Kina negira optužbe za prisilnu asimilaciju i ograničavanje vjerskih sloboda na Tibetu

"Tvrdnja da su tibetanska djeca primorana da idu u internate je namjerno blaćenje sa skrivenim motivom"

3143 pregleda 0 komentar(a)
Tibetska visoravan, Foto: Shutterstock
Tibetska visoravan, Foto: Shutterstock

Regionalne tibetanske vlasti odbacile su danas navode o sprovođenju prisilne asimilacije i ograničavanju vjerskih sloboda, uz komentar da bi tibetanski budizam trebalo da se prilagodi kineskom kontekstu.

Potpredsjednik Vlade regiona Tibet Su Žitao stao je u odbranu "internatskog sistema", koji su strani aktivisti kritikovali rekavši da vlasti oduzimju djecu od njihovih roditelja i njihovih tibetanskih zajednica.

On je rekao da je Kina otvorila škole kako bi poboljšala obrazovanje djece iz udaljenih područja.

"Tvrdnja da su tibetanska djeca primorana da idu u internate je namjerno blaćenje sa skrivenim motivom", rekao je on na konferenciji za novinare na kojoj je objavio zvanični izvještaj o politici Komunističke partije u Tibetu.

U izvještaju se veliča napredak u ekonomskom razvoju, socijalnoj stabilnosti i zaštiti životne sredine.

Kina je izgradila autoputeve i brze pruge kroz taj planinski region i promovisala turizam kao način za povećanje prihoda.

Ali aktivisti i neke zapadne vlade optužuju Kinu za kršenje ljudskih prava i potiskivanje tibetanske kulture u nastojanju da se uguši svaki pokret ka secesiji ili nezavisnosti piše AP.

"Moramo da nastavimo sa prilagođavanjem religije kineskom kontekstu i usmjeravanjem tibetanskog budizma da se prilagodi socijalističkom društvu, što može pomoći tibetanskom budizmu da se bolje prilagodi realnosti Kine", rekao je on.

Bonus video: