Postavljen novi ruski ambasador u SAD

Novoimenovani predstavnik Rusije je od decembra 2016. obavljao dužnost zamjenika ministra spoljnih poslova Rusije, a ranije je bio zamjenik ministra odbrane
0 komentar(a)
Anatolij Antonov, Foto: Reuters
Anatolij Antonov, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2017. 14:19h

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je dosadašnjeg zamjenika ministra spoljnih poslova, Anatolija Antonova, za novog ambasadora u SAD.

On će doći na tu poziciju umjesto Sergeja Kisljaka koji je do sada bio na toj dužnosti, saopštio je Kremlj.

Kisljak je više od devet godina bio na dužnosti ruskog izaslanika u Vašingtonu, navodi Rojters.

Antonov (62) je od decembra 2016. obavljao dužnost zamjenika ministra spoljnih poslova Rusije, a ranije je bio zamjenik ministra odbrane, prenosi Tanjug. Antonov, rođen 1955, diplomirao je na moskovskom Državnom institutu za međunarodne odnose 1978. godine. Od 2004. do 2011. bio je na čelu odseka za bezbjednost i razoružanje ruskog Ministarstva spoljnih poslova, dok je od 2011. do 2016. bio na dužnosti zamjenika ministra odbrane. AFP podsjeća da su odnosi između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država pali do nivoa iz perioda poslije hladnog rata, a usljed optužbi za miješanje Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016, na čijem se udaru našao i Kisljak, zbog sastanaka s visokim članovima tima američkog predsjednika Donalda Trampa tokom predsjedničke kampanje. AP navodi da je Kisljak, čiji je mandat istekao u julu, imao "istaknutu ulogu u polemici u vezi sa mogućom umiješanošću Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016.", dok Antonova opisuje kao "tvrdokornog" u pogledu SAD. Trampov prvi savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin podnio je ostavku nakon što je lagao u vezi sa kontaktima koje je imao sa Kisljakom, a javni tužilac Džef Sešons povukao se iz istrage o mogućem miješanju Rusije u izbore nakon navoda da nije prijavio da se sastajao s Kisljakom, dodaje američka agencija. Na vijest o imenovanju Antonova na dužnost ruskog ambasadora u Vašingtonu reagovao je i britanski "Telegraf", koji odluku o njegovom postavljanju ocjenjuje kao "provokativan potez" jer je, kako tvrdi, Antonov pod sankcijama evropskih saveznika SAD zbog umiješanosti u "podržavanje raspoređivanja ruskih trupa u Ukrajini" dok je bio zamjenik ministra odbrane. Londonski list zaključuje da će, "za razliku od odlazećeg ambasadora Sergeja Kisljaka, genijalnog i milozvučnog nuklearnog naučnika koji je više volio intimne večera od javnih pojavljivanja, borbeni Antonov, kako se očekuje, zaoštriti rusku diplomatiju u prijestonici SAD".

Bonus video: