BLOG Izrael odbacio pozive na prekid vatre, Gaza opet bez interneta i telefonije, sukobi i sa Hezbolahom

Sukob izraelske vojske i Hamasa - 30. dan

68519 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Dim i plamen se dižu tokom izraelskih udara u pojasu Gaze, gledano sa izraelske strane granice sa Gazom, Foto: Reuters
Dim i plamen se dižu tokom izraelskih udara u pojasu Gaze, gledano sa izraelske strane granice sa Gazom, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2023. 22:47h
Završeno
22:49h

Dok Izrael nastavlja sa vazdušnim napadima na Pojas Gaze, izraelska vojska je saopštila da se sirene za vazdušnu uzbunu oglašavaju širom centralnog dijela Izraela, zbog raketa ispaljenih iz Gaze.

"Miioni Izraelaca trče u skloništa", objavile su Izraelske odbrambene snage (IDF) na društevnoj mreži X, uz kartu koja prikazuje lokacije upozorenja.

IDF je nedavno objavio da je od 7. oktobra na Izrael ispaljeno 8.000 raketa.

(Radio Slobodna Evropa)

22:48h

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebrejesus izjavio je da je "jako zabrinut" zbog nestanka električne energije i "teškog bombardovanja" u Gazi.

"Ljudi kojima je potrebna hitna medicinska pomoć ne mogu kontaktirati bolnice i kola hitne pomoći. Svi kanali komunikacije moraju se odmah uspostaviti", kazao je.

(Radio Slobodna Evropa)

22:47h

Drugi dan zaredom niko od povrijeđenih Palestinaca i stranaca ili dvojnih državljana nije iz pojasa Gaze prešao preko prelaza Rafa u Egipat, saopštili su egipatski i palestinski zvaničnici.

"Prelaz je zatvoren jer Izrael zabranjuje ranjenima da pređu u Egipat na liječenje", rekao je za AFP anonimni izvor iz Hamasa. Dodao je da nijedan stranac neće otići sve dok su povrijeđeni ostavljeni.

Egipatski graničar potvrdio je AFP-u da ni jučer ni danas niko nije prešao.

Visoki američki zvaničnik rekao je juče da trećinu ranjenih čine borci Hamasa.

Vašington je saopštio u nedjelju da je više od 300 Amerikanaca ili američkih stanovnika i članova njihovih porodica evakuisano od srijede preko Rafe.

(Radio Slobodna Evropa)

21:42h

Izraelska vojska objavila je da je njen kopneni napad na Pojas Gaze podijelio palestinsku teritoriju na dva dijela, uz "značajne" udare koji se nastavljaju u ratu protiv Hamasa.

Izraelske snage "okružile su grad Gazu. Sada postoji južna i sjeverna Gaza", rekao je portparol izraelske vojske Daniel Hagari.

Izraelski vojnici i tenkovi zauzimaju položaj unutar pojasa Gaze, prema Izraelskom odbrambenim snagama (IDF)
Izraelski vojnici i tenkovi zauzimaju položaj unutar pojasa Gaze, prema Izraelskom odbrambenim snagama (IDF)foto: Reuters

Kako je kazao, Izrael i dalje dopušta koridor za stanovnike da se evakuiraju sa sjevera na jug Pojasa Gaze. Najavio je da će Izrael "nastaviti snažno napadati i intenzivirati kopnenu akciju".

(Radio Slobodna Evropa)

20:59h

Američki zvaničnici rade na osiguravanju humanitarne pauze rata u Gazi koja bi omogućila dopremanje više pomoći i izvlačenje Hasmasovih talaca, rekao je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken.

Blinken je to rekao novinarima, tokom iznenadne posjete Bagdadu gdje je sa zvaničnicima Iraka razgovarao o rizicima eskalacije u ratu između Izraela i Hamasa.

Blinken
Blinkenfoto: Reuters

On je naveo da je stotinu kamiona pomoći na putu prema opkoljenoj enklavi, ali da to nije dovoljno.

Kako prenosi Slobodna Evropa, Blinken je osudio napade na američke trupe u Iraku.

"Jasno sam dao do znanja da su napadi ili prijetnje koje dolaze od milicija koje su povezane s Iranom potpuno neprihvatljivi. Poduzećemo sve potrebne korake da zaštitimo naše ljude", rekao je Blinken.

20:25h

Izrael je danas odbacio sve veće pozive na prekid vatre u Gazi, a vojni specijalisti su rekli da su snage spremne da intenziviraju svoje operacije protiv palestinske islamističke grupe Hamas, bez vremenskog okvira za njihove aktivnosti, prenosi agencija Rojters.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražio je da se vrati više od 240 talaca koje je Hamas zarobio tokom svojih napada 7. oktobra.

"Neće biti primirja bez povratka talaca. Ovo bi trebalo u potpunosti da bude uklonjeno iz leksikona. Ovo govorimo našim prijateljima i neprijateljima. Jednostavno ćemo nastaviti dok ih ne pobijedimo. Nemamo alternativu", rekao je Netanjahu posadama u vazduhoplovnoj bazi Ramon na jugu Izraela, ponavljajući dugogodišnji stav vlade, prenosi Rojters.

18:59h

Libanska grupa Hezbolah saopštila je da je ispalila više grad raketa na grad Kirijat Šmonu na sjeveru Izraela  kao odmazdu za izraelski vazdušni napad u južnom Libanu, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju, ta libanska militantna frakcija je rekla da je njen napad bio odgovor na izraelski "gnusni i brutalni zločin".

Poslanik Hezbolaha Hasan Fadlalah je ranije saopštio da su troje djece i njihova baka ubijeni danas u izraelskom napadu na automobil u južnom Libanu.

"Neprijatelj će platiti cijenu za svoje zločine nad civilima", rekao je za agenciju Rojters Fadlalah.

Izmjena: 20:27h
18:56h

Izrael je u nedjelju uveče prekinuo internet i telefonske linije u Pojasu Gaze, treći put od početka rata između Izraela i Hamasa koji je počeo 7. oktobra, objavila je telekomunikacijska kompanija Paltel, piše AFP.

"Sa žaljenjem objavljujemo potpuno gašenje komunikacijskih i internet usluga u Gazi, nakon što je izraelska strana isključila poslužitelje", kaže se u saopštenju.

Ubrzo nakon nestanka električne energije, izraelska vojska započela je intenzivno bombardovanje grada i drugih obližnjih zona na sjeveru enklave.

Eksplozije su bile toliko snažne da su se mogle čuti u Rafi, na krajnjem jugu palestinske teritorije, piše AFP.

Grupa za nadzor interneta "Netblocks" navodi da je oko 18:50 po lokalnom vremenu (16:50 po srednjoevropskom vremenu) došlo do "novog kolapsa", što je treći prekid u posljednjih mjesec dana.

(Radio Slobodna Evropa)

18:54h

Izraelac je ubijen danas u napadu libanske grupe Hezbolah preko granice, saopštila je izraelska vojska, pošto su tenzije eskalirale između Izraela i te militantne grupe usred rata u Gazi, prenosi agencija Rojters.

Poslanik Hezbolaha Hasan Fadlalah je ranije saopštio da su troje djece i njihova baka ubijeni danas u izraelskom napadu na automobil u južnom Libanu.

"Neprijatelj će platiti cijenu za svoje zločine nad civilima", rekao je za agenciju Rojters Fadlalah.

17:50h

Palestinska telekomunikaciona kompanija Paltel saopštila je danas da su sve komunikacione i internet usluge ponovo prekinute u Pojasu Gaze, prenosi agencija Rojters.

"Glavne rute koje su prethodno bile ponovo povezane (su) ponovo odsječene sa izraelske strane", navodi se.

Izmjena: 18:56h
16:14h

Agencija Rojters je objavila izvještaj koji je do sada najpotpunija rekonstrukcija svega što se dogodilo u kibucu Beri 7. oktobra. Zasnovan je na tim intervjuima i pregledu Vocap poruka koje su preživjeli slali dok se borci Hamasa išli od kuće do kuće, ubijajući porodice stanovnika kibuca i njihove prijatelje. Novinari Rojtersa su takođe obišli Beri nekoliko dana nakon napada i pregledali satelitske snimke, snimke sa društvenih medija, sigurnosnih kamera i iz dronova.

15:20h

U izraelskim udarima na Gazu od 7. oktobra poginulo je 9.770 Palestinaca, uključujući 4.008 djece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, prenosi Rojters.

U prvobitnom Rojtersovom izvještaju došlo je do greške, navedena je brojka od 4.800 djece.

15:02h

Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske uprave osudilo je izjavu izraelskog ministra Amihaja Elijahua, zaduženog za jevrejsko nasljeđe, koji je danas rekao da je jedna od opcija u ratu u Pojasu Gaze da se baci nuklearna bomba na tu malo gusto naseljeni teritoriju.

"Izjava ministra fašiste Elijahua je jasno priznanje šta okupatorska zemlja (Izrael) čini protiv našeg naroda, posebno u Gazi", navedeno je u saopštenju, prenijeli su izraelski mediji.

Od izjave ministra se odmah ogradio izraelski premijer Benjamin Netanjahu i suspendovao ga sa sjednica Vlade Izraela. Ministar je pokušao da je povuče, ocijenivši da je metaforična.

(BETA)

14:08h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom na Zapadnoj obali da je Palestinska uprava spremna da preuzme punu odgovornost nad Pojasom Gaze u okviru sveobuhvatnog političkog rješenja.

To političko rješenje bi obuhvatilo okupiranu Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Gazu poslije okončanja izraelskog rata protiv Hamasa koji vlada Gazom.

Abas je naglasio da se bezbjednost i mir mogu postići okončanjem izraelske vojne kontrole nad teritorijom "države Palestine" i priznanjem istočnog Jerusalima kao njenog glavnog grada, prenijeli su izraelski mediji.

On je takođe ponovio da Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) jeste jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda i jedina odlučuje.

U PLO dominira umjereniji, Abasov Fatah, rival Hamasu, koji je 2007. godine silom preuzeo vlast u Gazi.

"Hamasovci" su tada pobijedili snage lojalne Fatahu koji od tada u okviru Palestinske uprave kontroliše samo dijelove druge palestinske teritorije Zapadne obale.

Saopštenje je objavljeno u vrijeme spekulacija ko bi mogao da vlada palestinskom enklavom na obali Sredozemnog mora i strahovanja da bi mogao nastati vakuum vlasti, pošto se Izrael zarekao da će uništiti Hamas u ratu.

(BETA)

14:07h

Izraelska vojska saopštila je da je njena protivvazdušna odbrana presrela dron koji je letio ka Izraelu iz Libana, dok je bio iznad libanske teritorije.

IDF je takođe, kako se dodaje, odgovorio i na napade koji su dolazili iz Libana, prenosi Rojters.

14:07h

Evakuacija povrijeđenih stanovnika Gaze i stranih državljana preko graničnog prelaza Rafa obustavljena je od subote, rekli su Rojtersu dva egipatska bezbjednosna i jedan medicinski izvor.

Neimenovani izvori su za britansku agenciju objasnili da je razlog obustave evakucije izraelski napad ambulantnog vozila.

13:53h

Papa Franjo je danas ponovio apel da se prekinu borbe između Izraela i Palestinaca, da se oslobode taoci i da se pruži humanitarna pomoć Gazi.

Poslije nedjeljne molitve na Trgu Svetog Petra pred hiljadama okupljenih, papa je rekao da je situacija "ozbiljna u Palestini i Izraelu, gdje su mnogi ljudi izgubili živote".

On je uputio molbu da se prekine vatra i izrazio želju da se sve mogućnosti istraže da bi se izbjeglo širenje sukoba i pomoglo ranjenima, da bi pomoć stigla u Gazu, gdje je humanitarna situacija veoma teška, kao i da taoci budu oslobođeni.

Papa je više puta apelovao na prekid sukoba od početka rata 7. oktobra.

(BETA)

Izmjena: 14:08h
13:43h

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u razgovoru sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmoudom Abasom, u Ramali, ponovo potvrdio opredijeljenost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za isporuku humanitarne pomoći koja spašava živote, saopšteno je iz Stejt Dipartmenta.

“Takođe je jasno stavio do znanja da Palestinci ne smiju biti prisilno raseljeni”, rekao je portparol Stejt dipartmenta je Metju Miler, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Blinken i Abas razgovarali su o naporima za vraćanje mira i stabilnosti na Zapadnoj obali, uključujući potrebu da se zaustavi ekstremističko nasilje nad Palestincima.

Miller je rekao da je Blinken ponovio da SAD ostaju “posvećene unapređenju jednakih mjera dostojanstva i sigurnosti za Palestince i Izraelce”.

Blinken je i izrazio opredijeljenost SAD da rade na ostvarenju legitimnih težnji Palestinaca za uspostavom palestinske države.

(MINA)

13:39h

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas palestinskom lideru Mahmudu Abasu da bi palestinske vlasti trebalo da igraju centralnu ulogu u onome što slijedi u Pojasu Gaze, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta je dodao: „Budućnost Gaze nije bila u fokusu sastanka, ali je izgledalo da su palestinske vlasti voljne da igraju ulogu“.

Izmjena: 13:54h
12:23h

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je nenajavljeno posjetio Zapadnu obalu i sastao se sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom dok nastavlja turneju po regionu usred rastućih tenzija zbog rata Izraela sa Hamasom, prenosi Rojters.

Blinken i Abas sastali su se u gradu Ramala na Zapadnoj obali, de fakto palestinskoj prijestonici, tokom njegove druge posjete regionu otkako je Hamas 7. oktobra izveo iznenadni napad na južni Izrael, ubivši 1.400 ljudi i uzevši više od 240 talaca.

Dok je Izrael nastavio sa vazdušnim udarima, tokom kojih je, kako zdravstveni zvaničnici u Gazi kažu, ubijeno skoro 9.500 Palestinaca, Blinken je u subotu odbio pozive arapskih zvaničnika na prekid vatre nakon što je apelovao na Izrael na ograničene pauze u borbama dan ranije.

bl
foto: Reuters

Pored toga što nastoji da osigura da se sukob ne proširi na region, Blinken pokušava da pokrene diskusiju o tome kako bi se Gazom moglo upravljati nakon potpunog uništenja Hamasa, što Izrael kaže da je njegov cilj, piše Rojters.

Sastanak Blinkena i Abasa trajao je oko sat vremena, ali se nisu obratili medijima. Abas je rekao Blinkenu da treba odmah doći do prekida vatre i da treba dozvoliti pomoć za stanovništvo Gaze, rekao je portparol Nabil Abu Rudejneh.

Blinken je rekao da su Sjedinjene Države posvećene dostavljanju pomoći za Gazu i obnavljanju osnovnih usluga, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler nakon sastanka.

„Sekretar je takođe izrazio posvećenost Sjedinjenih Država da rade na ostvarivanju legitimnih težnji Palestinaca za uspostavljanje palestinske države“, rekao je Miler.

Blinken je sugerisao da bi najviše imalo smisla da "efikasne i revitalizovane palestinske vlasti" upravljaju pojasom, ali je priznao da bi druge zemlje i međunarodne agencije vjerovatno igrale ulogu u bezbjednosti i upravljanju u međuvremenu.

Blinken i Abas su razgovarali o „naporima da se povrati mir i stabilnost na Zapadnoj obali, uključujući potrebu da se zaustavi ekstremističko nasilje nad Palestincima i da oni koji stoje iza toga odgovaraju“, rekao je Miler.

Bonus video: