Gutereš poručio da ga lažno optužuju da opravdava terorističke akte Hamasa, ambasador Izraela tražio njegovu ostavku...

"Vjerujem da je neophodno ispraviti situaciju – posebno iz poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama", kazao je generalni sekretar UN

6982 pregleda 4 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš odbacio je danas optužbe da je opravdao napade Hamasa na Izrael u svojoj izjavi u Savjetu bezbjednosti u utorak.

"Šokiran sam pogrešnim predstavljanjem nekih mojih izjava... kao da opravdavam terorističke akte Hamasa. Ovo je lažno. Bilo je suprotno", rekao je on novinarima, prenosi agencija Rojters.

"Vjerujem da je neophodno ispraviti situaciju – posebno iz poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama", kazao je generalni sekretar UN.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan izjavio je rabnije danas da ta zemlja neće davati vize zvaničnicima UN poslije izjave Gutereša kojom se, kako se čini, opravdavaju brutalni napadi Hamasa na Izrael, prenosi agencija Beta.

"Zbog njegove izjave mi odbijamo da dajemo vize predstavnicima UN. Mi smo već odbili da damo vizu podsekretaru za humanitarne poslove Martinu Grifitsu. Vrijeme je došlo da ih naučimo lekciju", rekao je ambasador Erdan za izraelski vojni radio.

Erdan ja kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) pozvao na Guterešovu ostavku, rekavši da Izrael mora da preispita svoje odnose sa svjetskim tijelom.

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen otkazao je zakazani sastanak sa Guterešom, dok je iz Jad Vašema, izraelskog memorijalnog kompleksa posvećenog žrtvama Holokausta, saopšteno da je šef UN "pao na testu", prenosi RSE.

"Neću se sastati sa generalnim sekretarom UN. Poslije masakra 7. oktobra, nema mjesta uravnoteženom pristupu. Hamas mora biti izbrisan sa lica planete!", napisao je Koen u utorak na društvenoj platformi X, ranije poznatoj kao Tviter.

"Takođe je važno prepoznati da se napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu", rekao je Gutereš sinoć na sastanku Savjeta bezbjednosti UN o ratu Izraela i Hamasa koji je izbio poslije iznenadnih napada na izraelska pogranična mjesta u kojima je ubijeno najmanje 1.400 ljudi, velikom većinom civila.

Gutereš je potom pokušao da odstupi od te svoje izjave, komentarišu izraelski mediji.

"Patnje palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa. Ti strašni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda", objavio je Gutereš na mreži X.

U izraelskom osvetničkom bombardovanju pojasa Gaze od početka rata poginulo je gotovo 5.800 Palestinaca.

Bonus video: