Netanjahu nagovijestio protivljenje povratku Palestinske uprave u Pojas Gaze

"Reći ću vam čega tamo neće biti. Neće biti Hamasa", rekao je izraelski lider

9847 pregleda 12 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nagovijestio je da će se Izrael protiviti povratku Palestinske uprave u Pojas Gaze posle rata sa Hamasom.

Taj stav je suprotan politici SAD, pošto je njihov državni sekretar Entoni Blinken rekao u srijedu da bi Gazom trebalo da upravljaju Palestinci i da bude ujedinjena sa drugom palestinskom teritorijom, Zapadnom obalom pod Palestinskom upravom, navode izraelski mediji.

Upitan o tome, Netanjahu je sinoć na konferenciji za novinare u Tel Avivu ponovio je da će poslije rata Izrael zadržati "ukupnu bezbjednosnu kontrolu, uključujući sposobnost da ide gdje god želi da eliminiše teroriste koji se mogu ponovo pojaviti".

"Reći ću vam čega tamo neće biti. Neće biti Hamasa", rekao je izraelski lider.

"Takođe neće biti civilne uprave koja uči djecu da mrze Izrael, da ubijaju Izraelce, da eliminišu državu Izrael. Ne može biti uprave koja plaća porodicama ubica na osnovu broja ubijenih. Ne može biti uprave čiji lider još uvijek nije osudio užasan masakr (7. oktobra) 30 dana kasnije", rekao je premijer Izraela, aludirajući na predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa, vođu umjerenijeg Fataha.

"Mora biti nečeg drugog tamo, ali u svakom slučaju mi moramo imati bezbjednosnu kontrolu. Ja na tome insistiram. Možda će biti pritiska o tome, ali ja ne namjeravam da popustim", zaključio je Netanjahu i ocijenio da ispunjenje "zadatka zahtijeva da dan poslije Hamasa, ne može da se uzdigne drugi Hamas tamo".

Izraelski ministar finansija, ultradesničar Becalel Smotrič je čestitao Netanjahuu što je izrazio protivljenje obnovi vladavine Palestinske uprave u Gazi poslije Hamasa, jer, kako je rekao, "ona podržava i ohrabruje teror".

Palestinsku upravu, koju podržavaju zemlje Zapada, Hamas je zbacio u Pojasu Gaze 2007. godine i silom preuzeo kontrolu, pobijedivši snage lojalne rivalskom Fatahu. Od tada Hamas vlada djelovima okupirane Zapadne obale.

Bonus video: