Izraelska kopnena ofanziva u Gazi: Borbe od kuće do kuće

Ulične borbe vode se po selima, a uskoro bi mogle da se presele u guste ulice grada

6966 pregleda 0 komentar(a)
Izraelska vojska, 7. novembra u Izraelu, Foto: Reuters
Izraelska vojska, 7. novembra u Izraelu, Foto: Reuters

Izraelska ofanziva protiv Hamasa ulazi u novi fazu. Borbe će se voditi po ulicama Gaze, od kuće do kuće. Prijete veliki ljudski gubici na obje strane – posebno među palestinskim civilima.

„Nastavićemo dok ne pobijedimo. Nemamo drugog izbora“, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Tako je ugasio tanane nade u prekid vatre koji od njega zahtijevaju Ujedinjene nacije i mnogi drugi.

Mjesec dana nakon terorističkih napada Hamasa u kojima je pobijeno 1.400 Izraelaca, vojska je presjekla Pojas Gaze na dva dijela i opkoljava grad Gazu.

Ulične borbe vode se po selima, a uskoro bi mogle da se presele u guste ulice grada.

„U urbanoj borbi su izraelski vojnici iskusniji nego bilo koja druga vojska na svijetu“, kaže vojni stručnjak Frenk Ledvidž sa Univerziteta u Portsmutu.

Izraelska armija obučava se godinama za takvu borbu u posebnom trenažnom centru u pustinji Negev. Ali, ovo više nije obuka.

Pouke iz Mosula

Upozorenja da ne bi trebalo imati prevelika očekivanja stižu i iz Sjedinjenih Država. Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da su urbane borbe „ekstremno teške“, a napredak uvijek spor.

Amerikanci znaju o čemu pričaju. Svojevremeno su na sličan način „čistili“ ćelije Islamske države u Siriji i Iraku. Procjenjuje se da je samo u borbama za grad Mosul (2016/17) poginulo deset hiljada civila. Borba je trajala devet mjeseci.

Pri tome je Hamas, koji SAD, EU i druge države vide kao terorističku organizaciju, daleko vojno iskusniji i opremljeniji nego Islamska država. Hamas ima podršku Irana i libanske islamističke paravojske Hezbolaha.

Zato je i američki predsjednik Džozef Bajden, kad je posjetio Izrael krajem oktobra, upozorio da Izrael ne treba da dozvoli da ga vodi gnev i tako ponovi američke greške posle terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine.

„Trodimenzionalno“ ratovanje

No, djeluje da sada nema nazad. Izraelska vojska ima nadmoć u opremi i ljudstvu, ali Hamas ima veliku prednost – za ovakav napad se dugo spremaju, znaju teren i imaju spremne zamke.

Frenk Ledvidž kaže da su u gradskim borbama poseban problem eksplozivi. Njih će, očekuje ovaj stručnjak, biti na svakom ćošku, u svakoj zgradi. Ionako su, poslije mjesec dana bombardovanja, mnoge zgrade tek ruine u kojima niko ne živi.

Posebna stvar u Gazi je sistem tunela koji borcima Hamasa omogućava da idu iz zgrade u zgradu, a da ne promole nos na ulicu.

„Urbane borbe su trodimenzionalne“, dodaje Ledvidž za DW. „Napad može doći od napred, od nazad, odozgo pomoću dronova – a u Gazi i odozdo, iz tunela.“

Uz to, Hamas drži preko dvije stotine talaca i to je njegova najvrijednija valuta. Stručnjaci vjeruju da direktne akcije oslobađanja neće funkcionisati – to jest, da će teroristi prije pobiti taoce nego da dozvole njihovo oslobađanje.

Palestinski civili, koje Hamas često koristi kao ljudski štit, biće još ugroženiji. Zapadne vlade pozivaju Izrael da štedi civile, što Izrael i obećava.

Ali, prema navodima Ministarstva zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, do sada je u izraelskim udarima pobijeno deset hiljada civila. Od toga su polovina djeca.

Izrael je pozvao civile da napuste sjeverni deo Pojasa Gaze, no tamo i dalje ima stotine hiljada stanovnika. „Vrlo je teško u uličnim borbama razlikovati teroriste Hamasa od onih koji to nisu“, kaže Ledvidž.

Strah od regionalnog rata

U vazduhu visi mogućnost regionalnog sukoba. „Hamas nastoji da proizvede užasne slike mrtvih palestinskih civila kako bi tako uvukao Iran i njegove marionete u konflikt“, rekao je nedavno za DW Hans-Jakob Šindler iz međunarodne Organizacije Counter Extremism Project.

Doduše, šef Hezbolaha Hasan Nasralah u prvom obraćanju u petak nije pozvao na rat protiv Izraela.

Vojni stručnjak Frenk Ledvidž kaže da je izgleda opasnost od regionalnog rata nešto manja, barem za prvo vrijeme. Prema njegovim riječima, Hezbolah zna da većina Libanaca ne želi da bude uvučena u rat.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant računa da će borbe potrajati mjesecima. „Može da traje mjesec, ili dva ili tri, ali na kraju neće više biti Hamasa“, rekao je prije nekoliko dana.

Posljednja velika kopnena ofanziva 2014. godine trajala je oko dva mjeseca, ali tada cilj nije bilo kompletno uništenje Hamasa.

Za sada je nejasno kakav plan Izrael ima za Pojas Gaze, kad se ova ofanziva jednom završi.

Bonus video: