"Hitno prekinuti izraelsku agresiju na Gazu, ratne zločine i varvarske, brutalne i nehumane masakre"

Rezolucijom se poziva Međunarodni krivični sud da sprovede istragu o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje je Izrael počinio nad palestinskim narodom na svim okupiranim palestinskim teritorijama

7660 pregleda 8 komentar(a)
Učesnici samita, Foto: Reuters
Učesnici samita, Foto: Reuters

U rezoluciji koja je danas usvojena na velikom regionalnom arapskom i islamskom samitu u Rijadu zahtijeva se hitan prekid onoga što opisuju kao izraelsku agresiju na Gazu, kao i "ratne zločine i varvarske, brutalne i nehumane masakre", prenosi američka televizijska mreža Si-En-En (CNN).

U saopštenju se navodi da samit odbacuje opis ovog rata "kao vid samoodbrane" i zahtijeva se hitan ulazak konvoja humanitarne pomoći, uključujući hranz, ljekove i gorivo.

Rezolucijom se poziva Međunarodni krivični sud da sprovede istragu o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje je Izrael počinio nad palestinskim narodom na svim okupiranim palestinskim teritorijama.

Pozivaju se sve zemlje da prestanu da izvoze oružje i municiju u Izrael koje koristi njegova vojska i "teroristički doseljenici koji ubijaju Palestince i uništavaju njihove domove".

U rezoluciji se kaže da je jedini način da se garantuje bezbjednost i stabilnost za ljude u regionu je "pravedan, trajan i sveobuhvatan mir".

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas na početku samita da je neophodno sazivanje međunarodne mirovne konferencije, kako bi se pronašlo trajno rješenje za sukob između Izraela i Palestinaca.

"Ono što nam je potrebno u Gazi nisu humanitarne pauze od nekoliko sati, već nam je potreban trajni prekid vatre", rekao je Erdogan u svom obraćanju na samitu u Rijadu, piše britanski list Gardijan (The Guardian).

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el-Sisi pozvao je na bezuslovno hitno i trajno zaustavljanje vatre u Gazi.

"Politika kolektivnog kažnjavanja naroda u Gazi je neprihvatljiva i ne može biti opravdana izjavama da je u pitanju odbrana", rekao je on i dodao da takve akcije Izrael mora odmah da obustavi.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas rekao je da se Palestinci suočavaju sa "genocidnim ratom" i pozvao SAD da natjeraju Izrael da stane sa napadima.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi pohvalio je Hamas i pozvao muslimanske zemlje da uvedu sankcije za naftu i robu Izraelu.

Emir Katara šeik Tamim bin Hamad al-Tani rekao je da njegova zemlja ulaže napore u posredovanju da Hamas oslobodi taoce koje drži u Gazi.

Bonus video: