Borba Brazila protiv organizovanog kriminala: Silva šalje vojsku na najvažnije aerodrome i luke

Slanje oružanih snaga je dio šireg vladinog plana koji uključuje povećanje broja policije u Riju, poboljšanje saradnje između bezbjednosnih službi i većeg ulaganja u najsavremeniju tehnologiju za prikupljanje obavještajnih podataka

2929 pregleda 36 reakcija 0 komentar(a)
Luiz Inacio Lula da Silva, Foto: Reuters
Luiz Inacio Lula da Silva, Foto: Reuters

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva saopštio je da će poslati vojsku na najvažnije aerodrome i luke u zemlji i na granice, kako bi ojačao bezbjednost u cilju napora borbe protiv organizovanog kriminala u najvećoj državi Latinske Amerike.

Brazil će poslati 3.600 pripadnika vojske, mornarice i vazduhoplovstva da pojačaju patrole i nadgledaju međunarodne aerodrome u Riju i Sao Paulu, kao i dvije pomorske luke u Riju i luku Santos u Sao Paulu, koja je najprometnija luka u Latinskoj Americi.

Slanje oružanih snaga je dio šireg vladinog plana koji uključuje povećanje broja policije u Riju, poboljšanje saradnje između bezbjednosnih službi i većeg ulaganja u najsavremeniju tehnologiju za prikupljanje obavještajnih podataka.

Državni i savezni zvaničnici su navodili posljednjih nedjelja da planiraju da "uguše" kriminalne bande prekidanjem njihovih finansijskih prihoda.

Ministar pravde Flavio Dino rekao da su nove mere rezultat višemjesečnih konsultacija predsjednika Lule sa policijskim snagama, lokalnim zvaničnicima i stručnjacima za javnu bezbjednost.

Bonus video: