Na Haitiju banda upala u bolnicu i uzela stotine žena i djece za taoce

Bande širom Haitija su sve moćnije nakon atentata na predsjednika Žovanela Moiza u julu 2021., a broj otmica i ubistava je u porastu

13812 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Naoružana banda upala je u bolnicu na Haitiju i uzela za taoce stotine žena, djece i novorođenčadi, rekao je direktor medicinskog centra koji moli za pomoć putem društvenih mreža.

Jose Ulysse, osnivač i direktor bolničkog centra Fontaine u sirotinjskom naselju u glavnom gradu Port o Prens, za agenciju AP je potvrdio incident.

"U velikim smo problemima", rekao je.

Detalji još nisu poznati niti zašto su napadači u srijedu uzeli pacijente za taoce.

Ulysse je identifikovao odgovorne kao članove takozvane bruklinske bande, koju predvodi Gabriel Žan-Pjer, najpoznatiji kao "Ti Gabriel".

Žan-Pjer je takođe vođa moćnog saveza bandi poznatog kao G-Pep, jedne od dvije suparničke na Haitiju.

Bruklinska banda ima oko 200 članova i kontroliše određene zajednice unutar Cite Soleila, uključujući Bruklin.

Oni su uključeni u iznudu, otmicu robe i opšte nasilje nad civilima, navodi se u nedavnom izvještaju UN-a.

"G-Pep koalicija i njeni saveznici snažno su ojačali saradnju i diverzificirali prihode, posebno otmice radi otkupa, što im omogućava da ojačaju borbenu sposobnost", navodi se u izvještaju.

Bande širom Haitija su sve moćnije nakon atentata na predsjednika Žovanela Moiza u julu 2021., a broj otmica i ubistava je u porastu.

Ranije ove godine, najmanje 20 naoružanih članova bande upalo je u bolnicu koju vode Ljekari bez granica i otelo pacijenta iz operacione sale.

Bonus video: