Anketa: Bajden zaostaje za Trampom u pet od šest ključnih država godinu prije izbora

Bajden zaostaje za Trampom u pet od šest najvažnijih država godinu dana prije izbora 2024. godine, pateći od ogromnih sumnji u njegove godine i dubokog nezadovoljstva zbog upravljanja ekonomijom i niza drugih pitanja, pokazuju rezultati ankete

15505 pregleda 9 komentar(a)
Tramp i Bajden, Foto: Reuters
Tramp i Bajden, Foto: Reuters

Glasači u američkim saveznim državama u kojima bi mogli pobijediti i Demokrate i Republikanci rekli su da više vjeruju Donaldu Trampu nego aktuelnom predsjednika Džozefu Bajdenu po pitanju ekonomije, spoljne politike i imigracije, pošto Bajdenova multirasna baza pokazuje znake slabljenja, pokazala je anketa Njujork Tajmsa i Sijena koledža.

Bajden zaostaje za Trampom u pet od šest najvažnijih država godinu dana prije izbora 2024. godine, pateći od ogromnih sumnji u njegove godine i dubokog nezadovoljstva zbog upravljanja ekonomijom i niza drugih pitanja, pokazuju rezultati ankete.

Rezultati pokazuju da je Bajden gubi od Trampa, njegovog najvjerovatnijeg republikanskog rivala, sa razlikom od tri do 10 procenata među registrovanim glasačima u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Nevadi i Pensilvaniji.

Predsjednik Bajden ima prednost samo u Viskonsinu, za dva procenta, pokazalo je istraživanje, prenosi Njujork Tajms.

Prema anketi, Bajden i Tramp su duboko nepopularni. Ali birači koji su velikom većinom rekli da je nacija na pogrešnom putu, svoju frustraciju iznose na aktuelnog predsjednika.

"Svijet se raspada pod Bajdenom“, rekao je Spenser Vajs, 53-godišnji specijalista za električne podstanice iz Blumsburga u Pensilvaniji, koji je podržao Bajdena 2020. godine, ali sada podržava Trampa, sa izvjesnim rezervama.

"Više bih volio da vidim nekoga za koga smatram da može da bude pozitivan uzor i lider u zemlji. Ali barem mislim da Tramp ima dovoljno pameti u vezi sa njim", kazao je Vajs.

Glasači mlađi od 30 godina - grupa koja je dominantno glasala za Bajdena 2020. - kazali su da više vjeruju Trampu u predjelu ekonomije nakon godina inflacije i sada visokih kamatnih stopa koje su hipoteke učinile daleko manje pristupačnim.

Manje od jednog procenta ispitanika mlađih od 30 godina ocijenilo je trenutnu ekonomiju kao odličnu, uključujući nula ispitanika u toj starosnoj grupi u tri države: Arizoni, Nevadi i Viskonsinu.

"Zapravo sam polagao velike nade u Bajdena“, rekao je Džameri Henri, 25-godišnjak koji pakuje alkohol u Albaniju.

"Ne možete biti gori od Trampa. Ali kako godine prolaze, stvari se dešavaju sa inflacijom, ratom koji se vodi u Ukrajini, nedavno Izrael i pretpostavljam da naše granice uopšte nisu bezbjedne", istakao je on.

Sada Henri planira da podrži Trampa.

"Ne vidim ništa što je on učinio da nam bude od koristi“, rekla je Patriša Flores (39) iz Rena koja je glasala za Bajdena 2020., ali ga neće ponovo podržati 2024. godine.

Bonus video: