Tramp i KKK: Bijele kapuljače preplavile naslovnice najvećih svjetskih medija

Tramp je u nekoliko javnih nastupa manje-više opravdao neonaciste i rasiste, što je izazvalo lavinu reakcija širom svijeta, a neki od najpoznatijih časopisa na planeti nisu krili šta misle o tome
97 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2017. 14:38h

Reakcija predsjednika SAD Donalda Trampa na protest neonacista u Šarlotsvilu ostaće upamćena kao prelomni momenat u njegovoj vlasti.

Tramp je u nekoliko javnih nastupa manje-više opravdao neonaciste i rasiste, što je izazvalo lavinu reakcija širom svijeta, piše hrvatski Indeks.

Koliko je neprihvatljivo i nevjerovatno da se predsjednik SAD tako otvoreno zauzima za naciste i rasiste svjedoče i naslovnice svjetski relevantnih časopisa, koje su se pojavile na kioscima proteklih dana, kao reakcija na Trampove izjave u vezi sa Šarlotsvilom.

“Njujorker” je Trampa prikazao kao kormilara koji duva u jedro koje podsjeća na zloglasne bijele kapuljače Kju kluks klana, a njemački nedjeljnik “Špigl” je na slici Trampu stavio takvu kapuljaču uz naslov “Pravo lice Donalda Trampa”.

Britanski “Ekonomist” je pak na svoju naslovnicu stavio ilustraciju Trampa kako viče u megafon koji je verzija KKK-kapuljače, dok je “Tajm” svoju naslovnicu posvetio “Mržnji u Americi”, te je objavio ilustraciju u kojoj se zastava SAD podiže u stilu nacističkog pozdrava.

Ipak, očito je da će simbol koji će se nakon Šarlotsvila povezivati s predsjednikom Trampom biti za KKK karakteristična bijela kapuljača, o čemu svjedoči i karikatura koju je ovih dana objavio “Gardijan”. Na njoj je prikazana Bijela kuća, s dijelom krova koji izgleda kao bijela kapuljača.

Sve naslovnice munjevito su se proširile društvenim mrežama.

Bonus video: