Sindikat automobilskih radnika postigao dogovor sa Fordom nakon šestonedjeljnog štrajka

Sindikat automobilskih radnika postigao istorijski dogovor sa Fordom, koji uključuje povećanje plata od 25 odsto tokom trajanja ugovora

3938 pregleda 0 komentar(a)
Članovi sindikata Ujedinjenih automobilskih radnika pozdravljaju se na kraju smjene ispred Fordove fabrike u Mičigenu, Foto: Reuters
Članovi sindikata Ujedinjenih automobilskih radnika pozdravljaju se na kraju smjene ispred Fordove fabrike u Mičigenu, Foto: Reuters

Kompanija Ford i pregovarači sindikata Ujedinjenih automobilskih radnika (UAW) postigli su načelni dogovor posle šestonedjeljnog štrajka, saopštio je u srijedu predsjednik sindikata Šon Fejn. Riječ je o ugovoru na četiri i po godine, koji bi radnicima donio rekordno povećanje plata.

Sporazum, koji tek treba da odobre lideri i članovi sindikata, bio bi prvi koji je proizašao iz štrajka 45.000 radnika protiv Forda, Dženeral Motorsa i kompanije Stelantis koja proizvodi modele Krajsler. Štrajk je počeo 15. septembra.

Fejn je izjavio da je sindikat automobilskih radnika postigao istorijski dogovor sa Fordom, koji uključuje povećanje plata od 25 odsto tokom trajanja ugovora.

Ako ugovor ratifikuju Fordovi radnici, njime bi se postavio standard za pregovore sa Dženeral Motorsom i Stelantisom. Ugovor ističe 30. aprila 2028.

Bajden pozdravio dogovor

Predsjednik Bajden, koji je ne samo podržao štrajk automobilskih radnika, već i postao prvi predsjednik u američkoj istoriji koji se pridružio štrajkačima, krajem septembra u Mičigenu, saopštio je da pozdravlja vijest da su sindikat ujedinjenih automobilskih radnika i Ford "poslije teških pregovora, vođenih u duhu dobre volje, postigli istorijski načelni sporazum."

Predsjednik je naveo da dogovor donosi rekordno povećanje plata radnicima koji su "toliko toga žrtvovali da bi legendarne kompanije Velike trojke nastavile da budu lideri u svijetu po kvalitetu i inovacijama".

Bajden je podsjetio da će konačnu riječ o ugovoru narednih dana dati sami članovi sindikata i rekao da je sporazum "svjedočanstvo o snazi poslodavaca i zaposlenih kada se udruže da riješe svoje nesuglasice za pregovaračim stolom, na način koji pomaže kompanijama da budu uspješne, a radnicima da osiguraju plate i beneficije na osnovu kojih mogu da podižu svoje porodice, i penzionišu se sa dostojanstvom i poštovanjem", saopšteno je iz Bijele kuće.

Ugovor sa Fordom bi radnicima donio rekordno povećanje plata i poništio ustupke na koje je sindikat pristao u seriji ugovora od 2007, kada su Dži Em i nekadašnji Krajsler bili na putu ka bankrotstvu, a Ford stavljao imovinu pod hipoteku da bi nastavio sa radom.

"Ovim se polaže temelj za sledeća dva ugovora i trebalo bi da se oni brzo postignu jer su svi vrlo blizu jedan drugog", kazao je Sem Fjorani, potpredsjednik za globalnu prognozu u kompaniji AutoForecast Solutions.

"Štrajk je do sada bio bolan za sve, i kada se zna šta je potrebno da bi se potpisao ugovor to bi trebalo da dvije strane mnogo brže dovede za pregovarački sto."

Sindikat automobilskih radnika je pojačao pritisak na kompanije tako što je organizovao štrajk u najprofitabilnijim fabrikama sve tri kompanije - fabrici za sklapanje automobla Dži Ema u Arlingtonu u Teksasu, Fordovoj fabrici kombija u Kentakiju i Stelantisovoj fabrici džipova u Sterling Hajtsu u Mičigenu.

Ukupni ekonomski gubici zbog štrajka automobilskih radnika su dostigli 9,3 milijarde dolara, saopštila je ranije ove nedjelje Anderson ekonomska grupa.

Bonus video: