Ministri spoljnih poslova G7: Ostajemo ujedinjeni u čvrstoj podršci Ukrajini

Važno je da G7, koja okuplja najbogatije liberalne ekonomije, jasno kaže da se međunarodna zajednica obavezala da podrži Ukrajinu i da se "nikad neće zamoriti" čak iako je izbio novi sukob na Blskom istoku, rekla je japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava u saopštenju

4691 pregleda 1 komentar(a)
Ministri spoljnih poslova G7, Foto: Reuters
Ministri spoljnih poslova G7, Foto: Reuters

Ministri spoljnih poslova G7 saopštili su danas u Tokiju da će ostati "ujedinjeni" u "čvrstoj podršci" Ukrajini naspram ruske invazije "čak i u sadašnjoj međunarodnoj situaciji", u osvrtu na rat Izraela i palestinskog Hamasa.

Oni su takođe potvrdili želju da nastave zajedno da nameću oštre sankcije Moskvi, da ubrzaju napore rekonstrukcije Ukrajine kratkoročno i dugoročno, kao i da rade na procesu mira sa drugim međunarodnim partnerima, navodi se u saopštenju japanskog ministarstva spoljnih poslova.

Ukrajina sve više strahuje od zamora u podršci u vreme kada njena kontraofanziva pokrenuta u junu daje samo ograničene rezultate i raste vjerovatnoća da će rat dugo trajati.

Važno je da G7, koja okuplja najbogatije liberalne ekonomije, jasno kaže da se međunarodna zajednica obavezala da podrži Ukrajinu i da se "nikad neće zamoriti" čak iako je izbio novi sukob na Blskom istoku, rekla je japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava u saopštenju.

Šefovi diplomatija vodećih svjetskih demokratija takođe su "oštro osudili" prenos sjevernokorejskog oružja Rusiji podsećajući da je to u direktnom kršenju rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Oni su takođe osudili ponovljeno sjevernokorejsko ispaljivanje balističkih raketa.

Članovi G7 (SAD, Japan, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Kanada) takođe pokušavaju danas da postignu konsenzus oko poziva na humanitarne pauze u Gazi, zahvaćene već mjesec dana sukobom između Izraela i Hamasa.

Prema jednom diplomatskom izvoru bilo je "konstruktivnih razmjena" o tom pitanju juče, prvog dana sastanka G7, a izvor je dodao da izgleda postoji "veliko jedinstvo" oko potrebe da se hitno poveća humanitarna pomoć za pojas Gaze.

Na sinoćnjoj večeri sa svojim kolegama japanska ministarka spoljnih poslova Kamikava je ocijenila da G7 treba da pozove sve zemlje koje su uključene da sprovedu humanitarne pauze i da garantuju pristup humanitarne pomoći Gazi, proizilazi iz pretnodnog saopštenja iz njenog ministarstva.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je juče da G7 treba da govori "jednim jasnim glasom" o sukobu koji je pokrenut upadom palestinskog islamističkog pokreta Hamas na izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Blinken se sinoć takođe sastao u Tokiju sa svojom francuskom koleginicom Katerinom Kolonom. Francuska je do sada tražila "humanitarno primirje" u Gazi.

U velikim mjerama odmazde izraelske vojske u Gazi od napada prije mjesec dana poginulo je više od 10.000 ljudi, među kojima su mnogi civili, prema ministarstvu zdravlja Hamasa.

Uprkos pozivima UN i brojnih nevladinih organizacija izraelski premijer Benjamin Netanjahu je isključio bilo kakav opšti prekid vatre u Gazi dok Hamas ne oslobodi 240 talaca koje drži od 7. oktobra.

Bonus video: