Borba oko toga ko će i kako regulisati AI

Samit o vještačkoj inteligenciji kojem su prisustvovali svjetski lideri i tehnološki direktori je dobar početak, ali je globalni dogovor i dalje van domašaja

17954 pregleda 5 komentar(a)
Sunak i Mask tokom samita u Londonu, Foto: Rojters
Sunak i Mask tokom samita u Londonu, Foto: Rojters

Britanski premijer Riši Sunak podržao je niz važnih sporazuma nakon što je bio domaćin prvog samita o bezbjednosti vještačke inteligencije (AI), ali globalni plan za nadzor te tehnologije ostaje van domašaja, ističe Rojters.

Više od dva dana svjetski lideri, preduzetnici, istraživači i direktori tehnoloških kompanija uključujući Ilona Maska i Sema Altmana kao i potpredsjednicu Sjedinjenih Država Kamalu Haris i šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen razgovarali su o budućnosti regulisanja vještačke inteligencije.

Lideri iz 28 država - uključujući i Kinu - potpisali su Deklaraciju iz Blečlija, zajedničko saopštenje u kojem priznaju rizike koje predstavlja tehnologija; SAD i Britanija su najavile planove za osnivanje sopstvenih institucija za bezbjednost AI; a najavljena su i dva nova samita koja će se održati u Južnoj Koreji i Francuskoj naredne godine.

Međutim, mada je postignut određeni konsenzus o potrebi za regulacijom AI-a, ostaju nesuglasice oko toga kako to treba sprovesti i ko će predvoditi napore.

Rizici u vezi sa AI, koja se rapidno razvija, postaju sve veći prioritet za tvorce politika otkad je OPEN AI javnosti prošle godine predstavio ChatGPT.

Sposobnost čatbota, do sada bez presedana, da odgovara na upite na humanoidni način uticala je na pojedine eksperte da pozovu na pauzu u razvoju takvih sistema, upozoravajući da bi mogli steći autonomiju i ugroziti čovječanstvo.

Među učesnicima samita bili su visoki evropski i svjetski zvaničnici i direktori tehnoloških kompanija
Među učesnicima samita bili su visoki evropski i svjetski zvaničnici i direktori tehnoloških kompanijafoto: Reuters

Sunak je govorio o tome kako je “počastvovan i uzbuđen” da bude domaćin osnivaču kompanije “Tesla” Ilonu Masku, ali su evropski poslanici upozorili da je previše tehnologije i podataka u rukama malog broja kompanija u jednoj zemlji, Sjedinjenim Državama.

“Imati samo jednu zemlju sa svim tehnologijama, svim privatnim kompanijama, svim uređajima i svim vještinama, bila bi propast za sve nas,” kazao je francuski ministar privrede i finansija Bruno le Mer novinarima.

Velika Britanija je izrazila stav koji se razlikuje od onog Evropske unije predloživši blagi pristup regulaciji vještačke inteligencije, suprotno evropskom zakonu o vještačkoj inteligenciji, koji je skoro završen i obavezaće razvojne programere onih aplikacija koje se smatraju “visokim rizikom” na strože kontrole.

“Došla sam ovdje da prodam Zakon o AI”, kazala je Vera Jurova, potpredsjednica Evropske komisije.

Jurova je kazala da iako nije očekivala da druge zemlje kopiraju zakone bloka, neophodan je određeni dogovor o globalnim pravilima.

“Ukoliko demokratski svijet ne postavi pravila, i mi definišemo ta pravila, borba će biti izgubljena”, kazala je ona.

Mada su se učesnici trudili da demonstriraju zajedništvo, prisutni su kazali da su tri ključna bloka: SAD, EU i Kina pokušali da nametnu svoju dominaciju.

Doći će do tačke kada ćete imati AI otvorenog izvornog koda koja će početi da se približava ljudskom stepenu inteligencije, ili ga možda prevazići. Ne znam šta treba učiniti u vezi sa tim, kazao je Mask

Pojedini su sugerisali da je Kamala Haris ukrala pažnju Sunaku kada je američka vlada objavila osnivanje svoje institucije za bezbjednost vještačke inteligencije - mada je Britanija to uradila sedam dana ranije - i održala govor u Londonu ističući kratkoročne rizike te tehnologije, suprotno fokusu samita na egzistencijalne prijetnje.

“Bilo je fascinantno da upravo kada smo mi najavili našu instituciju za bezbjednost AI, Amerikanci su najavili njihovu”, kazao je Najdžel Tun, izvršni direktor britanske AI firme “Grafkor”.

Prisustvo Kine samitu i odluka te zemlje da potpiše Deklaraciju iz Blečlija je od strane britanskih zvaničnika okarakterisana kao uspjeh.

Zamjenik kineskog ministra za nauku i tehnologiju kazao je da je njegova zemlja voljna da sarađuje sa svim stranama u vezi sa regulacijom AI, prenio je Rojters.

Ipak, nagovještavajući tenzije između Kine i Zapada, Vu Žaohui je kazao prisutnima: Države nezavisno od njihove veličine i moći imaju jedna prava da razvijaju i koriste AI”.

Kineski ministar je učestvovao u ministarskom okruglom stolu u četvrtak, saopštilo je njegovo ministarstvo. Međutim, nije učestvovao u javnim događajima drugog dana.

Najčešća tema razgovora koji su se odvijali iza zatvorenih vrata, prema pisanju Rojtersa, bili su potencijalni rizici otvorenog izvornog koda vještačke inteligencije, koji omogućava javnosti besplatan pristup za eksperimentisanje sa kodom koji stoji iza te tehnologije.

Pojedini eksperti upozoravaju da modele otvorenog izvora mogu koristiti teroristi kako bi stvorili hemijsko oružje, ili čak superinteligenciju koju ljudi ne mogu kontrolisati.

Razgovarajući sa Sunakom na događaju u Londonu u četvrtak, Mask je kazao: Doći će do tačke kada ćete imati AI otvorenog izvornog koda koja će početi da se približava ljudskom stepenu inteligencije, ili ga možda prevazići. Ne znam šta treba učiniti u vezi sa tim”.

Jošua Benđo, pionir vještačke inteligencije imenovan da predvodi tim koji sastavlja izvještaj o “stanju nauke” a koji je naručen u okviru Deklaracije kazao je za Rojters, da su rizici otvorenog izvornog koda vještačke inteligencije visok prioritet. Rekao je: “To bi moglo pasti u ruke loših aktera i moglo bi biti modifikovano u zlonamjerne svrhe. Ne možete imati otvoreno objavljivanje ovih moćnih sistema i istovremeno zaštititi javnost pravim smjernicama”.

Bonus video: