Taoci su opterećenje za Hamas

Katar, koji je postao ključni posrednik u najnovijem ratu, vrši pritisak za oslobađanje civila

16670 pregleda 0 komentar(a)
Katarski emir na otvaranju 52. sjednice Šura vijeća u Dohi, Foto: Reuters
Katarski emir na otvaranju 52. sjednice Šura vijeća u Dohi, Foto: Reuters

Katarski posrednici pozivaju Hamas da ubrza tempo oslobađanja talaca tako što će puštati žene i djecu zatočene u Gazi i da to učini ne očekujući izraelske ustupke, objavio je Rojters, pozivajući se na diplomate i izvore u regionu upoznate sa pregovorima.

Katar, mala zalivska država bogata gasom, u koordinaciji sa SAD vodi pregovore sa Hamasom i izraelskim zvaničnicima oko oslobađanja više od 200 talaca zarobljenih u napadu palestinske grupe na Izrael 7. oktobra. Hamas je do sada oslobodio majku i ćerku sa američko-izraelskim državljanstvom i dvije Izraelke.

Rojters piše da Katar sa Hamasom i Izraelom sada pregovara o većem oslobađanju civila te da se razgovori ne odnose ni na jednog od izraelskih vojnika koje drži Hamas. Ta grupa kaže da su takvi zarobljeni vojnici strateška prednost koju grupa na kraju može zamijeniti za velike ustupke od Izraela.

Dva izvora u Vašingtonu su kazala da, kako SAD shvataju, Katar vrši pritisak na Hamas da odmah oslobodi veliku grupu talaca i da zauzvrat ne očekuje bilo kakve ustupke Izraela.

Jedan od argumenata koje Katar možda koristi u kontaktima sa Hamasom je da bi oslobađanje velike grupe civilnih talaca smanjilo veliko logističko opterećenje za tu grupu dok vodi sukob sa Izraelom, prema riječima Rojtersovih izvora.

Hranjenje i smještaj zarobljenika, kao i briga o onima koji su ranjeni, predstavljaju teret za Hamas u trenutku kada očekuje izraelski napad usred oskudice hrane i ljekova za 2,3 miliona stanovnika Gaze, rekle su diplomate i izvori.

Praćenje zarobljenika, koje drži nekoliko grupa na različitim lokacijama, čini ovaj zadatak još težim, rekla su tri izvora.

Izraelka Jočeved Lifšic (85) oslobođena je nakon dvije sedmice
Izraelka Jočeved Lifšic (85) oslobođena je nakon dvije sedmicefoto: Reuters

Jedan izvor u regionu upoznat sa pregovorima o taocima rekao je za Rojters da se čini da Hamas nije predvidio da uzme toliko talaca i da se nije pripremio za zadržavanje tolikog broja osoba. Izraelski zvaničnici su rekli da Hamas mnoge zarobljenike možda drži u mreži tunela ispod Gaze.

Kada su njegovi borci upali u Izrael, "Hamas nije očekivao da će ta operacija biti tako uspješna. Sada imaju sve te taoce i ne znaju šta da rade sa njima," dodao je izvor.

Katar je takođe sugerisao Hamasu da bi oslobađanje velikog broja civila moglo donijeti diplomatsku korist pokazujući da je grupa, koju mnoge zapadne zemlje smatraju terorističkom organizacijom, osjetljiva na međunarodne humanitarne brige u vezi sa zarobljavanjem djece i drugih civila, kazala su dva izvora.

Jedan izaelski zvaničnik u Jerusalimu je rekao da Hamas koristi talačku krizu za propagandu, pokušavajući da se predstavi kao human oslobađanjem šačice ljudi koje je oteo. Taj zvaničnik je to opisao kao "nacističko psihološko ratovanje".

Nakon oslobađanja civila, u zarobljništvu Hamasa bi ostali izraelski vojnici i bezbjednosno osoblje. Portparol Hamasa Osama Hamdan rekao je u subotu da je sudbina zarobljenika izraelske vojske povezana sa mogućom razmjenom zatvorenika i da se o njima neće razgovarati dok Izrael ne prestane da napada Gazu.

Rojters navodi da je prioritet SAD da omogući više vremena za pregovore o oslobađanju talaca.

Izrael je pristao da odgodi invaziju na Gazu zasada, kako bi SAD mogle da postave raketnu odbranu u tom regionu, objavio je juče "Vol strit žurnal", pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike. Izrael u svom planiranju takođe uzima u obzir isporuku humanitarne pomoći civilima u Gazi, kao i diplomatske napore da se oslobode taoci, objavio je američki list.

Vašington je savjetovao Izraelu da odgodi kopneni napad i obavještavao je Katar o tom naporu dok ta država nastoji da posreduje u daljim oslobađanjima talaca, rekla su u ponedjeljak Rojtersu dva izvora u Vašingtonu.

Katar je pozvao obje strane na deeskalaciju i upozorio Izrael da bi kopneni napad na gusto naseljenu enklavu znatno otežao oslobađanje talaca.

Israel
foto: Graphic News

Delikatno međunarodno balansiranje

Pregovori su takođe gurnuli Katar u delikatno međunarodno balansiranje dok održava odnos sa onima koje Zapad smatra militantnim grupama istovremeno pokušavajući da sačuva bliske bezbjednosne veze sa SAD, piše agencija Asošiejtid pres.

Katar je takođe bio domaćin Hamasove političke kancelarije u glavnom gradu Dohi više od jedne decenije. Među zvaničnicima koji se tamo nalaze je Kaled Mašal, član Hamasa u egzilu koji je preživio pokušaj izraelskog atentata 1997. u Jordanu koji je prijetio da poremeti mirovni sporazum te zemlje sa Izraelom. Tu je i Ismail Hanije, Hamasov vrhovni vođa.

SAD su uvele sankcije Mašalu 2003. jer je bio "odgovoran za nadgledanje operacija atentata, bombardovanja i ubijanja izraelskih doseljenika". Vašington je uveo kaznu Haniji 2018, rekavši da ima "bliske veze sa Hamasovim vojnim krilom i da je zagovornik oružane borbe, uključujući i protiv civila".

Ugošćavanje lidera Hamasa dovelo je do preispitivanja Katara, kako u prošlosti, tako i nakon napada prije više od dvije sedmice.

Kaled Mašal u Dohi 2014.
Kaled Mašal u Dohi 2014.foto: Beta/AP

Međutim, administracija Džoa Bajdena je u više navrata pohvalila Katar za njegove napore u radu na oslobađanju talaca, a američki državni sekretar Entoni Blinken posjetio je Dohu tokom nedavne posjete tom regionu u okviru šatl diplomatije.

"Katar je naš dugogodišnji partner koji odgovara na naš zahtjev, jer mislim da oni vjeruju da nedužni civili treba da budu oslobođeni", rekao je u ponedjeljak portparol Stejt departmenta Metju Miler.

U međuvremenu, katarski vladajući emir, šeik Tamim bin Hamad Al Tani, kanalisao je širi gnjev u arapskom svijetu zbog nemilosrdnih vazdušnih napada Izraela i opsade pojasa Gaze nakon napada 7. oktobra.

Tokom prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u fudbalu u Kataru, palestinske zastave su bile istaknute, a izraelski novinari su ponekad uznemiravani.

"Nedopustivo je da Izrael dobije bezuslovno zeleno svjetlo i dozvolu za ubijanje, kao što je nedopustivo da nastavi da ignoriše realnost okupacije, opsade i naseljavanja", rekao je šeik Tamim u utorak u govoru pred katarskim Šura vijećem, savjetodavnim i zakonodavnim tijelom.

On je osudio opsadu Gaze, rekavši da "u naše vrijeme ne bi trebalo dozvoliti" da se kao oružje koristi prekid vode i sprečavanje snabdijevanja ljekovima i hranom cijelog stanovništva.

AP piše da je Katar uvijek s oprezom posmatrao veće susjede Saudijsku Arabiju i Iran. Ta država se suočila sa višegodišnjim bojkotom od strane četiri arapske zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, zbog političkog spora, za koji je tadašnji kuvajtski vladar upozorio da bi mogao izazvati rat.

Tamim bin Hamad Al Tani u Bijeloj kući u januaru 2022.
Tamim bin Hamad Al Tani u Bijeloj kući u januaru 2022.foto: Beta/AP

Takođe je dobio oštre kritike od strane SAD i drugih zbog svoje panarapske satelitske informativne mreže Al Džazira. Ona je emitovala saopštenja pokojnog vođe Al Kaide Osame bin Ladena i neprekidno izvještavala o posljedicama izraelskih vazdušnih napada u ovom ratu sa Hamasom, uključujući slike mrtvih i umirućih koje su podstakle demonstracije širom Bliskog istoka i širom svijeta, piše AP.

Međutim, ta zabrinutost oko većih sila dovela je do toga da Katar uravnoteži rizike kroz svoju diplomatiju i bude domaćin štaba Centralne komande američke vojske u svojoj prostranoj vazdušnoj bazi Al-Udeid. SAD smatraju Katar glavnim saveznikom van NATO-a, a Doha ima široku trgovinsku i bezbjednosnu saradnju s Amerikom, uključujući prioritetnu isporuku za određene vojne prodaje.

Baza Al-Udeid služila je kao ključni čvor u američkom haotičnom povlačenju iz Avganistana, dok je Katar takođe bio domaćin talibanskim zvaničnicima sa kojima je Vašington ranije pregovarao o okončanju najdužeg američkog rata.

AP podsjeća da je Katar nedavno pristao da nešto manje od šest milijardi dolara iranske imovine koja je bila zamrznuta u Južnoj Koreji bude prebačena u Dohu kao dio septembarske razmjene zarobljenika između Teherana i SAD. Nakon Hamasovog napada, Katar i SAD su se dogovorili da ne reaguju ni na jedan zahtjev Teherana da pristupi tim fondovima za humanitarne svrhe kako je prvobitno planirano, barem zasada.

To je razbjesnilo Iran koji je pritisnut sankcijama i primoralo Katar da "hoda po žici međunarodnih odnosa", rekao je Dejvid B. Roberts, koji je dugo proučavao Katar kao vanredni profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu.

"Realnost je da je sasvim jasno da toliko mnogo visokih funkcionera vlade u Izraelu i Americi želi da Katar igra ovu ulogu i... Katar će na kraju biti viđen u vrlo pozitivnom svjetlu zbog pokušaja da oslobodi taoce", rekao je Roberts.

Bonus video: