Ubica je vojni rezervista koji je ranije privođen

Počinilac masovnog ubistva u Mejnu je tokom ljeta dvije nedjelje proveo u instituciji za mentalno zdravlje

12633 pregleda 7 komentar(a)
Policija odnosi tijelo jedne od žrtava u restoranu u Luistonu, Foto: REUTERS
Policija odnosi tijelo jedne od žrtava u restoranu u Luistonu, Foto: REUTERS

Rezervista američke vojske, koji je osumnjičen da je u masovnom ubistvu u srijedu veče u Mejnu usmrtio najmanje 18 osoba, a ranio 13, privođen je sredinom jula na procjenu nakon što su vojni zvaničnici izrazili zabrinutost zbog njegovog neuravnoteženog ponašanja i prijetnji da će otvoriti vatru u jednoj vojnoj bazi, objavila je agencija Asošiejtid pres.

Policija je juče saopštila da je on tokom ljeta dvije nedjelje boravio u ustanovi za mentalno zdravlje, nakon čega je pušten. Nijesu objavljeni detalji o njegovom liječenju ili stanju, ali se u policijskim dokumentima navodi da je govorio da “čuje glasove i prijetnje”.

Američka vojska je juče saopštila da je osumnjičeni Robert R. Kard, inače instruktor za rukovanje vatrenim oružjem, radio kao specijalista za snabdijevanje benzinom u bazi u Sakou u Mejnu i da nikada nije bio raspoređen u borbenu misiju.

foto: Rojters

On je glavni osumnjičeni za napade koji su počeli neposredno prije sedam sati uveče u kuglani u gradu Luiston, gdje su, kako su saopštili policajci, ubijeni jedna ženska osoba i šest muškaraca. U roku od deset minuta policiji je prijavljena pucnjavu u obližnjem restoranu gdje je, kako je saopštila policija, ubijeno sedam muškaraca.

Četiri povrijeđene osobe koje su prebačene u bolnicu kasnije su preminule od povreda.

Predsjednik SAD Džo Bajden juče je povodom masovnog ubistva u Mejnu saopštio da žali zbog “još jedne besmislene i tragične masovne pucnjave” u zemlji gdje je smrtonosno oružano nasilje često. Ponovo je pozvao Kongres da usvoji zabranu oružja visokog kapaciteta i druge propise o oružju.

Zakoni o posjedovanu oružja su prilično blagi u Mejnu, uglavnom ruralnoj saveznoj državi blizu sjeveroistočne granice s Kanadom, gdje oko polovine odraslih osoba živi u domaćinstvima s oružjem, pokazalo je istraživanje Rand korporacije iz 2020. godine. Mejn, kako navodi Rojters, ne zahtijeva dozvolu za kupovinu ili nošenje oružja, i nema takozvane zakone “crvene zastave” koje postoje u nekim drugim državama, a koji omogućavaju organima reda privremeno oduzimanje oružja osobama koje se smatraju opasnima.

Ovakva vrsta nasilja je neuobičajena za ovu američku državu u kojoj broj ubistava na godišnjem nivou varira između 16 i 29.

Stanovnici Luistona, nekadašnjeg centra tekstilne industrije u centralnom djelu Mejna, suočili su se juče sa novom realnošću.

“Nikada nijesmo morali da brinemo da ćemo ovako stradati”, kazao je za Rojters Rodžer Lusije. “Ovo više nije bezbjedna zajednica. Sada smo kao sva ona druga mjesta o kojima čitate”.

Drugi stanovnik, koji nije želeo da se predstavi, kazao je da je pomagao svojoj sestri da se pripremi za vozački ispit u blizini kuglane u srijedu uveče, kada su se iznenada pojavila policijska vozila sa upaljenim sirenama i teško naoružanim agentima. “Bilo je ludo”, rekao je. “Da, imamo tučnjave ispred prodavnice na uglu ili šta već, ali nikada ništa slično ovome”.

Guvernerka Mejna Dženet Mils je izjavila na konferenciji za novinare da je pucnjava narušila reputaciju Mejna kao jedne od najsigurnijih država u zemlji. “Ovaj napad pogađa samu srž onoga što jesmo i vrijednosti do kojih nam je stalo”, dodala je, ističući da je živjela i radila u Luistonu, upoznala svog supruga i podizala svoju djecu tamo. “Ovaj grad nije zaslužio ovaj strašan napad na svoje građane, na svoj mir i osjećaj sigurnosti”, rekla je. “Ne postoje riječi koje mogu izmjeriti tugu građana Mejna”.

Stiven King, poznati američki pisac porijeklom iz Mejna, na društvenoj mrežio X je komentarisao ubistvo u Lisbonu. “Pucnjave su se desile manje od 50 milja od mjesta gdje živim. Išao sam u srednju školu u Lisbonu. Ljudi, radi se o mašinama za ubijanje”, objavio je on govoreći o puški koju je koristio ubica. “Ovo je ludilo u ime slobode. Prestanite glasati za one koji opravdavaju ubistva”, dodao je pisac.

Bonus video: