Donald Tramp mlađi pred sudom u Njujorku, u procesu koji se vodi protiv njegovog oca

Ovaj postupak jedan je od mnogih koji se vode protiv Trampa - koji istovremeno vodi kampanju za Bijelu kuću i trenutno vodi u odnosu na ostale republikanske rivale

3020 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sin Donalda Trampa, Donald Tramp mlađi trebalo bi da se popodne pojavi pred sudom u Njujorku i da iskaz u postupku koji se vodi protiv njegovog oca zbog finasnijskih malverzacija. Bivši predsjednik SAD je optužen da je lažirao i uvećavao vrijednost svoje imovine kako bi obmanuo banke i osiguravajuće kuće.

Donald Tramp mlađi je izvršni potpredsjednik u Trampovoj organizaciji i takođe je optužen u ovom slučaju. Prvi je od troje Trampove djece koji će se pojaviti pred sudom. Bivši predsjednik bi trebalo da svjedoči u ponedjeljak.

Ovaj postupak jedan je od mnogih koji se vode protiv Trampa - koji istovremeno vodi kampanju za Bijelu kuću i trenutno vodi u odnosu na ostale republikanske rivale.

Tužbu je podnijela državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms, i u njoj su Tramp, njegovi sinovi Donald i Erik i njihove porodične firme optuženi za naduvavanje vrijednosti imovine kako bi dobili bolje uslove kredita.

Tramp je negirao da je kršio zakon i više puta optužio tužiteljku Džejms i sudiju Artura Engorona za političku pristrasnost.

"Ostavi moju djecu na miru, Engorone. Ti si sramota za advokaturu!" napisao je na društvenim mrežama.

Trampu je zabranjeno da javno govori o sudskom osoblju, ali je on tu zabranu dva puta prekršio i kažnjen je sa 15.000 dolara (oko 14.000 eura).

Bivši predsjednik nije obavezan da prisustvuje suđenju, ali se povremeno pojavljivao. Protiv njega je svjedočio i njegov nekadašnji advokat i desna ruka, Majkl Koen. On se licem u lice suočio sa Trampom na tom ročištu, prvi put otkako su se razišli prije pet godina. Koen je rekao da ga je Tramp navodio da povećava vrijednost imovine.

Tužilaštvo u ovom slučaju traži kaznu od najmanje 250 miliona dolara (oko 236 miliona eura), trajnu zabranu Trampu i njegovim sinovima da vode poslove u Njujorku i petogodišnju zabranu za trgovanje nekretninama.

Bonus video: