Izraelska vojska: Civili ranjeni protivtenkovskom raketom, odgovoreno napadom na južni Liban

Raketa je pogodila vozilo u pograničnom selu Dovev, a artiljerija je gađala izvor vatre, navodi se u vojnom saopštenju.

7648 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa izraelsko-libanske granice, Foto: Reuters
Detalj sa izraelsko-libanske granice, Foto: Reuters

Nekoliko civila ranjeno je danas u Izraelu protivtenkovskom raketom koja je pala na sjever zemlje, saopštila je izraelska vojska koja je odgovorila napadom na mjesto odakle je raketa ispaljena u južnom Libanu.

Raketa je pogodila vozilo u pograničnom selu Dovev, a artiljerija je gađala izvor vatre, dodaje se u vojnom saopštenju.

Izraelska elektro korporacija je rekla da je raketa iz Libana "pogodila radnike" koji su popravljali dalekovode oštećene u nedavnim udarima u tom području.

Razmjena vatre između izraelske vojska i naoružanih organizacija u Libanu je skoro svakodnevna već nedjeljama dok na južnoj granici izraelska vojska vodi rat protiv palestinske islamske organizacije Hamas, vladajuće u Pojasu Gaze.

Hamas je 7.oktobra pokrenuo napade bez presedana na Izrael u kojima je ubijeno najmanje 1.200 osoba, većinom civila, po podacima izraelskih vlasti.

Od tada je u ratu protiv Hamasa ubijeno više od 11.000 ljudi u Gazi, takođe uglavnom civila većinom, u izraelskom bombardovanju.

Šiitski proiranski Hezbolah u Libanu koji ima i naoružane snage, te libanski ogranak Hamasa su napadali sjever Izraela u proteklim nedjeljama.

Izrael je odatle evakusao desetine hiljada stanovnika zbog sve češće razmjene vatre.

Međunarodna zajednica strahuje da bi rat mogao da se proširi na granicu Libana i Izraela.

Lider šiitskog Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je subotu da su njegovi borci pojačali operacije protiv Izraela tokom protekle nedjelje.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je upozorio da bi Bejrut mogao doživjeti istu sudbonu kao Gaza ako Hezbolah uvuče Liban u rat.

Najmanje 91 osoba, većinom pripadnika Hezbolaha, ali i 11 civila je ubijeno od početka izraelskih udara.Na izraelskoj strani je ubijeno šest vojnika i dva civila.

Bonus video: