Ovako su Amerikanci ispratili pomračenje Sunca

Pomračenje je počelo u državi Oregon, na zapadu SAD, oko 10 sati po lokalnom vremenu, poslije čega je prešlo još četrnaest američkih saveznih država
78 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2017. 19:16h

Prvi put poslije 99 godina, danas je na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država bilo vidljivo potpuno pomračenje Sunca.

Potpuno pomračenje Sunca koje se dešava svakih 12 do 18 meseci negdje u svijetu, većinom nije vidljivo za stanovništvo, jer se dogodi iznad nekog okeana pošto je Zemlja pretežno prekrivena vodom.

Pomračenje iznad SAD, međutim, prvo je u 21. vijeku i prvo na američkom kontinentalnom tlu od 1991. godine, kada je bilo vidljivo samo na glavnom ostrvu Havaja.

Pomračenje je počelo u državi Oregon, na zapadu SAD, oko 10 sati po lokalnom vremenu, poslije čega je prešlo još četrnaest američkih saveznih država.

Pomračenje se završilo u 14.48 po lokalnom vremenu kod Čarlstona u Južnoj Karolini.

Oko 12 miliona Amerikanaca živi na području na kojem je taj astronomski fenomen bio vidljiv.

Pomračenje Sunca je važan događaj za naučnike koji tada mogu da iskoriste priliku da prouče gornji dio atmosfere Sunca, koji je obično nevidljiv, a i prostire se na površini od nekoliko miliona kilometara.

Pomračenje Sunca je astronomska pojava koja se dešava kada Sunce baca Mjesečevu sjenku na površinu planete Zemlje, što se može dogoditi samo kada je Mjesec u fazi mladine, odnosno kada se nalazi između Zemlje i Sunca.

U slučaju potpunog pomračenja Sunca, Mjesečev disk skroz prekrije Sunce. Pomračenje Sunca se može opaziti s relativno uskog pojasa na Zemljinoj površini preko kojeg prolazi Mjesečeva sjenka.

U trenutku neposredno prije potpunog pomračenja, kada se posljednji zraci Sunca probiju iza Mjesečevog diska, događa se pojava takozvanog "dijamantnog prstena". Ista se pojava može uočiti i neposredno nakon potpunog pomračenja.

Naučnici uvijek upozoravaju građane da zaštite oči prilikom posmatranja pomračenja.

Galerija

Bonus video: