Tramp podržao zahtjeve medija za direktan televizijski prenos njegovog suđenja

Tamp tvrdi da tužioci žele da se suđenje održi "u mraku" kao dio, kako on tvrdi, politički motivisanog napora administracije predsjednika Džozefa Bajdena da potkopa njegovu kandidaturu za reizbor

4263 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp podnio je pravni zahtjev kojim podržava zahtjeve medija za direktan televizijski prenos njegovog federalnog suđenja zbog optužbi da se urotio da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine, prenosi agencija Rojters.

U podnesku, Tramp tvrdi da tužioci žele da se suđenje održi "u mraku" kao dio, kako on tvrdi, politički motivisanog napora administracije predsjednika Džozefa Bajdena da potkopa njegovu kandidaturu za reizbor sljedeće godine.

Tramp je vodeći od republikanskih kandidata koji traže predsjedničku nominaciju stranke za izbore 2024.

Očekuje se da će Bajden dobiti nominaciju Demokratske stranke za drugi mandat.

Tramp se suočava sa četiri krivična postupka, uključujući suđenje u saveznom sudu zakazano za mart, u kojem se suočava sa optužbama za pokušaj prevare savezne vlade i opstruiranje Kongresa svjesno širenjem lažnih tvrdnji o izbornoj prevari.

Njegove neosnovane tvrdnje da je glasanje 2020. bilo namješteno podstaklo je hiljade njegovih pristalica da 6. januara 2021. upadnu u Kapitol SAD u neuspjelom pokušaju da se blokira kongresna potvrda o njegovom porazu od Bajdena, navodi Rojters.

U posljednjem podnesku njegovih advokata Džona Laura i Toda Blanša, Tramp je podržao zahtjeve medijskih organizacija da sutkinja američkog Okružnog suda Tanja Čutkan dozvoli direktno televizijsko praćenje suđenja.

"Svaka osoba u Americi, pa i šire, treba da ima priliku da iz prve ruke prouči ovaj slučaj i gleda kako, ako dođe do suđenja, predsjednik Tramp sebe oslobađa ove neosnovane i politički motivisane optužbe", navodi se u podnesku.

Optužuje se tim specijalnog tužioca Džeka Smita za kršenje Trampovih ustavnih prava i napada Čutkan da je dozvolila "ove napade", čime je "stavila interese njegove političke opozicije" iznad njegove pravne zaštite.

"Ovaj postupak bi trebalo u potpunosti da se prenosi na televiziji kako bi američka javnost iz prve ruke vidjela da ovaj slučaj... nije ništa drugo do izmišljena ustavna šarada", navodi se.

Smit se ranije ovog mjeseca usprotivio zahtjevima medija, pozivajući se na decenijama staru odluku saveznog suda o zabrani emitovanja krivičnih postupaka.

Televizijska pokrivenost takođe bi potencijalno mogla da zastraši svjedoke i porotnike, rekao je Smit u podnesku od 3. novembra.

Bonus video: