Tramp je najveća opasnost za svijet 2024.

Ovo je opasan trenutak da čovjek poput Donalda Trampa ponovo pokuca na vrata Ovalnog kabineta

20890 pregleda 90 reakcija 90 komentar(a)
Krivično gonjenje ga je ojačalo: Donald Tramp, Foto: Rojters
Krivično gonjenje ga je ojačalo: Donald Tramp, Foto: Rojters

Nad svijetom se nadvila sjenka. U ovonedjeljnom izdanju objavljujemo “The World Ahead 2024”, našu 38. godišnju prognozu za narednu godinu, i za sve te godine nijedna osoba nikada nije pomračila našu analizu kao što je to učinio Donald Tramp za 2024. Postaje jasno da su šanse za Trampovu pobjedu sljedećeg novembra 50:50.

Tramp dominira republikanskim primarnim izborima. Prema nekim anketama, on je ispred predsjednika Džoa Bajdena u ključnim državama. U jednoj anketi za “Njujork tajms”, 59 odsto birača mu vjeruje u vezi sa ekonomijom, u poređenju sa samo 37 odsto za Bajdena. Na primarnim izborima, građanske parnice i krivično gonjenje samo su ojačali Trampa. Demokrate su decenijama računale na podršku crnih i latino glasača, ali značajan broj njih napušta tu stranku. U narednih 12 mjeseci, posrtanje bilo kog od kandidata moglo bi odrediti trku - i time uzdrmati svijet.

Ovo je opasan trenutak da čovjek poput Trampa ponovo pokuca na vrata Ovalnog kabineta. Demokratija je u nevolji kod kuće. Trampova tvrdnja da je pobijedio na izborima 2020. godine bila je više od laži: to je bila cinična opklada da može manipulisati i zastrašivati svoje sunarodnike, i to je uspjelo. Amerika se takođe suočava sa sve većim neprijateljstvom u inostranstvu, koje izazivaju Rusija u Ukrajini, Iran i njegove savezničke milicije na Bliskom istoku i Kina duž Tajvanskog moreuza i Južnog kineskog mora. Ove tri zemlje labavo koordinišu svoje napore i dijele viziju novog međunarodnog poretka u kojem jači ima pravo, a autokrate su sigurne.

Zato što MAGA republikanci već mjesecima planiraju njegov drugi mandat, Tramp 2 bi bio organizovaniji od Trampa 1. Pravi vjernici bi zauzeli najvažnije pozicije. Tramp bi bio neobuzdan u težnji za osvetom, ekonomskim protekcionizmom i teatralno ekscentričnim nagodbama. Nije čudo što u svjetskim parlamentima i odborima vlada očajanje zbog izgleda drugog Trampovog mandata. Ali očajanje nije plan. Krajnje je vrijeme da se priberemo.

Policijske fotografije Trampa i još 18 optuženih
Policijske fotografije Trampa i još 18 optuženihfoto: Reuters

Tramp je najveća prijetnja za njegovu sopstvenu zemlju. Ako bi ponovo osvojio vlast zbog poricanja izbora 2020. godine, sigurno bi dobio potvrdu svog instinkta da samo gubitnici dozvoljavaju sebi da budu vezani normama, običajima i samopožrtvovanjem koji čine jednu naciju. U progonu svojih neprijatelja, Tramp će voditi rat protiv svake institucije koja mu stoji na putu, uključujući sudove i Ministarstvo pravde.

Ipak, Trampova pobjeda sljedeće godine takođe bi imala dubok efekat u inostranstvu. Kina i njeni prijatelji bi se radovali dokazima da je američka demokratija disfunkcionalna. Ako je Tramp pogazio pravni proces i građanske slobode u Sjedinjenim Američkim Državama, njegove diplomate ne bi mogle to isto da propovijedaju u inostranstvu. Globalni jug bi dobio potvrdu svoje sumnje da su američki pozivi da se radi ono što je ispravno zapravo samo licemjerje. Amerika bi postala samo još jedna velika sila.

Tramp bi bio neobuzdan u težnji za osvetom, ekonomskim protekcionizmom i teatralno ekscentričnim nagodbama. Nije čudo što u svjetskim parlamentima i odborima vlada očajanje zbog izgleda njegovog drugog mandata

Trampovi instinkti za protekcionizam bili bi takođe neobuzdani. U njegovom prvom mandatu ekonomija je napredovala uprkos tarifama prema Kini. Njegovi planovi za drugi mandat bili bi štetniji. On i njegovi pomoćnici razmatraju univerzalnu carinu od 10 odsto na uvoz, više od tri puta od trenutnog nivoa. Čak i ako ga Senat obuzda, protekcionizam opravdan proširenim viđenjem nacionalne bezbjednosti povećao bi cijene za Amerikance. Tramp je takođe podstakao ekonomiju u svom prvom mandatu smanjenjem poreza i isplatama za kovid-19. Ovoga puta, Amerika ima budžetske deficite neviđene od vremena rata, a troškovi otplaćivanja dugova su veći. Smanjenje poreza bi podstaklo inflaciju, ne rast.

U inostranstvu, Trampov prvi mandat bio je bolji od očekivanog. Njegova administracija je obezbijedila oružje Ukrajini, vodila pregovore o miru između Izraela, UAE i Bahreina, i zaplašila evropske zemlje kako bi povećale vojne troškove. Američka politika prema Kini postala je ratobornija. U neku ruku, još jedan transakcioni predsjednički mandat mogao bi donijeti neke koristi. Trampova ravnodušnost prema ljudskim pravima mogla bi učiniti saudijsku vladu poslušnijom nakon završetka rata u Gazi i ojačati odnose sa vladom Narendre Modija u Indiji.

Međutim, drugi mandat bio bi drugačiji, jer se svijet promijenio. Nema ničeg lošeg u tome da zemlje budu transakcionalne: one su dužne da stave svoje interese na prvo mjesto. Međutim, Trampova želja za nagodbom i njegovo shvatanje interesa Amerike nisu ograničeni realnošću i nisu utemeljeni u vrijednostima.

O ishodu izbora će odlučiti glasovi desetina hiljada birača u samo nekoliko država. Sudbina svijeta 2024. zavisiće od njihovih glasačkih listića

Tramp smatra da je loša stvar za Ameriku da troši krv i novac u Evropi. Stoga je zaprijetio da će okončati rat u Ukrajini u jednom danu i uništiti NATO, možda tako što će odbaciti obavezu Amerike da tretira napad na jednu zemlju kao napad na sve. Na Bliskom istoku, Tramp će vjerovatno podržati Izrael bez rezervi, koliko god to izazivalo sukobe u regionu. Na azijskom kontinentu može biti otvoren za postizanje dogovora sa predsjednikom Kine, Sijem Đinpingom, da napusti Tajvan jer ne može shvatiti zašto bi Amerika išla u rat sa nuklearnom supersilom radi koristi male ostrvske zemlje.

Ali znajući da bi Amerika napustila Evropu, Putin bi imao podsticaj da nastavi borbu u Ukrajini i da zgrabi bivše sovjetske zemlje poput Moldavije ili baltičkih država. Bez američkog pritiska, Izrael vjerovatno ne bi stvorio unutrašnji konsenzus za mirovne razgovore sa Palestincima. Računajući da Tramp ne stoji uz svoje saveznike, Japan i Južna Koreja bi se mogli domoći nuklearnog oružja.

Tvrdeći da Amerika nema globalnu odgovornost da pomogne u rješavanju klimatskih promjena, Tramp bi ugušio napore da se one uspore. I on je okružen jastrebovima prema Kini koji vjeruju da je konfrontacija jedini način da se sačuva američka dominacija. Uhvaćena između predsjednika sklonog sklapanju dilova i njegovih ratobornih zvaničnika, Kina bi lako mogla napraviti pogrešnu procjenu u vezi sa Tajvanom, sa katastrofalnim posljedicama.

Drugi Trampov mandat bio bi prekretnica na način na koji prvi nije bio. Pobjeda bi potvrdila njegove najdestruktivnije instinkte o moći. Njegovi planovi bi naišli na manje otpora. A budući da bi ga Amerika izglasala iako je znala najgore, njen bi moralni autoritet opao. O ishodu izbora će odlučiti glasovi desetina hiljada birača u samo nekoliko država. Sudbina svijeta 2024. zavisiće od njihovih glasačkih listića.

Prevod: A. Š.

Bonus video: