BLOG Ubijeno preko 7.000 ljudi u Palestini

Sukob izraelske vojske i Hamasa - 19. dan

62352 pregleda 12 komentar(a)
Satelitski snimak Gaze, Foto: REUTERS
Satelitski snimak Gaze, Foto: REUTERS
Ažurirano: 26.10.2023. 22:41h
Završeno
21:56h

Lideri EU složili su se na samitu danas da pozovu na uspostavljanje "humanitarnih koridora i pauza" kako bi se hitno dovela pomoć u Gazu, prenosi Rojters.

„Evropski savjet izražava najveću zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi i poziva na kontinuiran, brz, siguran i nesmetan humanitarni pristup i pomoć kako bi se stiglo do onih kojima je potrebna svim neophodnim merama, uključujući humanitarne koridore i pauze za humanitarne potrebe“, navodi se u deklaraciji. usvojili su lideri rekli.

„Evropska unija će blisko sarađivati sa partnerima u regionu kako bi zaštitila civile, pružila pomoć i olakšala pristup hrani, vodi, medicinskoj njezi, gorivu i skloništu, osiguravajući da takvu pomoć ne zloupotrebljavaju terorističke organizacije“, dodaje se u deklaraciji na samitu u Briselu.

21:37h

Pariz će poslati avion pun humanitarne pomoći za civile u Gazi, uključujući šatore, lijekove i hitnu medicinsku opremu, saopštilo je u četvrtak francusko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Hitni teret biće prevezen avionom koji je obezbijedila CMA CGM fondacija iz Pariza u Egipat prije nego što će roba biti predata egipatskom Crvenom polumjesecu, navodi se u saopštenju ministarstva.

Pošiljka uključuje 336 šatora, 28 metričkih tona dodataka ishrani, 70.000 tableta za prečišćavanje vode, 18 respiratora za hitne slučajeve, lijekove i solarne lampe.

AFP je izvijestio da će let krenuti u subotu.

21:36h

Oko 900 dodatnih američkih vojnika ide ka Bliskom istoku ili su tamo nedavno stigli da ojačaju protivvazdušnu odbranu kako bi zaštitili američko osoblje usred porasta napada u regionu od strane grupa povezanih sa Iranom, saopštio je Pentagon, prenosi Rojters.

Kako tenzije rastu oko rata između Izraela i Hamasa, američke trupe su prošle nedjelje napadnute najmanje 12 puta u Iraku i četiri puta u Siriji, rekao je portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder na brifingu za novinare. Rajder je rekao da su američke snage bile gađane ranije u četvrtak u Iraku, ali napad nije uspio.

21:34h

Predsjednik Sjedinjenih američkih država (SAD) Džo Bajden je prenio direktnu poruku iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju protiv napada na američko osoblje u regionu, saopštila je Bijela kuća nakon što su američke snage napadnute u Iraku i Siriji, prenosi Rojters.

„Bila je prenijeta direktna poruka“, rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi na brifingu za novinare, odbivši da iznosi detalje.

Kirbijev komentar dolazi pošto su američki zvaničnici i dalje zabrinuti zbog šireg sukoba na Bliskom istoku nakon napada militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra, pri čemu Pentagon pojačava nadzor i raspoređuje dodatna vojna sredstva i osoblje u regionu.

21:33h

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo danas da se diskutovalo o oslobađanju talaca iz pojasa Gaze i evakuaciji ruskih državljana sa predstavnikom Hamasa koji je danas doputovao u Moskvu.

Kako je navedeno u saopštenju, koje su prenijele ruske novinske agencije, razgovori sa Abu Marzukom, članom političkog biroa Hamasa, bili su dio nastojanja Moskve da osigura hitno oslobađanje stranih talaca koji se drže u Gazi.

Ministarstvo je istaklo da je ruska strana "potvrdila nepokolebljivu poziciju za primjenu dobro poznatih odluka međunarodne zajednice, uključujući relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, kojima se predviđa osnivanje suverene države Palestine u okviru granica iz 1967. godine s istočnim Jerusalimom kao njenim glavnim gradom i koegzistencija u miru i bezbjednosti s Izraelom".

O situaciji u Gazi se razgovaralo i sa zamjenikom iranskog ministra spoljnih poslova Alijem Bagerijem koji se sastao u Moskvi sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Rusije Mihailom Bogdanovim, izaslanikom Kremlja za Bliski istok.

U saopštenju ministarstva je naglašena potreba za "prekid neprijateljstava" i brzo obezbjeđivanje humanitarne pomoći palestinskom narodu.

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amirbdolahian izjavio je u međuvremenu u UN da je Hamas spreman da pusti civilne zatvorenike otete u Izraelu i naglasio da međunarodna zajednica mora preuzeti odgovornost za puštanje oko 6.000 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

(BETA)

20:27h

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da Bajdenova administracija traži više mogućnosti da smanji priliv finansiranja Hamasa nakon njegovih napada na Izrael, prenosi Rojters.

Jelen je u intervjuu za Blumberg rekla da je administracija već preduzela „veliki broj“ koraka da uvede sankcije Hamasu.

Jelen je takođe rekla da za sada ne vidi mnogo u pogledu posljedica po globalnu ekonomiju od sukoba između Izraela i Hamasa, ali pomno prati razvoj događaja.

19:45h

Izrael je pozvao Rusiju da protjera delegaciju Hamasa koja je boravila u posjeti, rekavši da je njihov poziv u Moskvu bio „za žaljenje“, prenosi Rojters.

„Hamas je teroristička organizacija gora od ISIS-a. Ruke visokih ličnosti Hamasa su prekrivene krvlju više od 1400 Izraelaca koji su zaklani, ubijeni, pogubljeni i spaljeni, a odgovorni su za otmicu više od 220 Izraelaca, uključujući bebe, djecu, žene i starce“, navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva spoljnih poslova.

18:48h

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan upozorio je danas da ako se izraelska odmazda protiv palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze ne okonča, onda Sjedinjene Države „neće biti pošteđene ove vatre“, prenosi Rojters.

„Iskreno kažem američkim državnicima, koji sada upravljaju genocidom u Palestini, da ne pozdravljamo (ne)širenje rata u regionu. Ali ako se genocid u Gazi nastavi, oni neće biti pošteđeni ove vatre“, rekao je on na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

17:28h

Delegacija Hamasa, militantne palestinske grupe koja kontroliše Gazu, trenutno je u posjeti Moskvi, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na nedjeljnom brifingu, ne navodeći nikakve dalje detalje, prenosi Rojters.

Ruska državna novinska agencija RIA, citirajući izvor iz palestinske delegacije, rekla je da je među onima koji su posjetili Moskvu bio i visoki član Hamasa Abu Marzuk.

Rusija ima veze sa svim ključnim igračima na Bliskom istoku, uključujući Izrael, Iran, Palestinske vlasti i Hamas.

Moskva je u više navrata okrivila trenutnu krizu neuspjeh američke diplomatije i pozvala na prekid vatre između Izraela i Hamasa i nastavak pregovora u cilju pronalaženja mirovnog rješenja.

Odvojeno, Zaharova je takođe rekla da je zamjenik iranskog ministra spoljnih poslova Ali Bagiri Kani takođe trenutno u posjeti Moskvi i da je razgovarao sa zamjenikom ruskog ministra spoljnih poslova Mihailom Galuzinom. Baghiri Kani je glavni iranski nuklearni pregovarač.

16:30h

Palestinski ogranak Crvenog polumjeseca kazao da je 12 kamiona prešlo u Gazu iz Egipta preko graničnog prijelaza Rafah. Kamioni su u Gazu dovozili vodu, hranu i medicinske potrepštine, ali ne i gorivo, jer Izrael sprečava humanitarne organizacije da ga dovezu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ukupno 74 kamiona s humanitarnom pomoći dobilo je dozvolu da uđe u Pojas Gaze od 21. oktobra, kaže Crveni polumjesec.

16:29h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas Evropsku uniju (EU) što nije pozvala na prekid vatre u Gazi i optužio Zapad za ravnodušnost prema patnjama muslimana.

"Koliko još djece bi trebalo da umre prije nego Komisija EU pozove na prekid vatre? Koliko tona bombi mora da padne na Gazu prije nego Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija može da preduzme akciju?", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju.

On je optužio Zapad da ne vidi nasilje koje se nastavlja u Gazi "jer je krv koja se proliva muslimanska krv".

Erdogan je takođe rekao da je Turska do sada poslala deset aviona sa humanitarnom pomoći u Egipat uključujući generatore namijenjene Gazi.

Dvedeset pet turskih zdravstvenih radnika je takođe otputovalo u Egipat.

(BETA)

15:38h

Ministri spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina, Saudijske Arabije, Omana, Katara, Kuvajta, Egipta i Maroka osudili su danas gađanje civila i kršenje međunarodnog prava u Gazi koja je bila pod izraelskim bombardovanjem, prenosi Rojters.

U njihovoj zajedničkoj izjavi pominje se da pravo na samoodbranu ne opravdava kršenje zakona i zanemarivanje prava Palestinaca.

Arapski ministri inostranih poslova takođe su osudili prisilno raseljavanje i kolektivno kažnjavanje u Gazi, dodaje se.

15:36h

Belgijski premijer Aleksander de Kru rekao je da Izrael ima pravo da se brani i da djeluje kako bi spriječio bilo kakve buduće napade Hamasa, ali da to ne može da opravda potpunu blokadu Gaze ili zabranu humanitarnih konvoja, prenosi Rojters.

Hamas danas ima dvije vrste talaca: 222 taoca iz Izraela, ali kao taoce uzimaju i stanovništvo Gaze“, rekao je de Kru.

„Izrael ima pravo da preduzme akciju i spriječi buduće napade. Ali to nikada nije izgovor za blokiranje čitavog regiona, za blokiranje humanitarne pomoći. To ne može biti izgovor za izgladnjivanje stanovništva.

15:32h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je papi Franju u telefonskom razgovoru da su izraelski napadi na Gazu predstavljali masakr i da je ćutanje međunarodne zajednice koje je uslijedilo "sramotno", saopštilo je predsjedništvo, prenosi Rojters.

Erdogan je u pozivu rekao da sve zemlje moraju podići svoj glas protiv humanitarne krize u regionu, navodi se u saopštenju turskog predsjedništva.

Poziv je obavljen ujutro, na zahtjev Erdogana, naveo je portparol Vatikana u noti.

„Papa je izrazio bol zbog onoga što se dešava i ponovio stav Svete stolice, nadajući se da se može postići rješenje o dvije države, kao i da se prizna poseban status grada Jerusalima“, dodao je portparol.

15:31h

Najmanje 7.028 Palestinaca je ubijeno, uključujući 2.913 djece, u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas, prenosi Rojters.

13:26h

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore (MVP) realizovalo je danas uplatu humanitarne finansijske pomoći ugroženim civilima u Palestini u iznosu 40.000 dolara.

11:51h

Izrael je rano jutros izveo vazdušne udare i napade dronovima na jug Libana, blizu napete izraelsko-libanske granice gdje se pojačala razmjena vatre između izraelskih snaga i militananta libanskog Hezbolaha, javili su izraelski državni mediji.

10:31h

Izraelska vojska je saopštila da je broj potvrđenih talaca u Gazi sada 224, ali i napomenuli da bi taj broj mogao da bude veći, prenosi Rojters.

Izmjena: 11:53h
09:41h

Malezijski regulator za komunikacije izdaće upozorenje kompanijama Tiktok i Meta zbog navodnog blokiranja propalestinskog sadržaja na njihovim platformama, rekao je danas Fahmi Fadžil, malezijski ministar komunikacija, prenosi Rojters.

"Ako se ovo pitanje ignoriše, neću oklijevati da zauzmem veoma čvrst pristup i stav", kazao je Fadžil.

08:42h

Izrael je sinoć izveo "ciljane operacije" kada je sa tenkovima ušao u sjeverni dio pojasa Gaze, saopštila je izraelska vojska.

Portparol vojske je saopštio da je to priprema za sljedeću fazu borbe i da su vojnici na kraju operacije "napustili zonu".

Akcija je na izraelskom vojnom radiju opisana kao najveći ulazak u Gazu od početka sadašnjeg sukoba.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sinoć je potvrdio da se priprema kopnena ofanziva protiv Hamasa, ali nije naveo kada će se i sa koliko vojnika ona izvesti.

U očekivanju ofanzive, više puta najavljene poslije napada palestinskog ekstermističkog Hamasa 7. oktobra, izraelska vojska neprestano granatira enklavu u kojoj na 362 kvadratna kilometra živi 2,4 miliona Palestinaca.

(BETA)

Bonus video: