SAD, Kanada i Meksiko za brzi ishod pregovora o zajedničkom sporazumu o trgovini

Glavni ciljevi sporazuma su uklanjanje prepreka u trgovini, olakšavanje kretanja dobara i usluga između zemalja članica
0 komentar(a)
online trgovina, Foto: Shutterstock.com
online trgovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.08.2017. 07:02h

SAD, Kanada i Meksiko čiji su se predstavnici prošle nedjelje sastali u Vašingtonu kako bi ponovno pregovorali o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini založili su se kasno sinoć za brzi ishod pregovora.

"Obim predloga u prvom krugu ponovnih pregovora svjedoči o želji sve tri zemlje da se postignu ambiciozni rezultati", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Tri zemlje su izrazile želju da se ubrzaju pregovori i složile su se da naredna runda pregovora bude održana za dvije nedjelje.

"Pregovarači sve tri zemlje će u međuvremenu nastaviti konsultacije na nacionalnom nivou i naredni sastanak bi trebalo da bude održan u Meksiku između 1. i 5. septembra", dodaje se u saopštenju.

Ponovni pregovori su započeti da bi se modernizovali uslovi za sprovođenje sporazuma usvojenog 1994. godine.

Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (North American Free Trade Agreement - NAFTA), predstavlja sporazum između Kanade, Meksika i SAD kojim je stvoren trgovinski blok u Sjevernoj Americi.

Sporazum je stupio na snagu 1. januara 1994. godine. On je zamijenio Sporazum o slobodnoj trgovini između Kanade i Sjedinjenih Država. Gledajući ukupan bruto društveni proizvod ove tri zemlje, mjeren prema odnosu kupovne moći, taj trgovinski savez je najveći na svijetu.

Glavni ciljevi sporazuma su uklanjanje prepreka u trgovini, olakšavanje kretanja dobara i usluga između zemalja članica.

Bonus video: