BLOG Vođa Hamasa optužio Izrael da pravi 'masakre' da bi prikrio svoje 'neuspjehe'

Sukob izraelske vojske i Hamasa - 26. dan

47148 pregleda 19 komentar(a)
Izbjeglički logor Džabalija, Foto: Reuters
Izbjeglički logor Džabalija, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2023. 21:40h
Završeno
21:36h

Jemenski Huti lansirali su veliku seriju dronova na nekoliko ciljeva u Izraelu, rekao je danas vojni portparol grupe, prenosi Rojters.

Grupa će „nastaviti da sprovodi vojne operacije podrške Palestincima, sve dok ne prestane izraelska agresija u Gazi“, rekao je portparol vojske Huti Jahja Sareahe.

21:03h

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je danas da Hamas ima izbor između toga da "umre ili da se bezuslovno preda."

Hamas je palestinska militantna organizacija koja drži političku vlast u Pojasu Gaze.

Gaza je pod opsadom izraelskih snaga bezbjednosti i na njenom udaru, otkako je Hamas 7. oktobra iznenada napao jevrejsku državu raketama i kopneno, i uzeo stotine Izraelaca i stranih državljana za taoce.

"Neprijatelj ima samo dvije opcije: da umre, ili da se bezuslovno preda. Treća opcija ne postoji", rekao je Galant na konferenciji za novinare u Tel-Avivu.

(BETA)

20:59h

U ratu između Izraela i Hamasa ubijena su 34 novinara, saopštili su iz Reportera bez granica (RSF), optužujući obje strane za moguće ratne zločine.

Organizacija je pozvala tužioce Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da istraže te smrtne slučajeve, prenosi Radio Slobodna Evropa.

RSF su, kako su naveli, već su podnijeli pritužbu u vezi osam palestinskih novinara za koje kažu da su ubijeni u izraelskom bombardovanju civilnih područja u Pojasu Gaze i izraelskog novinara ubijenog tokom napada Hamasa na jugu Izraela.

Kako prenosi Slobodna Evropa, generalni direktor RSF Kristof Deluar naveo je da obim, ozbiljnost i ponavljajuća priroda međunarodnih zločina usmjerenih na novinare, posebno u Gazi, zahtijevaju prioritetnu istragu tužioca MKS-a.

Ovo je treća takva prijava koju je grupa podnijela od 2018. godine u kojoj se navode ratni zločini protiv palestinskih novinara u Gazi.

Izrael kaže da čini sve da izbjegne ubijanje civila i optužuje Hamas da ih dovodi u opasnost djelovanjem u stambenim područjima.

U najnovijoj pritužbi se pominje i "namjerno, potpuno ili djelimično, uništavanje prostorija više od 50 medija u Gazi" otkako je Izrael objavio rat Hamasu napada te militantne grupe 7. oktobra, navodi organizacija.

20:55h

Papa Franjo je rekao da je potrebno rješenje sa dvije države za Izrael i Palestinu, dodajući da je rat uvijek bio poraz, prenosi Rojters.

"(To su) dva naroda koja moraju da žive zajedno. Sa tim mudrim rješenjem, dvije države. Sporazum iz Osla, dvije dobro definisane države i Jerusalim sa posebnim statusom", rekao je papa u intervjuu za italijansku RAI.

20:54h

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je o najnovijim dešavanjima u Gazi u telefonskim razgovorima sa svojim jordanskim i saudijskim kolegama, navodi se u saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

U odvojenim razgovorima sa jordanskim ministrom spoljnih poslova Ajmanom Safadijem i ministrom inostranih poslova Saudijske Arabije, princom Fejsalom bin Farhanom, Fidan je razgovarao o koracima koji se mogu preduzeti ka trenutnom prekidu vatre i trajnom miru.

20:16h

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je zabrinuta da bi izraelski vazdušni udari na izbjeglički kamp Džabalija u Gazi mogli da budu ratni zločini, prenosi Rojters.

„S obzirom na veliki broj civilnih žrtava i obim razaranja nakon izraelskih vazdušnih napada na izbjeglički kamp Džabalija, imamo ozbiljnu zabrinutost da se radi o nesrazmjernim napadima koji bi mogli da budu ratni zločini“, napisala je Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava platformi IKS (X).

20:11h

Argentina, dom najveće jevrejske zajednice u Latinskoj Americi, osudila je danas napad Izraela na gusto naseljen izbjeglički kamp u pojasu Gaze dan ranije, prenosi Rojters.

„Ništa ne opravdava kršenje međunarodnog humanitarnog prava“, navodi se u saopštenju argentinskog ministarstva spoljnih poslova, u kojem se takođe poziva na oslobađanje izraelskih talaca koje su uhvatili palestinski militanti Hamasa.

Saopštenje dolazi dan nakon što je susjedna južnoamerička država Bolivija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom zbog njegovih napada na pojas Gaze, dok su Kolumbija i Čile opozvale svoje ambasadore u toj bliskoistočnoj zemlji.

19:20h

Američki državni sekretar Entoni Blinken otputovaće u petak u Izrael i Jordan, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler, dodajući da će se Blinken sastati sa čelnicima izraelske vlade, uključujući premijera Benjamina Netanijahua, radi ažuriranja njihovih vojnih ciljeva, prenosi Rojters.

„On će ponoviti podršku SAD pravu Izraela da se brani u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i razgovaraće o potrebi da se preduzmu sve mjere predostrožnosti kako bi se civilne žrtve svele na najmanju moguću mjeru, kao i o našem radu na pružanju humanitarne pomoći“, rekao je Miler novinarima.

19:19h

Sjedinjene Države ne vjeruju da proiranska palestinska militantna grupa Hamas može biti uključena u buduću upravu Gazom kada se rat s Izraelom završi, saopštila je Bijela kuća danas, prenosi Rojters.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi, govoreći novinarima dok je predsjednik Džo Bajden letio u Minesotu, takođe je rekao da Sjedinjene Države ne podržavaju trajno naseljavanje civila iz Gaze van Gaze.

17:34h

Vođa Hamasa Ismail Hanijeh optužio je Izrael da pravi "masakre" u Gazi da bi prikrio svoje "neuspjehe", i naglasio da u regionu neće biti stabilnosti ako Palestinci ne dobiju svoju "nezavisnost".

"Poručujemo neprijatelju i onima koji ga podržavaju da vas vaši napori da prikrijete svoje neuspjehe neće spasti od velikog poraza", rekao je vođa tog palestinskog pokreta, koji se nalazi u Kataru, u govoru prenetom u medijima Hamasa.

Prema Ministarstvu zdravlja Hamasa 8.796 ljudi, od kojih 3.648 djece, poginulo je u pojasu Gaze od početka rata sa Izraelom, pokrenutim poslije napada militanata Hamasa bez presedana 7. oktobra na izraelskom tlu. Sa izraelske strane je prema izraelskim vlastima u tom napadu je poginulo više od 1.400 ljudi, uglavnom civila.

Hanijeh je rekao da je taj napad bila reakcija na "rasističku politiku" izraelske Vlade predvođene Benjaminom Netanjahuom prema Palestincima.

"Upozorili smo sve strane sa kojima smo razgovarali prije ovog rata da nastavak politike ugnjetavanja i nasilja koji sprovode Netanjahu i njegova fašistička vlada, agresija nad džamijom Al Aksa (u Jerusalimu), nad islamskim i hrišćanskim svetilištima, izgradnja kolonija i puštanje ekstremističkih kolonista da siju razaranje, haos i smrt neće ostati nekažnjeno", rekao je on.

On je rekao da su upozorili da to neće ostati nekažnjeno i da postoji neposredna prijetnja od eksplozije i da je važno da sa zaustave djelovanja "tog kriminalca i njegove bande".

"Nažalost niko nije slušao naše pozive, naprotiv", reka je vođa Hamasa.

On je dodao da u regionu i van njega neće biti ni bezbjednosti ni stabilnosti ako se ne realizuju prava palestinskog naroda na slobodu, nezavisnosti i povratak, misleći, kako prenosi Frans pres, na vraćanje palestinskih izbjeglica na teritorije sa kojih su protjerani kada je formiran Izrael 1948. godine.

(BETA)

17:02h

Najmanje 320 vlasnika stranih pasoša prešlo je danas u Egipat iz Gaze u prvoj grupi evakuacija iz opkoljene enklave, rekli su tri egipatska bezbjednosna izvora i palestinski zvaničnik, prenosi Rojters.

Palestinski zvaničnik sa strane granice u Gazi rekao je da su vlasnici stranih pasoša napustili traku u šest autobusa. Prva lista od oko 500 stranaca ili dvojnih državljana odobrena je za napuštanje Gaze, a očekuje se da će se evakuacija nastaviti u narednim danima.

17:01h

Kina podržava sazivanje široke i autoritativne međunarodne mirovne konferencije što je prije moguće kako bi se palestinsko pitanje vratilo ka „rješenju sa dvije države“, rekao je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenosi Rojters.

Vang je to komentarisao u razgovoru sa omanskim kolegom Sajidom Badrom Albusaidom, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

15:43h

Jordan je rekao svom ambasadoru da se vrati iz Izraela zbog tekućeg rata u Gazi, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova.

Ambasador bi se vratio u Tel Aviv samo ako Izrael zaustavi rat protiv enklave i okonča „humanitarnu krizu koju je izazvao“, dodaje ministarstvo.

Izraelskom ambasadoru u Jordanu, koji je otišao prije dvije nedjelje usred protesta, bilo bi dozvoljeno da se vrati samo pod istim uslovima, dodalo je ministarstvo.

15:33h

Lider palestinske islamističke militantne grupe Hamas rekao je danas da su izraelski taoci koji se drže u opkoljenom Pojasu Gaze podvrgnuti istoj „smrti i razaranju“ sa kojima su se suočili Palestinci, prenosi Rojters.

Hamas je rekao posrednicima da je neophodno da se "masakr" zaustavi i pozvao ljude da nastave proteste, posebno na Zapadu, kako bi izvršili pritisak na donosioce odluka, rekao je Ismail Hanije u snimljenoj video poruci.

15:31h

Švajcarska vlada tražiće od parlamenta dodatna sredstva za obezbjeđivanje humanitarne pomoći Bliskom istoku u vrijednosti od 90 miliona švajcarskih franaka (oko 93 miliona eura), saopštila je u srijedu, prenosi Rojters.

Sredstva će uglavnom ići za Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MKCK), UN i međunarodne humanitarne nevladine organizacije (NVO) koje nude pomoć ljudima u regionu pogođenom oružanim sukobom.

„Humanitarne posljedice oružanog sukoba na Bliskom istoku su strašne u Izraelu, na okupiranoj palestinskoj teritoriji i u pogođenim susjednim zemljama“, navodi se u saopštenju Saveznog savjeta Švajcarske.

15:01h

Najmanje 20 povrijeđenih palestinskih civila ušlo je iz Pojasa Gaze u Egipat na prelazu Rafa, prenosi BBC.

U Egipat je iz Gaze takođe ušlo 110 ljudi s dvojnim državljanstvima.

Očekuje se da će tokom dana iz Gaze u Egipat otići oko 80 ranjenih Palestinaca i oko 500 ljudi s dvojnim ili stranim državljanstvo.

(MINA)

14:27h

Vlada Hamasa u pojasu Gaze saopštila je danas da su u izraelskom bombardovanju drugi dan zaredom pogođene stambene zgrade u izbjegličkom logoru Džabalija i da ima mnogo mrtvih i ranjenih.

Izrael smatra da je u logoru koji se nalazi nadomak glavnog grada Gaze uporište te islamske ekstremističke organizacije.

Još uvijek nema informacija o tome koliko je mrtvih i ranjenih u novom bombardovanju.

Izraelske snage su nastavile da napadaju ciljeve ekstremista u Gazi sa kopna i iz vazduha i ranije danas je rečeno da su ubijene desetine članova "terorističke organizacije", prenijeli su izraelski mediji.

Aktivnost je fokusirana na Džabaliju.

U utorak se srušilo nekoliko zgrada u tom logoru, a izraelska vojska tvrdi da se to desilo kada su se urušili tuneli Hamasa ispod zgrada poslije izraelskih vazdušnih napada čiji je cilj bio vođa bataljona i infrastruktura ekstremista.

Televizija Al-Džazira koja još uvijek izvještava iz Pojasa Gaze objavila je video snimke razaranja i nekoliko ranjenih ljudi, uključujući djecu donijetu u obližnju bolnicu, prenio je AP.

(BETA)

14:27h

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze objavilo je danas da je 8.796 ljudi, među njima 3.648 dece, ubijeno na toj palestinskoj teritoriji od početka rata s Izraelom.

Po podacima Ministarstva među poginulima je 2.290 žena.

U jučerašnjem saopštenju navedeno je da je poginulo 8.525 ljudi.

U Izraelu je ubijeno više od 1.400 ljudi, uglavnom civila i najviše njih u početnima napadima Hamasa 7. oktobra.

(BETA)

14:25h

Vojno krilo Hamasa objavilo je danas da je sedam talaca, među kojima ima i onih sa stranim pasošima, ubijeno u utorak u izraelskom bombardovanju izbjegličkog logora Džabalija u Pojasu Gaze.

"Smrt sedam pritvorenih, među kojima troje ima strane pasoše, u masakru u Džabaliji juče", navele su Brigade Izedin al-Kasam u poruci na Telegramu.

Nekoliko desetina ljudi je ubijeno u bombardovanju najvećeg izbjegličkog logora u pojasu Gaze, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Cilj je bio, kako je objavila izraelska vojska, da se "eliminiše" vojni komandir palestinske organizacije.

Prije nekoliko dana vojno krilo Hamasa je već saopštilo da "procjenjuje" da je "gotovo 50 talaca" poginulo u izraelskom bombardovanju. Te procjene nisu mogle biti nezavisno potvrđene.

Izraelske vlasti navode da je najmanje 240 talaca, Izraelaca, dvostrukih državljana i stranaca, još uvijek u rukama Hamasa.

Oni su oteti 7. oktobra kada su se komandosi te islamske ekstremističke organizacije ubacili iz Pojasa Gaze na jug Izraela i napali civile. Napadi su bili iznenadni, a nasilje bez presedana.

Ubijeno je više od 1.400 ljudi, kako tvrde izraelske vlasti. Od tada je Hamas oslobodio četiri žene, dvije Amerikanke i dvije Izraelke.

U ponedjeljak je vojska objavila da je oslobodila Izraelku na odsluženju vojnog roka u kopnenoj operaciji u Gazi, ali je vojno krilo Hamasa porijeklo da ju je ono pritvorilo. Ne isključuje se mogućnost da ju je oteo manji Islamski džihad, koji je takođe učestvovao u napadima na Izrael.

Brigade al-Kasam su u utorak najavile da će osloboditi strane taoce u narednim danima.

Po najnovijim izveštajima Hamasa više od 8.500 Palestinaca, uključujući oko 3.500 dece, ubijeno je od početka izraelskog bombardovanja pojasa Gaze posle napada 7. oktobra.

(BETA)

11:59h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu danas je izrazio saučešće u saopštenju objavljenom nakon što je izraelska vojska saopštila da je 12 vojnika ubijeno u sukobima u Pojasu Gaze od početka rata.

"Mi smo u teškom ratu. Biće to dug rat. Imamo važna dostignuća u njemu, ali takođe bolne gubitke. Mi smo svi sa vama u vreme velike tuge", naveo je izraelski lider prenijeli su izraelski mediji.

"Naši vojnici su pali u nepravednom ratu ratu za naš dom. Obećavam vam građani Izraela, završićemo posao. Nastavićemo do pobjede", najavio je premijer Izraela 26. dana rata.

U tom ratu poginulo je više od 1.400 ljudi u Izraelu, a najviše žrtava je bilo u početnim napadima ekstremista iz Gaze 7. oktobra. Oko 240 ljudi je tada oteto i odvedeno u pojas Gaze, a do sada je oslobođeno pet žena talaca.

Broj palestinskih žrtava u ratu u utorak je premašio 8.500 u pojasu Gaze, a na Zapadnoj obali u nasilju i izraelskim racijama ubijeno je više od 120 Palestinaca.

(BETA)

Bonus video: