Bivši šef Mosada: Netanjahu odmah da se povuče

Nekadašnji čelnik izraelske obavještajne službe rekao da su pravosudne reforme narušile jedinstvo u državi i da je neprijatelj to iskoristio

35394 pregleda 67 reakcija 2 komentar(a)
Deni Jatom, Foto: Angelina Šofranac
Deni Jatom, Foto: Angelina Šofranac

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Bivši šef Mosada Deni Jatom rekao je da bi premijer Izraela Benjamin Netanjahu trebalo odmah da podnese ostavku.

Govoreći o napadu Hamasa na južne izraelske zajednice, Jatom je rekao da njegova država nikad nije pretrpjela takav udarac i da se krvoproliće dogodilo zato što Izrael nije bio spreman.

“Naša obavještajna služba, koja je tako dobro poznata širom svijeta, i možda najbolji bezbjednosni aparat, potpuno je omanuo,” rekao je Jatom u obraćanju novinarima u Tel Avivu.

Na pitanje Vijesti da li bi Netanjahu trebalo da podnese ostavku zbog rata i krize u kojoj se našao Izrael, Jatom je odgovorio: "Da, da odmah podnese ostavku, još danas.”

On je rekao da se Netanjahuova vlada prije ovog rata bavila samo jednom stvari, a to su pravosudne reforme, koje je nazvao pravosudnim pučem.

“Mnogi Izraelci su ih odbili, one izazivaju podjele u društvu i nikome sada nisu potrebne. Očekujem da moja vlada i premijer sada jasno kažu da su reforme mrtve jer imamo puno važnijih stvari da uradimo”.

On je kazao da je Izrael najjači kad je jedinstven te da su reforme koje vlada želi da sprovede narušile to je jedinstvo, što je neprijatelj vidio i iskoristio.

Jatom (78) je Od 1963. do 1996. godine služio u izraelskoj vojsci i radio u jedinici za specijalne operacije Sajeret Matkal. Bio je šef izraelske Centralne komande sa činom general-majora. Na čelu Mosada bio je između 1996. i 1998. Predstavljao je Laburističku stranku u Knesetu i bio šef kabineta i savjetnik za bezbjednost premijera Ehuda Baraka između 1999. i 2001.

On je rekao da je sahranio mnoge svoje komandante i podređene ali da nikad nije vidio takav zločin, koji pogađa svakog Izraelca, i da imaju potrebu za osvetom.

Glavna misija Hamasa je to ubija Jevreje i da uništi Izrael, rekao je Jatom i poručio: “Moramo uništiti Hamas jer protiv nas vodi rat koji mi nismo željeli.”

Istakao je da je u pitanju i dio imidža Izraela na Bliskom istoku, to jest kapacitet odvraćanja, koji se raspao i koji moraju da povrate.

“Rat protiv Hamasa je rat Izraela protiv onoga što zovemo ‘osovina zla’ - Irana, Hamasa, Hezbolaha, šiitskih milicija, Hutija i mnogih drugih,” kazao je bivši šef Mosada. On je dodao da će Izrael brže ostvariti taj cilj ako se udruži sa regionalnim i međunarodnim saveznicima.

Istakao je da je Hamas identičan i čak još okrutniji od Islamske države, koju su SAD uspjele da “zgaze”.

Dugoročni cilj Izraela je da u oblastima sa kojima se graniči ne bude terorističke organizacije koja njima vlada i da je, po njegovom mišljenju, rješenje za “dan poslije” da Izrael preda ključeve nekim međunarodnim snagama koje bi tamo ostale dok se stanje ne stabilizuje.

Dugoročno rješenje je, kako je rekao, da Palestinska uprava preuzme i Pojas Gaze.

Govoreći o Hezbolahu, Jatom je ocijenio da je on možda još teži neprijatelj od Hamasa, jer je bolje opremljen.

“Cilj svih neprijatelja Izraela, od kojih su većina šiitski, je da uništi Izrael zato što smo mi nevjernici. Ali oni su nevjernici, iako su muslimani, oni se ponašaju u skladu sa Kuranom”.

Broj žrtava i prizori nasilja koje je Hamas počinio u zajednicama na jugu Izraela šokirali su građane.

Netanjahu predvodi jednu od najekstremnijih desničarskih koalicija u Izraelu i raste pritisak na njega jer je javnost bijesna zbog propusta koji su omogućili da se napad dogodi.

On je odbio da prihvati odgovornost, rekavši samo da će svi morati da odgovaraju na teška pitanja kada se rat sa Hamasom završi, a na jednoj od svojih rijetkih konferencija za štampu odbacio je pitanje da li bi dao ostavku.

Netanjahu je ove sedmice kasno uveče poslao tvit okrivljujući svoje šefove obavještajnih službi što ga nisu upozorili na napad 7. oktobra. Tvit je obrisan sljedećeg jutra i Netanjahu se izvinio, ali je šteta napravljena i uslijedila je bura kritika iz štampe i širom političkog spektra.

Dahlan ne želi da preuzme upravljanje Gazom

Kao mogući budući lider Palestinaca, pominjao se Muhamed Dahlan, bivši šef bezbjednosti Palestinske uprave. Međutim, komentarišući glasine da bi on mogao biti izbor Izraela za lidera Gaze nakon rata, negirao je da želi tu ulogu.

Dahlan je u intervjuu za “Ekonomist” iznio svoju viziju enklave, koju je do 2007. vodila Palestinska uprava, a nakon toga Hamas preuzeo kontrolu.

Dahlan, koji je povezan sa svim stranama u sukobu, predlaže dvogodišnji prelazni period sa adminstracijom koju bi vodile tehnokrate u Gazi i na Zapadnoj obali. To bi, po njegovom mišljenju, ponovo ujedinilo palestinske teritorije nakon više od decenije unutrašnjih sukoba. On nakon toga predlaže parlamentarne izbore zasnovane na palestinskoj državi sa nedefinisanim granicama u tom trenutku.

Dahlan smatra da Hamas neće nestati i da bi i njemu trebalo dozvoliti da učestvuje. Čak i nakon rata, biće nemoguće upravljati Gazom bez pristanka militantne grupe, tvrdi on.

Dahlan je zamislio parlamentarni sistem i premijera umjesto funkcije predsjednika koju trenutno obavlja Mahmud Abas. On je ocijenio da je iluzija da bilo koji čovjek može riješiti palestinsko pitanje i istakao: “Vrijeme heroja je prošlo s Arafatom”.

Bonus video: