BLOG Hamas negira da je odbio gorivo za bolnicu , broj poginulih u Pojasu Gaze povećan na 11.180

Sukob izraelske vojske i Hamasa - 37. dan

50109 pregleda 33 reakcija 32 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2023. 22:52h
Završeno
22:52h

Palestinska grupa Hamas danas je negirala da je odbila 300 litara (79,25 galona) goriva iz Izraela namijenjenog za medicinsku upotrebu u bolnici Al Šifa u Gazi, prenosi agencija Rojters.

"Ponuda umanjuje bol i patnju pacijenata koji su zarobljeni unutra bez vode, hrane ili struje. Ova količina nije dovoljna za rad bolničkih generatora duže od trideset minuta", dodaje Hamas u saopštenju.

U saopštenju se takođe dodaje da Hamas nije povezan sa menadžmentom bolnice Al-Šifa, "niti je (Hamas) dio njegovih struktura za donošenje odluka.

"(Bolnica) je u potpunosti podređena nadležnostima palestinskog ministarstva zdravlja."

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je danas da je Izrael ponudio gorivo bolnici Al Šifa u Gazi, koja je obustavila rad nakon što je nestalo goriva, ali da su militanti odbili da ga prime.

22:49h

Evropska unija (EU) je danas osudila "Hamasovo korišćenje bolnica i civila kao živog štita" u Pojasu Gaze, ali i pozvala Izrael na "maksimalnu uzdržanost" da bi se zaštitili civili.

Uz to je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio da je EU"duboko je zabrinuta zbog pogoršanja humanitarne krize u Gazi" koju Izrael bombarduje ratujući s palestinskim Hamasom.

"Ta neprijateljstva imaju ozbiljne posljedice po bolnice i nanose veliki danak civilima i medicinskom osoblju", rekao je Borelj i dodao da međunarodno humanitarno pravo propisuje da moraju biti zaštićeni bolnice, medicinski materijal i civili u unutrašnjosti bolnica.

Bolnice u Gazi se, nastavio je on, "moraju odmah snabdjeti najhitnijim medicinskim zalihama i pacijenti kojima je potrebna hitna medicinska pomoć moraju biti bezbjedno evakuisani.

"U tom kontekstu, pozivamo Izrael da bude maksimalno uzdržan kako bi osigurao zaštitu civila", rekao je Borelj.

Taj poziv dolazi dok se vode borbe oko bolnice Al Šifa, najveće u Pojasu Gaze.

Zamjenik ministra zdravlja Hamasove vlade rekao je danas za AFP da je izraelski napad iz vazduha "potpuno uništio" zgradu Odjeljenja te bolnice za bolesti srca.

Izraelska vojska nije to odmah saopštila i AFP nije mogao da potvrdi napad, ali je jedan očevidac potvrdio štetu koju je izazvao napad.

Izrael negira da je namjerno gađao bolnice, već optužuje Hamas da ih koristi kao skrovišta što ta islamistička grupa demantuje.

(BETA)

20:54h

Vlada palestinskog pokreta Hamas saopštila je večeras da je 11.180 Palestinaca poginulo u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze od početka rata 7. oktobra.

Među poginulima je 4.609 djece i 3.100 žena, a ranjeno je 28.200 ljudi.

Po podacima Ministarstva zdravlja Hamasa od petka broj poginulih u Gazi je bio veći od 11.000 ljudi, većinom civila među kojima je mnogo djece.

To ministarstvo je u četvrtak prestalo da objavljuje bilans žrtava jer, kako je navelo, ne može da uspostavi kontakt sa svim bolnicama, a desetine tijela su na ulicama.

(BETA)

20:43h

Desetine stranaca i osoba sa dvojnim državljanstvom, kao i nekoliko ranjenih Palestinaca, evakuisano je danas iz Pojasa Gaze u Egipat, navodi se u izvještajima sa obje strane granice.

AlQahera news, medijska organizacija bliska egipatskim obavještajnim službama, prenijela je da je 50 osoba sa dvojnim državljanstvom došlo u Rafah, zajedno sa još sedmoro ranjenih Palestinaca.

Granična uprava Hamasovih vlasti u Gazi je kasno u subotu pozvala "sve vlasnike stranih pasoša i ljude na listama za evakuaciju" da se prijave na terminal, lociran na južnom vrhu Pojasa Gaze, koji vodi ka egipatskom poluostrvu Sinaj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Od 1. novembra, desetine ranjenih Palestinaca su evakuisani u egipatske bolnice, dok su stotine osoba sa dvojnim državljanstvima i stranaca, uključujući Amerikance, Francuze, Ruse i Poljake, takođe napuštale Pojas Gaze preko Rafaha.

Prelaz, koji je jedini izlaz iz Gaze koji nije pod kontrolom Izraela, bio je zatvoren tokom petka i subote.

(MINA)

20:08h

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da se protivi "prekidu vatre smjesta" u Pojasu Gaze, dok je u svijetu sve više apela upravo za to zbog izraelskog bombardovanja te palestinske terotorije s dva miliona civila.

"Slobodno priznajem da ne mislim da su pravedni pozivi na hitan prekid vatre ili na dugu pauzu – što bi bilo skoro isto, jer bi to na kraju značilo da Izrael ostavlja Hamasu mogućnost da se oporavi i pribavi nove rakete", rekao je Šolc

Njemački kancelar se tokom debate koju je organizovao regionalni njemački dnevnik Hajlbroner Štime međutim založio za "humanitarne pauze" u ratu koji je počeo 7. oktobra.

Pet nedhelja od početka tog rata sve je više poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze koji je Izrael napada sa zemlje, iz vazduha i s mora.

Protiveći se prekdu vatre, njemački kancelar ide protiv mnogih arapskih zemalja i predsjednika Turske koje bi trebalo da sljedeće nedjelje dočeka u Berlinu.

Redžep Tajip Erdogan je u nedjelju ocijenio da je "od vitalnog značaja za nas da postignemo prekid vatre" i pozvao "Zapad" da izvrši pritisak na Izrael u tom pravcu.

Olaf Šolc se takođe izdvaja od predsjedika Francuske Emanuela Makrona koji je u petak pozvao Izrael da prekine bombardovanje da bi poštedio civile u Gazi i koji je rekao da namjerava da "radi" na prekidu vatre da bi "zaštitio sve civile" koji "nemaju nikakve veze s teroristima" palestinskog pokreta Hamas.

Ministarstvo zdravlja Hamasa je saopštilo da je najmanje 11.078 ljudi, uglavnom civila, uključujući 4.506 djece, poginulo od izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze od početka rata izazvanog krvavim napadom tog islamističkog pokreta na jug Izraela s 1.200 mrtvih, većinom takođe civila.

(BETA)

18:11h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pomenuo je danas tokom intervjua za američki televizijsku mrežu En-Bi-Si (NBC) mogućnost potencijalnog sporazuma o oslobađanju talaca koje palestinski pokret Hamas drži u Pojasu Gaze.

Netanjahu, upitan o mogućnostima dogovora o oslobađannju talaca - starijih i žena sa djecom, odgovorio da postoji mogućnost ali je dodao da što manje govori o tome, to je veća šansa da se to oslobađanje dogodi.

Izraelski premijer je rekao da "stvari napreduju zahvaljujući izraelskom vojnom pritisku".

"Nismo uopšte bili blizu (dogovora o taocima) dok nismo započeli kopnene operacije. Čim smo započeli te operacije, stvari su počele da se mijenjaju", rekao je Netanjahu.

Prema njeogvim riječima, pritisak na lidere Hamasa je ono što može da dovede do dogovora.

Netanjahu je dodao da će o tome više govoriti u javnosti ako dođe do tog dogovora.

Izraelska vojska procjenjuje da je Hamas uzeo kao taoce oko 240 ljudi. Među njima je najmanje 30 maloljetnika, uključujući i malu djecu, prenijeli su izraelski mediji.

(BETA)

18:01h

Glavne bolnice u sjevernoj Gazi odsječene su nakon izraelskog napada u nedelju. Al Šifa i druge bolnice u sjevernoj Gazi jedva su u stanju da se brinu o pacijentima, saopštilo je medicinsko osoblje, prenosi Rojters.

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca je rečeno da se medicinsko osoblje u drugoj najvećoj bolnici u sjevernoj Gazi bori da zbrine pacijete sa malo lijekova, hrane i vode što im je ostalo.

"Bolnica Al Kuds je odsječena od svijeta u posljednjih šest-sedam dana. Nema ulaza, nema izlaza", rekao je Tomazo Dela Longa, portparol Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Šifa je takođe van dometa za one koju su sada ranjeni, rekao je Mohamed Kandil, ljekar u bolnici Naser u Kan Junisu u južnoj Gazi.

"Bolnica Šifa ne radi, nikome nije dozvoljen ulazak, nikome nije dozvoljeno da izađe", rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da su izgubili kontakt s bolnicom i da su zabrinuti zbog ljudi koji su tamo zarobljeni.

Portparol ministarstva zdravlja Gaze rekao je da su operacije u bolničkom kompleksu Al Šifa, najvećem u palestinskoj enklavi, obustavljene u subotu nakon što su ostali bez goriva.

Iz SZO su saopštili da su "ozbiljno zabrinuti za sigurnost zdravstvenih radnika, stotine bolesnih i povrijeđenih pacijenata, uključujući bebe na aparatima za održavanje života i raseljene osobe koje ostaju u bolnici" i ponovili su poziv za hitnim prekidom vatre u Gazi.

Izrael kaže da doktori, pacijenti i hiljade evakuisanih koji su se sklonili u bolnice u sjevernoj Gazi moraju otići kako bi mogli uništiti, kako navode komandne centre Hamasa, koji se nalaze ispod i oko bolnice, prenosi Rojters. Hamas, kojeg su SAD i EU označile kao terorističku grupu poriče da koristi bolnice na ovaj način.

(Radio Slobodna Evropa)

17:48h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš rekao je danas da napadi Hamasa na Izrael ne opravdavaju kolektivno kažnjavanje Palestinaca, prenosi agencija Rojters.

"Ne možete koristiti užasne stvari koje je Hamas učinio kao razlog za kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda", rekao je Gutereš za CNN u intervjuu, dodajući da je do sada 101 pripadnik UN-a poginuo u ratu Hamasa i Izraela koji je izbio poslije Hamasovog napada na južni Izrael 7. oktobra.

17:37h

U Podgorici je danas održan "Skup podrške i marš mira za Palestinu" sa kog je od Vlade Crne Gore zatraženo da uvede sankcije Izraelu.

Okupljeni su nosili zastave Palestine i uzvikivali "Slobodna Palestina, a povorka je krenula ispred zgrade Vlade i došla do Trga nezavisnosti.

Marš je prošao užim centrom Podgorice, a organizatori i okupljeni građani na Trgu nezavisnosti imali su vrlo glasnu poruku – stradanja i suze nevinih moraju prestati.

17:34h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas na pritisak na SAD da zaustave ofanzivu Izraela u Gazi, istovremeno naglašavajući da neće biti dogovora sve dok Vašington smatra da Gaza nije palestinska teritorija.

"Trebalo bi da razgovaramo sa Egiptom i zemljama Zaliva i izvršimo pritisak na SAD", rekao je Erdogan turskim novinarima tokom leta sa samita u Rijadu.

Prema njegovim rečima, SAD treba da pojačaju pritisak na Izrael.

"Zapad treba da poveća pritisak na Izrael... Za nas je od vitalnog značaja da postignemo prekid vatre. Najvažnija zemlja koja mora biti uključena su SAD, koje imaju uticaj na Izrael", rekao je predsjednik Turske.

Erdogan je rekao da neće zvati američkog predsjednika Džozefa Bajdena 

"Ne možemo se složiti sa Bajdenom ako smatra Gazu zemljom okupatorskih doseljenika ili Izraelom, a ne zemljom palestinskog naroda", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Evropska unija misli potpuno isto što i Izrael o Hamasu.

"Ali mi ne mislimo kao oni. Smatram da je Hamas politička partija koja je pobijedila na izborima u Palestini. Ne vidim stvari na isti način kao oni", dodao je predsjednik Turske.

Lideri arapskih i muslimanskih zemalja osudili su u subotu na samitu u Rijadu "varvarske" akcije izraelskih snaga u Gazi, ali su se uzdržali od najave kaznenih ekonomskih i političkih mjera protiv Izraela.

Rat Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra napadom Hamasa na Izrael u kome je poginulo 1.200 osoba a preko 240 ih je uzeto za taoce, po izraelskim izvorima. Izrael je odgovorio opštim napadom na Pojas Gaze u kome je, po izvorima Hamasa poginulo oko 11.000 osoba.

(BETA)

16:00h

Palestinska grupa Hamas saopštila je danas da obustavlja pregovore o taocima zbog izraelskog odnosa prema bolnici Al Šifa u Gazi, rekao je za agenciju Rojters palestinski zvaničnik upućen u razgovore o taocima.

Bolnica se našla pod intenzivnom vatrom dok su se izraelske snage približavale objektu.

Izrael optužuje Hamas da koristi bolnicu kao pokriće za komandni centar bez pružanja dokaza. Hamas je negirao optužbe.

15:46h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je danas da je Izrael ponudio gorivo bolnici Al Šifa u Gazi, koja je obustavila rad nakon što je nestalo goriva, ali da su militanti odbili da ga prime, prenosi agencija Rojters.

Netanjahua je NBC Njuz pitao da li izraelske tvrdnje da Hamas ima komandno mjesto ispod glavne bolnice u Gazi opravdavaju ugrožavanje života bolesnih ljudi i beba.

"Naprotiv, mi smo zapravo sinoć ponudili da im damo dovoljno goriva za rad bolnice, inkubatore i tako dalje, jer mi (nemamo) uopšte borbu sa pacijentima ili civilima", rekao je Netanjahu.

Rojters navodi da je izraelska vojska saopštila da je spremna da evakuiše bebe iz Al Šife u nedjelju, ali da su palestinski zvaničnici rekli da su ljudi unutra i dalje zarobljeni, sa troje mrtvih novorođenčadi i desetinama u opasnosti zbog nestanka struje.

U blizini se vode borbe.

Netanjahu je upitan da li Izrael ima plan da dovede gorivo u Gazu za napajanje bolnica.

"Upravo smo ponudili bolnici Šifa gorivo, oni su ga odbili", rekao je Netanjahu.

"Hamas, (koji) se krije po bolnicama i postavlja se tamo, ne želi gorivo za bolnicu... oni žele da dobiju gorivo koje će odnijeti iz bolnica u svoje tunele, do svoje ratne mašine. "

Hamas poriče izraelske navode da ima komandna mjesta ispod Šife i drugih bolnica u Gazi. Nije odmah komentarisao Netanijahuove komentare.

15:44h

Nekoliko civila ranjeno je danas u Izraelu protivtenkovskom raketom koja je pala na sjever zemlje, saopštila je izraelska vojska koja je odgovorila napadom na mjesto odakle je raketa ispaljena u južnom Libanu.

Raketa je pogodila vozilo u pograničnom selu Dovev, a artiljerija je gađala izvor vatre, dodaje se u vojnom saopštenju.

13:53h

Predsjednik Izraela Isak Hercog izjavio je danas da je knjiga Adolfa Hitlera "Majn Kampf" prevedena na arapski i sa bilješkama pronađena u dječjoj sobi koja je korišćena kao baza terorista na sjeveru Pojasa Gaze.

Hercog je to rekao u intervjuu za BBC držeći u ruci tu knjigu nacističkog lidera.

"Ovo je knjiga Adolfa Hitlera "Majn Kampf" prevedena na arapski. Ovo je knjiga koja je dovela do holokausta i knjiga koja je dovela do Drugog svjetskog rata", rekao je Hercog za BBC, saopšteno je iz predsjedničkog kabineta.

U saopštenju je navedeno da je knjiga nađena u stambenoj zgradi među stvarima koje su pripadale jednom teroristi i da se u njoj nalaze napisane bilješke.

"On je zapisivao beleške i proučavao je ideologiju Adolfa Hitlera da mrze Jevreje, da ubijaju Jevreje, da spaljuju i unište Jevreje gdje god da su. To je stvarni rat sa kojim smo suočeni", rekao je Hercog.

"Poslije masakra i zločina koje su počinili teroristi Hamasa 7. oktobra to je još jedno otkriće koje svjedoči o izvoru inspiracije za terorističku organizaciju Hamas i dokazuje još jednom da sve njene akcije imaju isti cilj kao nacisti, uništenje Jevreja", navedeno je u saopštenju predsjedničkog kabineta.

(BETA)

13:52h

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Husein al-Šeik ocijenio je danas da strah od neuspjeha gura premijera Izraela Benjamina Netanjahua u "moralno, humanitarno i političko sljepilo" koje će ga odvesti u dalje krvoproliće, uništenje, razaranje i raseljavanje civila.

Al-Šeik je, komentarišući sinoćnju Netanjahuovu konferenciju za novinare na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter), naveo da je izraelski lider objavio strateški cilj rata koja je "potpuna ponovna okupacija Pojasa Gaze i Zapadne obale, a zaboravio ili ignorisao da je ta okupacija osuđena na propast" i da su Palestinci ti koji će tu ostati.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom odbrane Joavom Galantom i ministrom bez portfelja Benijem Gancom Netanjahu je sugerisao da će se Izrael poslije rata protiv Hamasa usprotiviti povratku Palestinske uprave u Pojas Gaze.

Predsjednik Palestinske uprave koja sada vlada delovima okupirane Zapadne obale Mahmud Abas je protekle nedjelje izrazio želju da se to desi, a sa tim se navodno slažu i SAD, javljaju izraelski mediji.

"Neće biti civilne uprave koja uči djecu da mrze Izrael, da ubijaju Izraelce, da eliminišu državu Izrael. Ne može biti uprave koja plaća porodicama ubica na osnovu broja ubijenih. Ne može biti uprave čiji lider još uvijek nije osudio užazan masakr 7.oktobra", rekao je premijer Izraela, misleći na predsjednika Abasa, vođe umjerenijeg Fataha koji je rival Hamasu.

Netanjahu je takođe ponovio da će Izrael nastaviti sa vojnom ofanzivom da uništi Hamas.

(BETA)

12:10h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu oštro je osudio izjavu predsjednika Francuske Emanuela Makrona u kojoj je kritikovao Izrael za ubijanje beba i starijih osoba u Pojasu Gaze i ponovio poziv na prekid vatre.

Netanjahu je sinoć, na konferenciji za novinare, rekao da je francuski predsjednik "učinio ozbiljnu grešku, činjenično i moralno" u optužbama da Izrael namjerno bombarduje civile.

"Hamas sprečava evakuaciju civila, ne Izrael! Izrael im kaže da odu", rekao je Netanjahu, optužujući pripadnike Hamasa da pucaju na humanitarni koridor uspostavljen za stanovnike sjevera Gaze da se evakuišu, kao i da koristi civile kao ljudski štit.

"Nije Izrael taj koji sebe smješta u bolnicama, školama u zgradama UNRWA (Agencije UN za palestinske izbeglice) i UN, to je Hamas. I zato nije Izrael, već Hamas taj koji je odgovoran za povređivanje civila" , rekao je izraelski lider, upozoravajući Makrona i "druge prijatelje" da se ne smije dati imunitet teroristima koji čine dupli ratni zločin.

"Mi istinski činimo sve da smanjimo povređivanje civila i onih koji se ne bore, ali mi nećemo dati Hamasu dozvolu za ubistvo naših građana bez odgovora", dodao je Netanjahu.

Makron je jedan od zapadnih lidera koji su posjetili Izrael u znak solidarnosti poslije napada Hamasa 7. oktobra u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi, najviše civila i odvedeno 240 talaca.

Potom je u izraelskom bombardovanju i kasnijoj kopnenoj ofanzivi u Gazi ubijeno više od 11.000 ljudi, među njima dvije trećine žena i djece, a 2.700 se vodi kao nestalo i vjeruje se da su zatrpani u ruševinama.

Tokom posjete Makron je pozvao da se međunarodna koalicija protiv Islamske države proširi i na borbu protiv Hamasa.

On je, međutim, nedavno govorio protiv izraelske operacije da se uništi Hamas u Gazi i na međunarodnom mirovnom skupu u Parizu tokom vikenda rekao da Francuska dijeli izraelsku "volju da se otarasi terorizma", ali se nije složio da je najbolji način odbrane Izraela veliko bombardovanje Gaze.

Makron je dodao da nema opravdanja za izraelsko navodno bombardovanje, kako je rekao, "tih beba, tih žena, tih starih ljudi".

Poslije Netanjahuovih kritika francuski diplomatski izvor je, kako navode izraelski mediji, pokušao da odstupi od te izjave i rekao da Makron nikada nije sugerisao i ne misli da izraelske snage namjjerno ciljaju civile, te da je stalno govorio da je korišćenje talaca i civilne populacije od strane Hamasa "neprihvatljiva ucjena".

(BETA)

12:08h

Zamjenik ministra zdravlja u Pojasu Gaze izjavio je danas za agenciju Frans pres da je u izraelskom udaru iz vazduha "potpuno uništena" zgrada u kojoj se nalazilo odjeljenje za srčane bolesti u bolnici Al-Šifa, najvećoj na toj palestinskoj teritoriji, koja je pod opsadom i izložena neprekidnom izraelskom bombardovanju.

"Dvospratna zgrada odjeljenja za srčane bolesti je potpuno uništena u udaru iz vazduha", rekao je Jusef Abu Rih, optuživši izraelsku vojsku za udar, što Frans pres nije mogao da potvrdi, ali je najmanje jedan očevidac u bolnici potvrdio napade i štetu.

Izraelska vojska nije odmah komentarisala taj izvještaj, a palestinski zvaničnik je rekao da je u novom udaru pogođeno odjeljenje za hirurgiju, te da je pet granata ispaljeno od jutra.

On tvrdi da je bolnica u potpunnosti opkoljena izraelskim tenkovima, a izraelska vojska kaže da nisu tačni izvještaji o opkoljavanju i granatiranju.

Abu Rih je rekao da vojnici pucaju na svakog ko pokušava da izađe iz zgrada u kompleksu bolnice.

Izraelska vojska potvrđuje da se razmjestila oko bolnice, ali da dozvoljava izlazak na istok otvoren za hiljade raseljenih koji su se sklonili u njoj.

Abu Rih je rekao da su topovi dva tenka upereni ka porodilištu, na južnom ulazu kompleksa Šifa, a dva tenka ka zapadnom ulazu i dva su u ulazu. Oko bolnice je desetine tijela na ulicama i stotine ranjenih ljudi.

On kaže da je u bolnici 650 pacijenata i 15.000 raseljenih. Od subote nema struje i desetinama beba u inkubatorima i pacijentima na intezivnoj njezi prijeti opasnost od smrti.

(BETA)

11:11h

Trinaest Palestinaca je ubijeno u izraelskom napadu na kuću u Kan Junisu, saopštili su zdravstveni zvaničnici u Gazi koju kontroliše Hamas, prenosi Rojters.

10:32h

Izraelski borbeni avioni gađali su "terorističku infrastrukturu" u Siriji poslije napada sa te teritorije ka Golanu koji je Izrael pripojio, sopštila je danas izraelska vojska.

"Prije kratkog vremena kao odgovor na napad u pravcu Golanske visoravni juče, borbeni avioni pogodili su terorističku infrastrukturu u Siriji", navela je vojska u kratkom saopštenju.

Vojska je juče saopštila da su dva projektila ispaljena iz Sirije pala na neseljenu zonu Golana i da su se sirene za raketnu uzbunu oglasile u regionu.

Izrael je već izvršio udare na Siriju u petak poslije pada drona na školu u Eilatu na jugu Izrael, koji je prema vojsci došao iz Sirije.

Izrael je osvojio dio Golana tokom izarelsko-arapskog rata 1967. godine prije nego što je pripojio tu teritoriju 1981. godine. UN ne priznaje to pripajanje.

Takođe je bilo više razmjena vatre na granici između Izraela i Libana, dok se vodi rat između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.

(BETA)

10:17h

Izraelski borbeni avioni su bombardovali glavni grad Gaze protekle noći i jutros dok su se kopnene snage sukobljavale sa ekstremistima Hamasa kraj najveće bolnice na toj palestinskoj teritoriji.

Na snimcima iz tog područja čuje se neprestana pucnjava i eksplozije, prenose izraelski mediji.

Zdravstveni zvaničnici su rekli da je hiljade zaposlenih, pacijenata i raseljenih ljudi u bolnici bez struje i sa sve manje hrane i ljekova.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odbacio je sinoć pozive na prekid vatre ako se ne puste svi taoci koje je zarobio Hamas 7.oktobra u iznenadnim napadima na izraelsko tlo poslije kojih je počeo rat. On je najavio nastavak bitke "punom snagom".

Izrael se zarekao da će okončati vladavinu Hamasa u Gazi koja traje već 16 godina i uništiti vojne sposobnosti te ekstremističke organizacije i krivi ekstremiste za veliki broj žrtava u maloj gusto naseljenoj enklavi sa 2,3 miliona stanovnika.

Stanovnici Gaza Sitija su rekli da je taj grad bombardovan i granatiran, uključujući područje oko bolnice Šifa.

Izrael je optužio Hamas da krije komandni punkt u bolnici i ispod nje, što ta organizacija i osoblje bolnice poriču, a dokazi nisu pruženi, navodi AP.

Posljednji generator ostao je bez goriva u subotu. Zato je preminula prevremeno rođena beba i još jedno dete u inkubatoru, te četvoro drugih pacijenata, saopštilo je tamošnje ministarstvo zdravlja. Još 37 beba je u smrtnoj opasnosti jer nema struje.

Direktor bolnice Muhamed Abu Selmia rekao je da su medincinski uređaji stali i da su pacijenti, pogotovo oni na intenzivnoj njezi, počeli da umiru, te da izraelska vojska puca na svakog i u bolnici i van nje i sprečava kretanje između zgrada.

Snajperi su razmješteni oko bolnice, saopštilo je ministarstvo zdravlja,navodeći da je nekoliko kuća uništeno u blizini. Ubijen je jedan doktor i njegov sin.

Svjetska zdrastvena organizacija (SZO) je rekla da je izgubila vezu sa svojim ljudima u bolnici.

Izraelska vojska je potvrdila da ima sukoba, ali je vojni portparol kontra -admiral Daniel Hagari porekao da je bolnica pod opsadom. On je najavio da će izraelski vojnici danas pomoći da se evakuišu bebe iz bolnce.

Po podacima tamošnjeg ministarstva, u bolnici je još 1.500 pacijenata i isto toliko medicinskog osoblja, a 15.000 do 20.000 ljudi se u njoj sklonilo od bombardovanja.

Hiljade su pobjegle iz te i drugih bolnica, ali ljekari kažu da je nemoguće da svi odu.

Palestinski Crveni polumjesec je javio da su izraelski tenkovi dvadesetak metara udaljeni od bolnice Al-Kuds, takođe u Gaza Sitiju i da je 13.000 ljudi u panici i strahu.

(BETA)

Bonus video: