BLOG UN velikom većinom pozvao na primirje između Izraela i Hamasa, za rezoluciju glasala i Crna Gora

Sukob izraelske vojske i Hamasa - 20. dan

51693 pregleda 54 reakcija 29 komentar(a)
Foto: news.un.org
Foto: news.un.org
Ažurirano: 27.10.2023. 22:26h
Završeno
22:20h

Generalna skupština Ujedinjenih nacija velikom većinom pozvala je na hitno humanitarno primirje između Izraela i palestinskih militanata Hamasa i zatražila pristup pomoći opkoljenom pojasu Gaze i zaštitu civila.

Rezolucija koju su izradile arapske države nije obavezujuća, ali ima političku težinu, dok Izrael pojačava kopnene operacije u Gazi u znak odmazde za najgori napad Hamasa na civile u 75-godišnjoj istoriji Izraela 7. oktobra.

Rezolucija je usvojeno sa 120 glasova za, dok je 45 bilo uzdržano, a 14 - uključujući Izrael i Sjedinjene Države - glasalo je protiv.

Za rezoluciju je glasala i Crna Gora.

rezolucija glasanje
foto: Screenshot/Youtube/United Nations

Generalna skupština je glasala nakon što Savjet bezbjednosti četiri puta nije uspio da preduzme akciju u protekle dvije nedjelje.

Izmjena: 22:30h
21:32h

Hamas je "spreman" za izraelsku invaziju na Pojas Gazu, rekao je visoki zvaničnik palestinske militantne organizacije nakon što je Izrael najavio da će proširiti svoju kopnenu operaciju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ako (premijer Benjamin) Netanjahu odluči da večeras uđe u Gazu, otpor je spreman", rekao je visoki član političkog biroa Hamasa Ezat al Rišak na Telegramu.

21:27h

Izrael pojačava pritisak na palestinsku militantnu grupu Hamas, njene vojne operacije su u toku i Gaza će biti veoma drugačija, rekao je Mark Regev, savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Rojters.

„Pojačavamo pritisak na Hamas. Pojačavamo pritisak pod kojim su. Naše vojne operacije su u toku“, rekao je on za Foks njuz.

„Oni će nastaviti da primaju naše vojne udare sve dok ne demontiramo njihovu vojnu mašinu i raspustimo njihovu političku strukturu u Gazi. Kada se ovo završi, Gaza će biti veoma drugačija“, rekao je on.

21:26h

Egipat je saopštio da je istraga nakon eksplozija u Nuveibi i Tabi pokazala da su dve bespilotne letjelice stizale sa juga Crvenog mora ka sjeveru, pri čemu je jedna bila gađana izvan egipatskog vazdušnog prostora u zalivu Akaba, a druga je pala u Tabu, egipatski vojni portparol navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Vazduhoplovstvo i PVO intenziviraju rad na obezbjeđenju egipatskog vazdušnog prostora na svim strateškim pravcima zemlje“, dodaje se u saopštenju.

21:07h

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi izjavio je da će ishod Izraela koji je pokrenuo kopneni rat u pojasu Gaze biti "humanitarna katastrofa epskih razmjera".

"Glasanje protiv arapske rezolucije UN-a znači odobravanje ovog besmislenog rata, ovog besmislenog ubistva", dodao je Safadi u postu na mreži X.

20:47h

Sjedinjene Države podržavaju pauzu u izraelskim vojnim operacijama u Gazi kako bi se tamošnjim civilima obezbijedila humanitarna pomoć, gorivo i struja, rekao je u portparol Bijele kuće Džon Kirbi, prenosi Rojters.

Kirbi je takođe rekao da ako izvlačenje talaca iz Gaze zahtijeva lokalizovanu privremenu pauzu, onda SAD to podržavaju.

20:45h

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je rakete i bespilotne letjelice koje su pogodile Egipat lansirao Huti pokret na Izrael, prenosi Rojters.

„Izrael osuđuje štetu koju su egipatskim bezbjednosnim snagama nanijele rakete i bespilotne letjelice koje je lansirala teroristička organizacija Huti sa namjerom da nanesu štetu Izraelu“, navodi se u saopštenju portparola ministarstva.

20:44h

Deset dodatnih kamiona pomoći ušlo je u Gazu usred izraelskog vazdušnog bombardovanja, ali je potrebno još goriva, rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi, prenosi Rojters.

Kirbi je takođe rekao da je vidio izvještaje o tome da Izrael širi svoje kopnene operacije u Gazi, ali nije želio da komentariše to.

19:56h

Izraelske vazdušne i kopnene snage pojačavaju operacije, rekao je danas glavni izraelski vojni portparol, usred izvještaja o teškom bombardovanju opkoljenog pojasa Gaze, gdje su prekinute internet i mobilne telefonije, prenosi Rojters.

„Pored napada izvršenih u posljednjih nekoliko dana, kopnene snage večeras proširuju svoje operacije“, rekao je kontraadmiral Danijel Hagari na brifingu za televizijske novine.

19:32h

Palestinska telekomunikaciona kompanija Javval saopštila je u poruci na svojoj Fejsbuk stranici da je usluga mobilne telefonije i internet u Pojasu Gaze prekinuta zbog teškog bombardovanja, prenosi Rojters.

19:19h

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je na "humanitarno primirje" u sukobu Hamasa i Izraela kako bi se zaštitili civili u Pojasu Gaze i ubrzalo oslobađanje talaca, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Humanitarno primirje je danas korisno kako bi mogli zaštititi one koji su na terenu, koji su pretrpjeli bombardovanja", kazao je govoreći na kraju dvodnevnog samita zvaničnika Evropske unije u Briselu.

Insistirao je na tome da Izrael ima pravo braniti se od "terorizma". No, takođe je ukazao na "potpunu blokadu, neselektivno bombardovanje i mogućnost kopnene invazije " kao rizike za civile u Gazi.

Makron je rekao da Francuska želi izvući svoje građane iz Gaze "što je prije moguće".

Francuska diplomatska služba saopštila je da se u Gazi nalazi oko 50 francuskih državljana, no Pariz je želio proširiti zaštitu i na članove njihovih porodica i zaposlenike u francuskom kulturnom institutu - ukupno oko 170 ljudi.

Do sada, nije bilo zvaničnog poziva EU na prekid vatre uprkos željama nekih država članica

18:57h

Internetska veza u pojasu Gaze je pokvarena, saopštila je internet opservatorija Netblocks, prenosi Rojters.

„Podaci o mreži uživo pokazuju kolaps u povezivanju u Pojasu Gaze (...) usred izvještaja o teškom bombardovanju“, saopštila je opservatorija.

Izmjena: 19:20h
18:55h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je da se praćenje isporuka pomoći u pojas Gaze iz Egipta preko prelaza Rafa „prilagodi kako bi se omogućilo mnogo više kamiona da uđu u Gazu bez odlaganja“, prenosi agencija Rojters.

„Humanitarni sistem u Gazi se suočava sa potpunim kolapsom sa nezamislivim posljedicama za više od 2 miliona civila“, naveo je Gutereš u saopštenju.

Izmjena: 19:22h
18:54h

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da joj je hitno potrebno 80 miliona dolara (oko 76 miliona eura) kako bi odgovorila na humanitarne potrebe na Zapadnoj obali i u Gazi i da bi preduzela planiranje vanrednih situacija za Egipat, Liban, Siriju i Jordan do kraja 2023. godine, prenosi Rojters.

17:41h

Izraelska vojska optužila je islamistički pokret Hamas da koristi glavnu bolnicu u Gazi kao štit za svoje tunele i operativne centre, prenosi Rojters.

„Hamas je pretvorio bolnice u komandne i kontrolne centre i skrovišta za teroriste i komandante Hamasa“, rekao je na konferenciji za novinare glavni izraelski vojni portparol kontraadmiral Danijel Hagari.

Pokazao je fotografije, dijagrame i audio snimke za koje je rekao da pokazuju kako Hamas koristi bolnički sistem, a posebno bolnicu Al Šifa, da sakrije razna komandna mjesta i ulazne tačke u široku mrežu tunela ispod Gaze.

„Teroristi Hamasa djeluju unutar i ispod bolnice Šifa i drugih bolnica u Gazi“, rekao je on.

Zvaničnik Hamasa Ezzat El-Reshik, član političkog biroa pokreta, rekao je na Telegramu: „Nema osnova istine za ono što je izvijestio portparol neprijateljske vojske“, optužujući Izrael za širenje laži kao „preludij za činjenje novog masakra nad našim narodom“.

16:22h

Savjet Evropske unije prihvatio je španski predlog da se za oko šest mjeseci održi mirovna konferencija o sukobu između Izraela i Hamasa, izjavio je u petak vršilac dužnosti španskog premijera Pedro Sančez, prenosi Rojters.

Madrid predsjedava rotirajućim predsjedništvom Savjeta EU do kraja ove godine.

16:19h

Izraelske snage bezbjednosti spriječile su mlade Palestince da uđu u džamiju Al-Aksa danas, zahtijevajući od njih da izgovaraju muslimanske molitve ispred Starog grada u Jerusalimu, prije nego što su pustili nekoliko hiljada starijih vjernika da uđu, prenosi Rojters.

Nadležna vlast, Odjeljenje za islamske zadužbine Jerusalima, saopštila je da je 5.000 vjernika klanjalo namaz petkom na svetom mjestu, u odnosu na oko 50.000 u prosjeku prije napada Hamasovih militanata na Izrael 7. oktobra.

Izmjena: 17:48h
16:17h

Ono što čeka izraelske kopnene trupe u Gazi, kažu bezbjednosni izvori, jeste Hamasova tunelska mreža dugačka stotinama kilometara i duboka do 80 metara, koju je jedan oslobođeni talac opisao kao „paukovu mrežu“, a jedan stručnjak kao „vijet Kong puta 10“, prenosi Rojters.

Palestinska islamistička grupa ima različite vrste tunela koji prolaze ispod pješačkog obalnog pojasa od 360 kvadratnih kilometara i njegovih granica - uključujući napade, krijumčarenje, skladištenje i operativne rupe, rekli su izvori sa Zapada i Bliskog istoka upoznati sa ovim pitanjem.

Izmjena: 17:42h
16:15h

SAD su danas uvele drugu rundu sankcija usmjerenih na palestinsku militantnu grupu Hamas nakon njenog ovog mjeseca napada na Izrael, uključujući zvaničnika Hamasa u Iranu i pripadnike iranske Islamske revolucionarne garde, prenosi Rojters.

Mjere su usmjerene na dodatnu imovinu u Hamasovom investicionom portfelju i ljude koji olakšavaju izbjegavanje sankcija od strane kompanija povezanih s Hamasom, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija.

16:14h

Sjedinjene Američke Države (SAD) ne podržavaju prekid vatre koji bi omogućio Hamasu da se odmori, osposobi i nastavi sa pokretanjem terorističkih operacija protiv Izraela, kazao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler.

On je za BBC rekao da je Hamas lansirao rakete svaki dan, gađajući nevine civile u Izraelu.

"Bili bismo protiv bilo kakvog primirja koji bi im omogućio da nastave te operacije", kazao je Miler, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je naveo, SAD smatraju da bi strane trebalo da razmotre humanitarne pauze koje bi omogućile isporuku pomoći.

“Zato smo radili veoma naporno da otvorimo kapiju Rafah u južnoj Gazi", kazao je Miler.

Upitan o izvještajima da je oko 50 talaca koje je Hamas držao u Gazi ubijeno tokom izraelskih vazdušnih napada, Miler je odbio da potvrdi da li je među navodno ubijenim taocima bilo koji američki državljanin.

(MINA)

Bonus video: