Republikanski kandidati ispadaju iz trke, može li iko da zaustavi Trampa?

Ostaje nejasno da li je Republikanska partija išta bliža tome da se okupi iza kandidata ili kandidatkinje koji je jasna alternativa bivšem predsjedniku

12325 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trka za predsjedničku nominaciju Republikanske partije 2024. na početku je bila prepuna učesnika, ali se iznenada svela na samo nekoliko održivih kandidata.

Dan pošto je senator iz Južne Karoline Tim Skot iznenadio i sopstvene saradnike kada se naglo povukao iz trke, ostaje nejasno da li je Republikanska partija išta bliža tome da se okupi iza kandidata ili kandidatkinje koji je jasna alternativa bivšem predsjedniku Donaldu Trampu.

Umjesto toga, izgleda da se intenzivira bitka za drugo mjesto, između Niki Hejli, bivše guvernerke Južne Karoline i Rona Desantisa, guvernera Floride. Neki manje popularni kandidati i dalje se bore da ostanu relevantni iako su izloženi sve većem pritisku da se povuku iz trke.

Za to vrijeme, Trampov tim se zabavlja navijajući u bici za drugo mjesto, samo dva mjeseca prije održavanja prvih stranačkih izbora u Ajovi 15. januara.

Dobri znaci su se pojavili za Niki Hejli, čija je popularnost rasla tokom trke i prije nego što je Tim Skot, njen rival iz iste države, Južne Karoline, iznenada objavio da se povlači.

Milijarder, investitor Stenli Drakenmiler, koji je donirao novac Skotu, obećao je da će podržati Hejli u intervjuu u ponedjeljak, kada je prvi put govorio o trci 2024. Naglasio je potrebu da se Republikanska stranka ujedini i podrži bivšu ambasadorku u UN, prije nego što počnu primarni izbori.

“Nadam se da će se polje raščistiti i da će ostati Niki Hejli u trci jedan-na-jedan sa bivšim predsjednikom", rekao je Drakenmiler za Asošijeted pres".

Međutim, Ron Desantis ne pokazuje namjeru da se povuče, i koncentrisan je na stranačke skupove u Ajovi. Njegov portparol Endrju Romeo kaže da ima novu priliku u Ajovi nakon što su senator Skot i bivši potpredsjednik Majk Pens ispali iz trke. Ukazao je na uticajnu grupu vjerskih konzervativaca u Ajovi kojima se dopada Desantisovo snažno protivljenje abortusu i LBGTQ pravima u okviru njegovog agresivnog rata protiv "političke korektnosti".

Prošle nedjelje, Desantis je ostvario do sada najveći poen u kampanji 2024, kada ga je podržala guvernerka Ajove Kim Rejnolds, koja bi mogla da pomogne kolegi sa Floride zahvaljujući svojoj popularnosti među običnim građanima, i političkoj mašineriji širom države.

“Tim Skot i Majk Pens su nastojali da privuku evanđeliste, a za razliku od Niki Hejli, Ron Desantis uspijeva da osvoji te glasače", kaže Romeo. "Narednih nedelja, ti birači će vidjeti da biografija i vrednosti Niki Hejli ne odgovaraju njenoj retorici."

Rivalstvo Hejli i Desantisa pokazuje koliko se brzo republikanska trka 2024. "izduvala" u odnosu na prošli put kada se Tramp borio za nominaciju.

U ovo vrijeme u sezoni primarnih izbora 2016. godine, 13 republikanskih kandidata i dalje je učestvovalo u debati koja je vođena tokom dvije večeri. Sezona primarnih izbora 2024. je počela sa osmoro republikanaca koji su učestvovali u prvoj debati u avgustu, a očekuje se da će samo četvoro kvalifikovati za debatu narednog mjeseca u Alabami: Hejli, Desantis, konzervativni preduzetnik Vivek Ramasvami i bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi.

Guverner Severne Dakote Dag Burgam i bivši guverner Arkanzasa Ejsa Hačinson nisu se kvalifikovali za prethodnu debatu iako su i dalje u trci. Pens, koji je uvidio da se ne bi kvalifikovao za prošlu debatu, suspendovao je svoju kampanju.

Trampov tim se raduje zbog rivalstva Niki Hejli i Rona Desantisa, koji se trenutno koncentrišu jedno na drugo, dok bivši predsjednik ostaje ubjedljivi favorit u trci za republikansku nominaciju.

Privatno, Trampovi saradnici veruju da će Hejli imati najveće kratkoročne političke koristi od izlaska Tima Skota iz trke, ali takođe vjeruju da će Tramp samo povećati svoje već značajno vođstvo.

Trampov štab je u ponedjeljak objavio saopštenje komentarišući plan Niki Hejli da uloži 10 miliona dolara u kampanju političkog oglašavanja širom Ajove i Nju Hempšira početkom decembra, kako bi stekla prednost nad Desantisom. "Ona dobija zamah, a on pada kao kamen", saopšteno je iz Trampove kampanje.

Za to vrijeme, mnogi su još pod utiskom iznenadne odluke Tima Skota da suspenduje kampanju. Senator iz Južne Karoline i jedini preostali Afroamerikanac u republikanskoj trci iznenadio je veći dio svog osoblja kada je objavio odluku u intervjuu za Foks njuz u nedjelju uveče. Poslije javne objave, Skot je svoju odluku objasnio u privatnom razgovoru sa osobljem, rekao je za Asošijeted pres jedan anonimni visoki saradnik, koji kaže da je Skotov izborni štab stekao utisak da birači nisu spremni da podrže bilo koga drugog osim Trampa.

I dok se neki nadaju da će se trka brzo suziti kako bi se pronašla alternativa Trampu, Devin O’Meli, republikanski strateg koji je bio savjetnik u Pensovoj kampanji, upozorio je da je jedinstvo iza jednog kandidata kao alternative Trampu samo jedan od izazova za republikance koji žele da poraze Trampa. Upozorio je da bi sužavanje procesa dovelo do "otrovnijih" konfrontacija sa bivšim predsjednikom.

“Čim drugi izađu iz trke, Trampov gnjev će se koncentrisati na samo jednog kandidata. On će izmoriti te ljude", kaže O ’Meli. "Potreba da mu se odgovori, da se čovjek nadmeće sa njegovim uvredama i napadima je iscrpljujuća. Ne mislim da su Hejli i Desantis spremni na to."

Bonus video: