Tramp obećao da će vratiti zabranu ulaska u SAD za državljane nekih većinski muslimanskih država

Tramp je na skupu u Las Vegasu, u Nevadi, rekao da će "braniti našeg prijatelja i saveznika u Državi Izrael kao niko prije"

11089 pregleda 3 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp na konvenciji jevrejskih republikanaca obećao da će, ako ponovo bude izabran, vratiti zabranu ulaska u SAD za državljane većinom muslimanskih zemalja.

"Zadržaćemo teroriste radikalnog islama izvan naše zemlje", poručio je Tramp prisutnima na godišnjem samitu Republikanske jevrejske koalicije.

"Sjećate se te zabrane, vratiću je prvog dana”, istakao je Tramp.

Na početku svog mandata 2017. godine, Tramp je uveo ograničenja za ulazak u SAD državljana Irana, Libije, Somalije, Sirije, Jemena, Iraka i Sudana.

Zabrana je brzo osporena na sudu kao diskriminatorna protiv vjerskih grupa, ali je, zajedno s Trampovim tvrdolinijaškim antiimigracijskim programom, bila popularna u njegovoj izbornoj bazi, piše agencija Hina.

Predsjednik Džozef Bajden ukinuo je tu zabranu prve sedmice u Bijeloj kući, 2021

Bivši stanar Bijele kuće je bio jedan od nekoliko uvaženih republikanaca koji su se pojavili na skupu uticajnih jevrejskih donatora kako bi izrazili nepokolebljivu podršku Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Tramp je na skupu u Las Vegasu, u Nevadi, rekao da će "braniti našeg prijatelja i saveznika u Državi Izrael kao niko prije".

Sukob između Izraela i Hamasa je “borba između civilizacije i divljaštva, uljudnosti i izopačenosti i između dobra i zla", rekao je Trump.

Tramp se na skupu obrušio na Bajdenovu administraciju, ali i suzdržao od kritikovanja svojih suparnika.

Podrška Izraelu je od velikog značaja za obje stranke u SAD-u i jedno od rijetkih pitanja američke spoljne politike koje igra ulogu na biralištima zbog, između ostalog, velikog broja glasača jevrejskog porijela te važnosti za hrišćane evangelike za koje je postojanje jevrejske države preduslov za drugi dolazak Isusa Hrista.

Bonus video: