Si doputovao u San Francisko, danas sastanak sa Bajdenom

Bajden i Si će se sastati na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) čiji je San Francisko domaćin

5779 pregleda 0 komentar(a)
Si po dolasku u San Francisko, Foto: Shutterstock
Si po dolasku u San Francisko, Foto: Shutterstock

Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Džozef Bajden i Si Đinping, sastaće se danas na imanju Filoli južno od San Franciska, gdje će oko četiri sata razgovarati o bilateralnim i globalnim pitanjima, izjavili su za Glas Amerike (VOA) izvori upoznati sa planom susreta.

Bajden i Si će se sastati na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) čiji je San Francisko domaćin.

Imanje Filoli pokriva 265 hektara prirode i obuhvata palatu u arhitektonskom stilu kolonijalnog preporoda, sa vrtovima po ugledu na englesku renesansu, voćnjak koji se proteže na 2,8 hektara i pješačku stazu od 1,6 kilometara.

Si i Bajden su u San Francisko doputovali juče, uoči sastanka koji će obuhvatiti radni ručak, obilazak imanja i uži sastanak uz prisustvo savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džejka Salivena i državnog sekretara Entonija Blinkena.

Kineski predsjednik bi kasnije danas trebalo da učestvuje na dva prijema sa odabranim liderima u američkoj poslovnoj zajednici i društvu.

Očekuje se da će zvaničnik američke vlade predstaviti Sija, prije nego što se kineski lider obrati "američkom i kineskom narodu", rekao je za VOA jedan od pozvanih učesnika koji je zatražio da ostane anoniman.

Kineski zvaničnici su za razgovore tražili drugačiju lokaciju od one na kojoj se održava samit APEK i duži sastanak od prošlogodišnjeg susreta na Baliju, u Indoneziji. Bajden i Si su prošlog novembra razgovarali tri sata na marginama samita G20.

Lideri SAD i Kine sastaju se u trenutku kada između dvije zemlje postoje brojna neslaganja, između ostalog u pogledu Tajvana, trgovine, tehnologije i ljudskih prava.

Američki zvaničnici naglašavaju da je cilj Vašingtona odgovorno rješavanje pitanje konkurencije sa Kinom.

Međutim, Vlada u Pekingu poručuje da konkurencija ne bi trebalo da definiše odnose dvije najveće svjetske ekonomije.

Portparolka kineskog Ministarstva inostranih poslova Mao Ning rekla je ove nedjelje, tokom konferencije za novinare u Pekingu, da je "nadmetanje velikih zemalja" suprotno aktuelnom trendu i da ne nudi rješenje za "probleme u Americi ili izazove u svijetu".

Bonus video: