BLOG Hamas: Spremni smo da oslobodimo do 70 talaca u zamjenu za petodnevno primirje

Sukob izraelske vojske i Hamasa - 38. dan

52278 pregleda 13 komentar(a)
Detalj iz Pojasa Gaze, 13. novembra 2023. godine, Foto: Reuters
Detalj iz Pojasa Gaze, 13. novembra 2023. godine, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2023. 21:42h
Završeno
21:19h

Portparol IDF-a pokazao video o 'Hamasovoj infrastrukturi ispod bolnice'

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari na pres-konferenciji je pokazao video za koji tvrdi da predstavlja dokaz Hamasove infrastrukture u bolnici Rantisi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hagari kaže da video prikazuje opremu Hamasa - eksploziv, samoubilačke prsluke, čak i motocikl korišten u napadima 7. oktobra - skrivenu u podrumu ispod bolnice.

On navodi da je izraelska vojska uočila i flašice za bebe, improvizirani toalet i malu kuhinju u podrumu, što, kako je istakao, ukazuje na to da je Hamas ovdje držao taoce.

"Ovo je ratni zločin... Ovo je zločin protiv čovječnosti", rekao je.

Hamas uporno poriče da skriva svoje borce ispod bolnica.

On je u zaključku govora rekao da je i sam bio u Gazi, u dječjoj bolnici Rantisi, i vidio ono što je opisao kao "konkretni dokaz" da "Hamas koristi bolnice kao instrument rata", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ovo nije posljednja ovakva bolnica u Gazi i svijet bi to trebao znati", istakao je.

"Ko god daje novac ovoj bolnici... daje pomoć Hamasu", dodao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga na pres-konferenciji.

"Oslobodit ćemo naše taoce iz Gaze i osloboditi Gazu od Hamasa zbog naroda Izraela i naroda Gaze", poručio je.

Izmjena: 21:37h
21:12h

Bijela kuća je saopštila da Izrael dijeli stav Bajdenove administracije da se vatreni obračuni ne smiju odvijati u bolnicama u Gazi, prenosi Rojters.

Savjetnik američkog predsjednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da je izraelska vlada takođe rekla da je spremna da obezbijedi gorivo bolnicama kako bi osigurala da mogu da nastave sa radom.

On je dodao da bi želio da vidi duže humanitarne pauze u narednim danima, u kontekstu oslobađenja talaca.

Izmjena: 21:17h
21:08h

Naoružano krilo palestinske militantne grupe Hamas saopštilo je da su katarskim posrednicima rekli da je ta grupa spremna da oslobodi do 70 žena i djece zarobljenih u Gazi u zamjenu za petodnevno primirje, prenosi Rojters.

„Primirje bi trebalo da uključi potpuni prekid vatre i omogućavanje pomoći i humanitarne pomoći svuda u Pojasu Gaze“, kazao je Abu Ubaida, portparol oružanog krila Hamasa, Alkasam brigade, u snimku objavljenom na Telegram kanalu grupe.

Dalje je optužio Izrael da "odlaže i izbjegava" cijenu sporazuma.

Izmjena: 21:30h
20:26h

Izraelski ministar odbrane rekao je da je "Hamas izgubio kontrolu u Gazi", prenosi agencija AFP.

Joav Galant je ovo rekao u videu koji su prenijele glavne izraelske TV stanice.

"Teroristi bježe na jug. Civili pljačkaju baze Hamasa", naveo je Galant, prenosi AFP.

"Oni više nemaju povjerenja u vladu", dodao je Galant.

20:25h

Jordanski kralj Abdulah odbacuje bilo kakve planove Izraela da okupira djelove Gaze ili da stvori bezbjednosne zone unutar enklave, javili su državni mediji danas, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prenijeto je da je kralj rekao u kontaktima sa visokim političarima da ne može postojati "vojno ili bezbjednosno rješenje" za sukob između Izraela i Palestinaca.

On je istakao da Izrael ne bi trebalo da odvoji ratom razorenu enklavu Gazu od ostalih palestinskih teritorija.

20:23h

Ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok izjavila je danas da razumije pozive za prekid vatre između Izraela i Hamasa ali da oni koji to traže moraju da imaju rješenje sukoba.

Njemačka ministarka je izjavila da oni koji traže humanitarne pauze moraju odgovoriti na pitanja kako bi taj zahtjev u "ovoj užasnoj situaciji garantovao da je bezbjednost Izraela osigurana, šta se dešava sa 200 talaca i ko pregovora u situaciji kada se pregovori jedva čine mogućim", piše Asošiejted pres.

Berbok, koja je u Izraelu i regionu treći put od terorističkog napada Hamasa, zagovara u Briselu politiku "malih koraka" ka poboljšanju humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

(BETA)

20:07h

Po podacima do kojih je došla agencija Frans pres među 239 talaca koje palestinski ekstremisti drže u Pojasu Gaze je 34 maloljetnika, uključujući 17 djece u dobu od deset godina ili mlađe.

Agencija je uspjela da preko svoje mreže novinara, zahvaljujući čestom kontaktu sa porodicama talaca i izraelskim medijima do danas identifikuje 208 osoba koje su otete u napadu Hamasa 7. oktobra na izraelsko tlo.

Najmlađi talac je Kfir Bibas koji je imao devet mjeseci kada je otet iz kibuca Nir Oz sa četvorogodišnjim bratom Arijelom i roditeljima Jarden i Širi.

Majka i dvoje dejce koji imaju argentinsko državljanstvo su se vidjeli na snimku objavljenom na društvenim mrežama okruženi naoružanim napadačima.

Najmanje je osam osamdesetogodišnjaka, a četvoro najstarijih imaju 85 godina, uključujući Jafu Adar.

Ona je više puta viđena na snimku otmice postavljenom na društvenim mrežama u, kako se čini, vozilu za golf.

Taoci su većinom muškarci, njih 60 odsto. Najmanje 31 porodica je prijavilo da ima nekoliko njihovih rođaka među otetima, a dvije ukupno po sedam.

Iz kibuca Nir Oz oteto je najviše talaca oko 70, odnosno trećina onih koje je Frans pres uspio da identifikuje.

Taoci su zarobljeni u najmanje deset Kubica,a iz kibuca Beri odvedeno ih je 33.

Sa muzičkog festivala na otvorenom, na kojem je učestvovalo 3.000 ljudi, odvedeno je 38 talaca.

Po zvaničnim podacima od 7. novembra među taocima su građani 27 država, 25 Tajlanđana, 21 Argentinac, 18 Njemaca, deset Amerikanaca, sedam Francuza i isto toliko Rusa.

Mnogi imaju dvojno državljanstvo. Do sada je Hamas oslobodio četiri žene, a Izraelka na odsluženju vojnog roka je oslobođena na početku izraelske kopnene operacije u Gazi.

Među taocima je najmanje 10 vojnika.

Hamas je objavio dva video snimka talaca, 16.i 30 oktobra, a Islamski džihad 9. novembra.

Uz taoce se 15 do 30 ljudi, većinom stranaca se vode kao nestali.

(BETA)

18:38h

Direktor bolnica u Gazi rekao je danas, da su 32 ranjene osobe umrle u bolnici Šifa, najvećoj na teritoriji, uključujući sedam pacijenata na odjeljenju intenzivne njege.

Muhamed Zakut je rekao da 36 novorođenih beba još nije evakuisano iz bolnice i da nije bilo koordinacije oko njihovog premještanja. Rekao je da nema mjesta za odvođenje pacijenata i pozvao je na otvaranje "bezbjednog prolaza" u cilju njihovog prebacivanja u Egipat na liječenje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odgovarajući na izraelske tvrdnje da je bolnica odbila ponuđeno gorivo, Zakut je rekao da je izraelska vojska ponudila 300 litara (79 galona) - "nedovoljno da bolnica radi sat vremena". Naveo je da je bolnici potrebno osam hiljada litara (2.110 galona) goriva dnevno.

Zakut je rekao da je izraelska vojska granatirala odjeljenje kiseonika u Šifi i da se bolnica sada oslanja na preostale boce sa kiseonikom.

On je dodao da je deset bolnica i dalje u funkciji u Gazi i da neće moći da nastave sa radom ako se ne obezbijedi gorivo.

18:21h

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen izjavio je danas da je diplomatski pritisak na tu zemlju počeo da jača zbog rata u Pojaze Gaze iako nije trenutno naročito visok.

Na brifingu za novinare Koen je rekao da su njegove kolege u razgovorima koje je sa njima vodio istakle humanitarna pitanja i da su neki tražili da Izrael teži prekidu vatre, iako to nisu učinili to javno.

Šef diplomatije procjenjuje da Izrael ima na raspolaganju dvije ili tri nedjelje prije nego što se međunarodni pritisak ozbiljno počne pojačavati, ali nije rekao šta će podrazumijevati taj pritisak.

Koen je ocijenio da je sudbina oko 240 talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze ključna da se Izraelu da legitimitet za nastavak borbe i da "svijet prihvata da Izrael neće stati dok se oteti ne oslobode", prenijeli su izraelski mediji.

Izraelska vojska je u međuvremenu saopštila da je ubila više komandira Hamasa u udarima iz vazduha u proteklom danu, uključujući Jakuba Ašura, komandira jedinice koja ispaljuje navođene protivtenkovske rakete i Hamisa Dababaša, člana veterana ekstremističke organizacije, pored ostalih.

Uz to je navedeno da je zadat značajan udarac snagama Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze.

17:59h

Kancelarija za medije Gaze saopštila je da je 11.240 Palestinaca poginulo u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze od početka rata 7. oktobra.

Među poginulima je 4.630 djece.

17:57h

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU Žozep Borelj izjavio je nakon sastanka Savjeta Evropske unije (EU) da države članice zovu na hitan prekid vatre između Hamasa i Izraela i otvaranje humanitarnih koridora.

On je na konferenciji za štampu nakon sastanka šefova diplomatija EU rekao da nije novost da se države članice dogovore oko zajedničkog poziva na prekid vatre već da je u pitanju odrednica za momentalno zaustavljanje neprijateljsva.

(BETA)

17:55h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas, usred eskalacije napetosti na granici sa Libanom, ponovo upozorio libanski Hezbolah da se "ne igra vatrom", prenijeli su izraelski mediji.

"Ima onih koji misle da mogu da prošire napade na naše vojnike i civile. To je igranje vatrom", rekao je Netanjahu, ali nije direktno pomenuo proiranski šiitski pokret Hezbolah.

Izraelski lider je zaprijetio da će se na vatru iz Libana na sjeveru odgovoriti "mnogo jačom vatrom".

"Mi smo koristili samo mali dio naše snage. Povrijedićemo one koji povrjeđuju nas", prijetio je Netanjahu.

Od 8. oktobra duž granice Libana i Izraela traje razmjena vatre između proiranskog šiitskog Hezbolaha i drugih naoružanih organizacija s izraelskom vojskom.

Sukobi su izbili dan poslije početka rata Izraela i palestinskog Hamasa, vladajućeg u Pojasu Gaze na jugu Izraela, izazvavši zabrinutost da će se taj rat proširiti na Liban i region Bliskog istoka.

U Izraelu je poginulo šest vojnika i tri civila, a u Libanu najmanje 91 osoba, među njima najviše boraca Hezbolaha, ali i 11 civila.

(BETA)

17:13h

Direktor Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) Tomas Vajt je danas upozorio da će sva pomoć stanovništvu u Pojasu Gaze prestati u roku od narednih 48 sati ako se ne dopusti isporuka goriva u tu enklavu koja je pod opsadom Izraela.

I mada kamioni sa zalihama hrane i ljekovima ulaze u Gazu preko graničnog prelaza Rafa prema Egiptu, Izrael je zabranio isporuku goriva jer strahuje da će ga uzeti pokret Hamas s kojim ratuje.

Izrael optužuje tu islamski ekstremističku organizaciju da tajno pravi zalihe goriva, navodi AP.

UNRWA je ranije saopštila da je zbog nestašice goriva smanjila obim svog rada.

Sada ne rade bolnice na sjeveru Pojasa Gaze, gdje se vode borbe izraelske vojske i Hamasa, tvrdi ta organizacija.

Uz to navodi da su neki bolesnici i bebe već umrli jer nema struje pošto nema goriva za generatore struje u najvećoj bolnici Šifa gdje su se takođe sklonile hiljade civila, nastojeći da pobjegnu od rata započetog 7. oktobra poslije napada Hamasa na izraelsko tlo.

Situacija u toj bolnici je "teška i opasna”, ocijenio je šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prenijela je agencija Frans pres.

UN već nekoliko nedjelja traži da se gorivo, prije svega za generatore u bolnicama, isporuči na palestinsku teritoriju koju bombarduje Izrael i u kojoj nema struje.

Izrael to ne dopušta jer smatra da će Hamas imati koristi ako se gorivo isporuči i tvrdi da je u bolnici Šifa komandni centar Hamasa.

(BETA)

Izmjena: 17:57h
15:48h

Članice Evropske unije (EU) osudile su Hamas zbog, kako su navele, korišćenje bolnica i civila kao ljudskog štita u ratu protiv Izraela.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da je Unija istovremeno tražila od Izraela maksimalnu uzdržanost i ciljanje kako bi se izbjegle ljudske žrtve, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je, na sastanku ministara spoljnih poslova Unije, izdao saopštenje u ime 27 članica u prikazu jedinstva poslije sedmica često suprotnih izjava o tome kako EU treba da se postavi prema ratu Izraela i Hamasa.

"Znate koliko je bilo teško posljednji put, poslije glasanja u Ujedinjenim nacijama gdje su zemlje glasale na različite načine, predstaviti potpuno jedinstven pristup", rekao je Borelj.

Samo nekoliko sati nakon što su lideri EU proglasili jedinstvo oko rata između Izraela i Hamasa 28. oktobra, članice su bile potpuno podijeljene na glasanju o rezoluciji Generalne skupštine, koja poziva na humanitarno primirje u Gazi koje bi trebalo da dovede do prekida neprijateljstava između Izraela i Hamasa.

Zemlje EU su sada u saopštenju navele da se pridružuju "pozivima na hitne pauze u neprijateljstvima i uspostavljanje humanitarnih koridora, uključujući povećanje kapaciteta na graničnim prelazima i kroz namjensku pomorsku rutu, kako bi humanitarna pomoć mogla bezbjedno da stigne do stanovništva Gaze".

One su ponovo pozvale Hamas da momentalno i bezuslovno oslobodi sve taoce, dodajući da je ključno je da se Međunarodnom komitetu Crvenog krsta omogući pristup taocima.

U saopštenju se navodi da EU osuđuje „upotrebu bolnica i civila kao živog štita od strane Hamasa".

U saopštenju nije pozvano na prekid vatre.

(MINA)

15:43h

Zvaničnici u Pojasu Gaze su danas rekli da se otpadne vode izlivaju na ulice jer nema struje i upozorili na opasnost po zdravlje i ekološku katastrofu.

Predsjednik Opštine u Rafi, na jugu te palestinske enklave, Ahmad al - Sufi izjavio su potpuno prestale da rade sve pumpe za otpadne vode što je dovelo do izlivanja kanalizacije na ulice i u stambene kvartove i da se šire bolesti.

"Sad smo svedoci pogoršanja ekološke situacije zbog gomilanja otpada na ulicama u svim kvartovima i širenja svakakvih bolesti i epidemija", rekao je Al-Sufi.

Na sjeveru Gaze se nastavljaju borbe izraelskih snaga i palestinskih ekstremista ispred najveće bolnice Gazie što je navelo hiljade ljudi da pobjegnu ka jugu.

U bolnici Šifa nema struje, ni vode već tri dana i generelani direktor Svjetske zdravstene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus je ocijenio da su pucnjava i bombardovanje " pogoršale ionako kritične okolnosti" te da bolnica više ne funkcioniše kao zdravstvena ustanova.

Tu su i stotine pacijenata i drugih raseljenih zbog rata, rekli su danas zvaničnici.

(BETA)

15:41h

Izraelske odbrambene snage (IDF) su danas saopštile da su izvele niz udara na pozicije Hezbolaha na jugu Libana kao odgovor na raketni i minobacački napad te proiranske organizacije na sjever Izraela.

Od 8. oktobra traje razmjena vatre između proiranskog šiitskog Hezbolaha i drugih naoružanih organizacija s izraelskom vojskom duž granice Libana i Izraela. Sukobi su izbili dan poslije početka rata Izraela i palestinskog Hamasa, vladajućeg u Pojasu Gaze na jugu izazvavši zabrinutost da će se taj rat proširiti na Liban i region Bliskog istoka.

IDF su saopštile da su gađale infrastrukturu, postrojenja Hezbolaha njihova skladišta oružja i komandni centar.

Izraelska nacionalna elektroprivredna kompanija saopštila je danas da je jedan njen zaposleni umro od rana u eksploziji protivtenkovske rakete juče ispaljene iz Libana i da je ranjeno još deset osoba.

Najmanje 91 osoba, većinom pripadnika Hezbolaha i 11 civila je poginulo u napadima Izraela na jug Libana, a na izraelskoj strani je poginulo šest vojnika i tri civila.

(BETA)

15:41h

Palestinski premijer Mohamed Stajeh pozvao je danas UN i Evropsku uniju da "bacaju pomoć iz vazduha" na Pojas Gaze da podrže civile zarobljene u ratu između Izraela i palestinskog Hamasa.

"Pozivam Ujedinjene nacije i Evropsku uniju da bacaju pomoć iz vazduha na Pojas Gaze, posebno na sjeveru, kao što je to učinjeno mnogo puta širom svijeta", rekao je Stajeh tokom savjeta ministara Palestinske uprave u Ramali, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Rat između Izraela i palestinskog pokreta Hamas počeo je 7. oktobra. Međunarodna zajednica u nekoliko navrata je pozvala na prekid vatre ili humanitarne pauze, za dostavu pomoći ugroženom stanovništvu.

(BETA)

13:10h

Izraelske snage stigle su danas do kapija glavne bolnice u gradu Gazi, primarne mete u njihovoj borbi za preuzimanje kontrole nad sjevernom polovinom pojasa Gaze, gdje su ljekari rekli da pacijenti, uključujući novorođenčad, umiru zbog nedostatka goriva, prenosi agencija Rojters.

Portparol ministarstva zdravlja Gaze Ašraf Al-Kidra, koji se nalazio u bolnici Al Šifa, rekao je da su 32 pacijenta umrla u posljednja tri dana, uključujući tri novorođene bebe, kao rezultat opsade bolnice i isključenja struje.

Najmanje 650 pacijenata je još uvijek bilo unutra, očajnički želeći da ih Crveni krst ili neka druga neutralna agencija evakuiše u drugu medicinsku ustanovu.

Izrael kaže da se bolnica nalazi na vrhu tunela u kojima se nalazi štab boraca Hamasa, koji su krivi za njenu nevolju jer koriste pacijente kao štit, što Hamas poriče.

"Tenkovi su ispred bolnice. U punoj smo blokadi. To je potpuno civilno područje. Samo bolnički objekat, bolnički pacijenti, ljekari i ostali civili koji borave u bolnici. Neko bi ovo trebalo da zaustavi", rekao je telefonom hirurg u bolnici dr Ahmed El Mokalalati.

Izraelsko vojno vozilo u Gazi
Izraelsko vojno vozilo u Gazifoto: Reuters

"Bombardovali su rezervoare (vode), bombardovali su bunare, bombardovali su i pumpu za kiseonik. Bombardovali su sve u bolnici. Tako da jedva preživljavamo. Svima govorimo, bolnica više nije bezbjedno mjesto za liječenje pacijenata. Mi štetimo pacijentima time što ih držimo ovdje." 

Pojavila se i nova zabrinutost da bi se rat mogao proširiti izvan Gaze, uz porast sukoba na sjevernoj granici Izraela sa Libanom, a Sjedinjene Američke Države pokrenule su vazdušne napade na ciljeve milicije povezane sa Iranom u susjednoj Siriji.

Izmjena: 15:44h
12:59h

Evropski komesar za humanitarnu pomoć Janez Lenarčič je danas tražio od Izraela "prave" humanitarne pauze u ratu protiv palestinskog pokreta Hamasa u Pojasu Gaze.

"Hitno treba definisati i poštovati humanitarne pauze... Te pauze moraju da budu prave", rekao je Lenarčić po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

"Gorivo mora da stigne. Kao što vidite, više od polovine bolnica u Pojasu Gaze prestalo je da funkcioniše, uglavnom zbog nemanja goriva i struje", rekao je on.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj je insistirao na potrebi da humanitarne pauze počnu "smjesta" da bi se garantovala isporuka osnovne pomoći, posebno goriva za generatore da bi bolnice imale struju i radile.

Bolnice "ne smiju postati bojna polja", izjavio je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn i podvukao da u tim uslovima nema šanse da će preživjeti pacijenti na intenzivnoj njezi.

Nekoliko država EU, poput Francuske, poziva na više od humanitarnih pauza - na primirje u Gazi.

"Dubina patnje kojoj smo svjedoci u Gazi je nepodnošljiva" - izjavila je ministarka spoljnih poslova Belgije Hadja Lahbib, pozivajući na "humanitarni prekid vatre".

Suprotno njoj, njena njemačka koleginica Analena Berbok je po dolasku u Brisel rekla da "razumije zahtjev za prekid vatre, ali takvi zahtjevi nisu dovoljni da garantuju mir".

U saopštenju objavljenom u nedjelju, EU je osudila Hamasovo korišćenje bolnica i civila kao "živog štita" u Gazi, a pozvala Izrael na "maksimalnu uzdržanost" da bi se tamo zaštitili civili.

Na sastanku u Briselu kojim će predsjedavati Borelj ministri spoljnih poslova će razgovarati o ruskoj agresiji na Ukrajinu, odnosima Jeremenije i Azerbejdžana, o Izraelu i o odnosima na Bliskom istoku, kao i o "spoljnopolitičkoj dimenziji ekonomske bezbjednosti". Uz to će se ministri EU popodne sastati sa svojim kolegama iz "zapadnobalkanske šestorke".

(BETA)

Izmjena: 13:45h
11:59h

Najmanje 32 pacijenta iz bolnice Al Šifa u Gazi umrla su u protekla tri dana, rekao je u ponedeljak portparol palestinskog ministarstva zdravlja Ašraf Al Kidra, prenosi Rojters.

Među mrtvima su tri prijevremeno rođene bebe, dodao je Al Kidra.

Operacije u bolničkom kompleksu Al Šifa, najvećem u palestinskoj enklavi, obustavljene su u subotu nakon što je ostao bez goriva.

Bonus video: