Mediji i organizacije za slobodu medija odbacuju optužbe da su znali da će Hamas da napadne Izrael

HonestReporting, dobrotvorna organizacija koja prati da li je medijsko izvještavanje pristrasno prema Izraelu, objavila je u srijedu izvještaj u kome dovodi u sumnju da je nekoliko frilens fotoreportera u Gazi unaprijed znalo za napad i sugeriše da su neki čak imali ulogu u tome

3107 pregleda 1 komentar(a)
Detalj nakon napada Hamasa na kibuc Kfar Aza u Izraelu, Foto: Reuters
Detalj nakon napada Hamasa na kibuc Kfar Aza u Izraelu, Foto: Reuters

Medijske kuće i organizacije za slobodu medija odbacuju kao netačan i opasan izvještaj jedne izraelske organizacije koja dovodi u pitanje da li su neki fotoreporteri imali saznanja pre napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

HonestReporting, dobrotvorna organizacija koja prati da li je medijsko izvještavanje pristrasno prema Izraelu, objavila je u srijedu izvještaj u kome dovodi u sumnju da je nekoliko frilens fotoreportera u Gazi unaprijed znalo za napad i sugeriše da su neki čak imali ulogu u tome.

Podijelili su slike na društvenim mrežama na kojima jedan od novinara stoji pored tenka, kao i sliku istog novinara bez datuma kako stoji nasmijan pored lidera Hamasa, koga Izrael smatra organizatorom napada 7. oktobra.

Među fotoreporterima koji su navedeni su i neki koji povremeno rade ze Asošijetid pres, Rojters i Njujork tajms. Medijske kuće i organizacije za slobodu medija odbacile su izvještaj, ali su tvrdnje brzo počele da kruže društvenim mrežama, i to i kod izraelskih političara i zvaničnika, što je pojava za koju mediji i grupe za slobodu štampe navode da dovodi u opasnost novinare koji izvještavaju o ratu između Izraela i Hamasa.

AP, Rojters i Njujork tajms demantovali su u saopštenjima da su unaprijed imali bilo kakva saznanja o napadu Hamasa.

Nema dokaza

Među fotoreporterima imenovanim navedenim u izveštaju bili su Hasan Eslaja, Jusef Masud, Ali Mahmud i Hatem Ali, koji su tog dana radili za AP. Eslaja je isto ranije radio za CNN, a Masud je takođe radio za Njujork tajms.

Navode se imena Mohameda Faik Abu Mustafe i Jasera Kudiha, koji su honorarno radili za Rojters.

Fotografije koje je objavio Rojters snimljene su dva sata nakon što je Hamas ispalio rakete na južni Izrael i više od 45 minuta nakon što je Izrael objavio da su naoružani napadači prešli granicu, navodi se u saopštenju novinske agencije.

U međuvremenu, AP je u saopštenju naveo da su prve fotografije koje su dobili od frilensera snimljene više od sat vremena nakon što su napadi počeli. Agencija je, bez detalja, saopštila da više ne radi sa Eslajom, koji se nalazi na fotografiji bez datuma koju je objavio HonestReporting, na kojoj ga vođa Hamasa u Gazi Jahja Sinvar ljubi u obraz.

U svom saopštenju, Njujork tajms navodi: HonestReporting je iznio nejasne navode o nekoliko fotoreportera koji rade u Gazi, uključujući Jusefa Masuda.

Masud nije radio za Tajms na dan napada, ali je ovaj dnevnik naveo: "On je za nas obavio jako važan posao od tada".

"Nema dokaza za insinuacije HonestReportinga. Mi smo provjerili šta je Masud radio i zaključili da je radio ono što fotoreporteri uvijek rade tokom velikih događaja, bilježeći kamerom tragediju kako se odvijala", naveo je Njujork tajms.

Članak HonestReporting dobio je hiljade pregleda i retvitova na društvenoj mreži Iks.

Kancelarija izraelskog premijera izdala je saopštenje u kojem se kaže: "Ovi novinari su bili saučesnici u zločinima protiv čovječnosti; njihova djela su bila u suprotnosti sa profesionalnom etikom".

Organizacija navodi da su se novinari "pridružili" krivičnom djelu

U intervjuu za Glas Amerike, Simon Plosker, glavni urednik HonestReportinga, branio je izvještaj. Rekao je da priznaje da je moguće da su fotoreporteri možda samo radili svoj posao da bilježe šta se dešava "osim činjenice da su se u suštini pridružili krivičnom djelu“.

Plosker kaže da smatra da je krivično djelo da novinari pređu granicu da bi izvještavali o napadu Hamasa. Kada je bio pritisnut da odgovori na očigledan nedostatak dokaza koji bi potkrepili tvrdnje, Plosker je rekao: "Upravo zato smo ovdje postavili razna pitanja, jer sami tražimo odgovore".

On je rekao da je HonestReporting proveo jedan dan radeći na članku i da nije pokušao da kontaktira za komentar nijednog od fotoreportera koje je imenovao.

Stručnjaci: Izvještaj može da diskredituje novinare

Domet ovih nepotkrijepljenih tvrdnji brine medijske aktiviste koji upozoravaju da bi to moglo biti iskorišćeno za diskreditaciju novinara.

"Ovo je posebno zabrinjavajuće, pogotovo što djeluje da su uložili tako malo truda da dokažu da su u pravu", rekla je za Glas Amerike Keli Mekbrajd, potpredsjednica Instituta Pojnter.

Dok Plosker fotoreportere koji su prelazili granicu smatra učesnicima u napadu, medijske kuće i analitičari kažu da novinari samo rade svoj posao.

"Novinari su radili svoj posao. Išli su da prate događaj", rekla je za Glas Amerike Nur Ode, palestinska politička analitičarka u Ramali.

Tajms je u svom saopštenju naveo da je posao fotoreportera "da što prije stignu tamo gdje je opasno da snime očevice i važne događaje".

"Ovo je ključna uloga slobodnih medija u ratu", dodaje se u saopštenju.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ), navodi da brine što takve optužbe čine rizičnijim posao za novinare koji izvještavaju iz rata, u kojem je već poginulo najmanje 39 novinara, 34 Palestinca, četiri Izraelca i jedan Libanac.

"Pokušaji da se kleveću, delegitimizuju i kriminalizuju novinari koji rade svoj posao su nečuveni i neodgovorni, a novinare izlažu dodatnom riziku. Targetiranje novinara dezinformacijama, samo ih dodatno ugrožava", rekla je za Glas Amerike Džipsi Gilen Kajzer, direktorka komunikacija CPJ-a.

Ode je navela da broj palestinskih novinara koji su ubijeni još nije utvrđen. Ona je dugogodišnja dopisnica Al Džazire sa Zapadne obale, i kratko je tamo radila u diplomatiji i u resoru komunikacija.

U svom saopštenju u kojem odbacuje izvještaj, Tajms je naveo da brine da "nepotkrijepljene optužbe i prijetnje frilenserima ugrožavaju njih i rad koji služi javnom interesu".

Pored odgovora kabineta izraelskog premijera na tvrdnje HonestReportinga, Deni Danon, član izraelskog parlamenta, Kneseta i bivši izraelski stalni predstavnik pri Ujedinjenim nacijama, poslao je poruku da se novinari ubiju.

"Izraelska agencija za unutrašnju bezbjednost saopštila je da će eliminisati sve počinioce masakra 7. oktobra. "Fotoreporteri" koji su učestvovali u snimanju napada biće dodati na tu listu", naveo je Danon u objavi na društvenoj mreži Iks.

Predsjednica CPJ Džodi Ginsberg rekla je ranije za Glas Amerike da je ovo najsmrtonosniji sukob za novinare koji je ikada zabilježen.

Ona je dodala da su novinari civili, a ne mete.

"Oslanjamo se na novinare da budu naše oči i uši u sukobu kako bismo znali, kao međunarodna zajednica, šta se dešava. Međunarodne ekipe ne mogu da uđu u Gazu. U potpunosti se oslanjamo na palestinske novinare i na izvještavanje lokalnih novinara", rekla je ona.

Bonus video: