Smrtnost od morbila u svijetu skočila za 40 odsto zbog manjeg broja vakcinisanih

Male boginje su među najzaraznijim bolestima koje postoje

7644 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Broj smrtnih slučajeva od malih boginja u svijetu je skočio za čak 40 odsto prošle godine jer je tokom pandemije koronavirusa dramatično opao broj vakcinisanih - navodi se u danasobjavljenom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ova veoma zarazna bolest je prošle godine širom svijeta izazvala epidemije u 37 zemalja što je znatno povećanje u odnosu na epidemije u 22 zemlje 2021. godine.

Broj slučajeva morbila je takođe porastao za skoro 20 odsto pošto je tokom pandemije nivo vakcinacije pao na najniži za 15 godina, navodi se u izvještaju.

Od malih boginja se lane razboljelo devet miliona djece i umrlo 136.000 uglavnom u siromašnijim zemljama.

Djeca u najvećem riziku su u zemljama u razvoju u Africi, Jugoistočnoj Aziji, Latinskoj Americi i Indiji.

U izvještaju se kaže da su stope imunizacije u siromašnijim zemljama sada oko 66 odsto što je "nikakav oporavak od nazadovanja tokom pandemije".

Broj oboljelih je posljednjih godina porastao i u nekim bogatim zemljama. Zdravstveni zvaničnici u Velikoj Britaniji upozorile su u julu da postoji izuzetno visok rizik od izbijanja epidemije u Londonu, pri čemu su neke oblasti glavnog grada prijavile da je samo 40 odsto djece vakcinisano.

Male boginje su među najzaraznijim bolestima koje postoje i prenose se širenjem u vazduhu kada zaražena osoba kašlje ili kija.

Najčešće su kod djece mlađe od pet godina. Simptomi uključuju groznicu, kašalj, curenje iz nosa i karakterističan osip.

Većina smrtnih slučajeva je posljedica komplikacija poput encefalitisa, teške dehidracije, ozbiljnih problema sa disanjem i upale pluća.

Komplikacije su najvjerovatnije kod male djece i odraslih starijih od 30 godina.

Bonus video: