Trampovi sinovi tvrde da nisu znali za prevaru u vezi sa porodičnom kompanijom

Očekuje se da će bivši predsjednik svjedočiti narednog ponedjeljka, što će biti posljednje u nizu brojnih pojavljivanja pred sudom, kandidata koji važi za favorita za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije 2024.

9143 pregleda 2 komentar(a)
Erik Tramp, Foto: Reuters
Erik Tramp, Foto: Reuters

Erik i Donald Tramp mlađi, sinovi bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, svjedočili su da nemaju nikakve veze sa dokumentima koji su služili za neosnovano povećanje vrijednosti imovine u vlasništvu njihovog oca.

Obojica su tokom ročišta negirali da su bili umiješani u sumnjive procjene kojima je precjenjivana vrijednost nekretnina porodice Tramp.

Otac ih je postavio na istaknute pozicije dok je bio predsjednik porodične kompanije od 2017. do 2021.

Donald Tramp mlađi okrivio je računovođe, unutar i van kompanije, za koje je tvrdio da su sastavljali finansijske izvještaje korišćene za obezbjeđivanje zajmova i polisa osiguranja koji su porodičnoj kompaniji omogućivali da nastavi sa radom.

"Imali su više informacija i detalja o svemu tome nego ja", rekao je tokom svjedočenja.

Erik Tramp posvjedočio je da nije znao da takva dokumenta postoje.

"Ništa nisam znao o tome dok ovaj slučaj nije pokrenut", rekao je on.

Međutim, kako izvještava agencija Rojters, tvrdnje Erika Trampa opovrgla je prepiska elektronske pošte koja ukazuje da su mu poslati podaci korišćeni za sastavljanje godišnjih finansijskih izvještaja njegovog oca – u kojima je od njega traženo mišljenje.

Nijedan od sinova nije garantovao za tačnost tih dokumenata, prenosi Rojters.

Sudija Artur Engoron presudio je da su trojica optuženih, Donald Tramp, njegov sin Donald mlađi i Erik Tramp odgovorni za to djelo. Naredio je likvidaciju kompanija nadležnih za Trampove nekretnine među kojima je i Trampov toranj na Menhetnu. Primjena sudske odluke čeka okončanje žalbenog postupka.

Tokom pretresa u srijedu Donald mlađi nastojao je da umanji svoju odgovornost i umiješanost u finansijsko poslovanje kompanije kompanije - rekavši da su dokumentaciju pripremale računovođe.

Njujorška državna tužiteljka Letiša Džejms zahtijeva kaznu od najmanje 250 miliona dolara odštete, kao i trajnu zabranu trojici članova porodice, Donaldu Trampu, Donaldu mlađem i Eriku Trampu da posluju u toj državi.

Očekuje se da će bivši predsjednik svjedočiti narednog ponedjeljka, što će biti posljednje u nizu brojnih pojavljivanja pred sudom, kandidata koji važi za favorita za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije 2024.

Taj sudski proces jedan je od brojnih sa kojim se Donald Tramp suočava dok vodi kampanju za povratak u Bijelu kuću. Bivši predsjednik se suočava sa ukupno 91 optužbom za krivična djela u četiri odvojena postupka - uključujući dva koji proizlaze iz sumnji i optužbi za pokušaje poništavanja poraza na izborima 2020. godine.

Tramp je u javnosti negirao odgovornost u vezi sa svim krivičnim i građanskim postupcima koji se vode protiv njega optuživši sudiju Engorona za političku pristrasnost.

Kažnjen je sa ukupno 15.000 dolara jer je dva puta prekršio odluku kojom mu je onemogućeno da se javno izjašnjava o sudskom osoblju angažovanom u postupku.

Bonus video: