UN: Zbog zabrane uzgoja opijumskog maka u Avganistanu ponuda pala za 95 odsto

Nagli pad mogao bi da ima velike posljedice po ekonomiju u zemlji u kojoj je za oko dvije trećine stanovništva već potrebna humanitarna pomoć, navodi se u izvještaju, prenosi Rojters

5688 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Proizvodnja opijumskog maka u Avganistanu, koji je ranije bio najveći svjetski snabdjevač, naglo je opala otkako su talibani prošle godine zabranili uzgoj, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija (UN).

Kancelarija Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) saopštila je da je uzgoj opijuma pao širom zemlje na samo 10.800 hektara u 2023. sa 233.000 hektara prethodne godine, smanjivši ponudu za 95 odsto, na 333 tone.

Kako UNODC navodi, ova mjera pogodila je poljoprivrednike u ovoj ratom razorenoj zemlji, u kojoj većina ljudi zavisi od poljoprivrede, a vrijednost izvoza maka znala je da bude viša od vrijednosti sve zvanično izvezene robe.

Nagli pad mogao bi da ima velike posljedice po ekonomiju u zemlji u kojoj je za oko dvije trećine stanovništva već potrebna humanitarna pomoć, navodi se u izvještaju, prenosi Rojters.

"U narednim mjesecima Avganistanu su prijeko potrebne snažne investicije u održive izvore za život kako bi se avganistanskim farmerima pružile mogućnosti daleko od opijuma", rekla je izvršna direktorka UNODC-a Gada Vali.

Bonus video: