Sderot – grad duhova: "Dolazili su civili i ubijali golim rukama, svi su oni Hamas"

Sderot je skoro ispražnjen – većina stanovnika se preselila kod rođaka, a mnogi su smješteni u hotelima u Eilatu na Crvenom moru

16091 pregleda 128 reakcija 16 komentar(a)
Detalj iz Sderota, Foto: Reuters
Detalj iz Sderota, Foto: Reuters

Iz izraelskog grada Sderota pruža se direktan pogled na Pojas Gaze. Mržnja je ovdje ogromna, nakon terorističkog napada Hamasa.

Ako želite da steknete utisak kako rat zvuči i kako izgleda, prvo morate da prošetate, kroz trnovito žbunje na obližnje brdo. Granična ograda sa Gazom je udaljena manje od kilometar vazdušnom linijom.

Kada dođete do vrha, čujete užas rata – i vidite ga.

Artiljerijsku vatru prate napadi izraelskih vazduhoplovnih snaga i jake eksplozije u Pojasu Gaze. Na horizontu se pojavljuje bijeli, ponekad tamni dim.

Povratak u nepoznato

Tenkovi direktno iza ograde dižu veliku prašinu dok napreduju ka gradu Gazi. Kako su ljudi sa druge strane granične ograde? Kako preživljavaju ovaj užas rata?

Brdo koje pruža ovaj nesmetan pogled na rat nalazi se na periferiji Sderota – grada duhova.

Sderot je skoro ispražnjen – većina stanovnika se preselila kod rođaka, a mnogi su smješteni u hotelima u Eilatu na Crvenom moru.

Emi Cefanija je takođe pobjegla iz Sderota i sada se vratila.

"Nije lako vratiti se u grad poslije te crne subote", kaže ona. "Muž me je molio da se vratim. Rekao mi je da se ne plašim i da će stalno biti uz mene."

Jasno joj je da se svi plaše da se vrate. "Ne znamo šta će se desiti. Niko ne može da kaže."

Ljutnja je velika

Emi i njen muž Icak stoje na brdu i gledaju u pravcu Gaze. Izgleda kao da se može dobaciti kamenom – ali ipak je to potpuno drugi svijet.

"Nije lako biti ovdje i slušati sve te detonacije, ali kako se kaže? Sami su tražili. Na kraju krajeva, mi smo nevini. Ništa nismo uradili. Oni su nas napali", kaže Emi.

Veliki je gnijev poslije terorističkog napada 7. oktobra. U glasu Icaka Cefanije, Eminog muža, osjeća se bijes dok govori. Mnogi od onih koji su učestvovali u masakru bili su civili, tvrdi on.

"Dolazili su civili i ubijali golim rukama. Nije samo Hamas. Svi su oni Hamas. Svi oni", kaže on.

Ništa više nije isto

Hamas treba da bude zbrisan – to je cilj ovog rata koji je proglasila izraelska vlada. Rat koji sa ovog brda možete vidjeti zastrašujuće blizu.

Icak Cefanija zbog toga razmišlja da li će njegova porodica nastaviti da živi u Sderotu.

"Kada Hamasa više ne bude, vratićemo se ovamo", kaže on. "Ako Hamas nastavi da postoji, onda ćemo se povući u unutrašnjost zemlje."

Emi i njen muž Icak još jednom gledaju razoreni Pojas Gaze, slušaju jake eksplozije i vraćaju se u grad duhova Sderot. Ovdje više ništa nije isto – sa obje strane granične ograde.

Bonus video: