Bajden potpisao nacrt zakona o privremenom finansiranju dan prije potencijalnog zatvaranja vlade

Paket zadržava finansiranje vlade na sadašnjem nivou još otprilike dva mjeseca, dok se o dugoročnim mjerama još pregovara. Sada postoje dva roka za usvajanje godišnjih zakona o izdvajanjima - 19. januar za neke savezne agencije i 2. februar za ostale

8372 pregleda 0 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je nacrt zakona o privremenom finansiranju dan prije potencijalnog zatvaranja vlade, gurajući borbu sa republikancima u Kongresu oko saveznog budžeta u novu godinu, pošto novi paketi vojne pomoći Ukrajini i Izraelu još nisu odobreni.

Mjere privremenog finansiranja ranije ove nedjelje su usvojene na glasanjima u Predstavničkom domu i Senatu velikom dvopartijskom većinom.

Na taj način obezbijeđeno je da vlada ostane otvorena do poslije praznične sezone, i potencijalno daje zakonodavcima više vremena da prevaziđu značajne razlike u pogledu nivoa potrošnje vlade za tekuću budžetsku godinu.

Bajden je potpisao zakon u četvrtak u San Francisku, gdje je bio domaćin samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK). Vijest o potpisivanju stigla je kasno uveče. Predsjednik je potpisao zakon u Muzeju Legije časti, gdje je održao večeru za članove APEK-a.

Paket zadržava finansiranje vlade na sadašnjem nivou još otprilike dva mjeseca, dok se o dugoročnim mjerama još pregovara. Sada postoje dva roka za usvajanje godišnjih zakona o izdvajanjima - 19. januar za neke savezne agencije i 2. februar za ostale.

Pristup u dva koraka zagovarao je novi predsjednik Predstavničkog doma republikanac Majk Džonson i u mnogima u Senatu se nije dopao, iako su ga podržali svi osim jednog demokrate i 10 republikanaca jer je osigurao da se vlada za sada ne zatvori.

Džonson je obećao da neće podržati dalje privremene mjere finansiranja, poznate kao stalne rezolucije. On je predstavio nacrt zakona o privremenom finansiranju kao osnov za "borbu" oko potrošnje sa Senatom sljedeće godine.

Paket ne obuhvata zahtjev Bijele kuće od skoro 106 milijardi dolara za ratnu pomoć Izraelu i Ukrajini. Ne obezbjeđuje ni humanitarna sredstva za Palestince i druge dodatne zahtjeve, uključujući novac za bezbjednost granica.

Članovi Kongresa i Senata će tome vjerovatno detaljnije razgovarati poslije praznika Dan zahvalnosti, nadajući se postizanju dogovora.

Bonus video: