Vatikan: Katolici ne smiju da budu masoni

Pismo je datirano 13. novembra, a supotpisao ga je papa Franjo i ono je odgovor filipinskom biskupu, uznemirenom zbog rasta broja slobodnih zidara u njegovoj zemlji

2868 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vatikan je danas potvrdio zabranu prema kojoj katolici ne smiju da postanu masoni, odnosno članovi viševjekovnog tajnog društva na koje Katolička crkva već dugo ne gleda blagonaklono i koje ima do šest miliona pripadnika širom svijeta, prenosi N1.

Aktivno članstvo vjernika u Slobodnom zidarstvu zabranjeno je zbog nepomirljivosti katoličke doktrine i masonerije”, saopštila je vatikanska Kongregacija za nauk vjere u pismu koje su vatikanski mediji objavili danas.

Pismo je datirano 13. novembra, a supotpisao ga je papa Franjo i ono je odgovor filipinskom biskupu, uznemirenom zbog rasta broja slobodnih zidara u njegovoj zemlji.

Kongregacija je prošle nedjelje objavila da transrodne osobe mogu biti krštene, krsni kumovi ili svjedoci na katoličkim vjenčanjima.

Pismo o masonima spominje deklaraciju iz 1983, koju je potpisao pokojni papa Benedikt XVI, tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere, prema kojoj su katolici “u udruženjima slobodnih zidara u teškom grijehu i ne mogu primiti svetu pričest”.

Masonske lože su uglavnom isključivo muška udruženja, povezana s tajanstvenim simbolima i obredima. Takođe ih ponekad povezuju s teorijama zavjere po kojima ta bratstva u velikoj mjeri utiču na svjetska zbivanja.

Prema Sjedinjenoj velikoj loži Engleske, savremeno slobodno zidarstvo “jedna je od najstarijih društvenih i humanitarnih organizacija u svijetu”.

Grupa tvrdi da ima 180.000 muških članova, uz dvije ženske lože u Engleskoj s dodatnih 5.000 članova i procjenjuje da masona u svijetu ima oko šest miliona.

Udruženje je kao poznate masone iz istorije navelo princa Filipa, supruga pokojne kraljice Elizabete, bivšeg premijera Vinstona Čerčila, pokojnog glumca Pitera Selersa, bivšeg engleskog fudbalskog trenera Alfa Remzija, kao i pisce Rudjarda Kiplinga i Artura Konana Dojla.

Bonus video: