Mislio je da mu je ćerka ubijena, a onda mu je rečeno da je među taocima u Gazi: "U mojoj glavi, smrt je lakša opcija"

Vjeruje se da je Emili negdje u Gazi među taocima koje su zarobili ekstremisti Hamasa koji su napali kibuc 7. oktobra, kada je ubijeno ukupno oko 1.200 ljudi, a oteto 240

11142 pregleda 4 komentar(a)
Emili Hend, Foto: Printscreen/Youtube
Emili Hend, Foto: Printscreen/Youtube

Emili Toni Korenberg Hend proslavila je osmi rođendan prošle godine lutajući sa prijateljima i porodicom među žonglerima, akrobatama i hodačima na štulama na tematskoj zabavi sa elementima cirkusa u Kibucu Beri, nedaleko od pojasa Gaze.

Ove jeseni, kada je napunila devet godina, nije bilo zabave. Vjeruje se da je Emili negdje u Gazi među taocima koje su zarobili ekstremisti Hamasa koji su napali kibuc 7. oktobra, kada je ubijeno ukupno oko 1.200 ljudi, a oteto 240.

"Ona neće ni znati da joj je rođendan. Neće znati koji je dan", rekao je njen uplakani otac Tomas Hend. "Možete li zamisliti strah?"

Ubrzo poslije napada Hamasa, upravnici kibuca Beri su rekli Hendu da je Emili među žrtvama, nakon što je provela noć u kući prijatelja u kibucu. Njegov šok i tuga zbog te vijesti bili su pomiješani sa utjehom.

„Na neki način mi je laknulo jer bih to radije nego da su je uzeli kao taoca“, prisjeća se Hend. „Rekli su mi da je Emili pronađena. Pronađena je u kibucu, mrtva. Nikada neću zaboraviti te riječi.“

Ali, 31. oktobra Hendov svijet se ponovo okrenuo naglavačke.

Tada ga je izraelska vojska obavijestila da Emilino tijelo nije pronađeno, niti je njen DNK nađen u tragocima krvi među žrtvama u Beeriju. Nije bilo krvi u skloništu koje bi koristila, niti u kući u koju je otišla da prespava.

„Morao sam da potpuno promijenim način razmišljanja i svarim ovu novu informaciju. A kada su mi to saopštili, samo sam rekao: 'Ne, ne, ne ne“, kazao je prije nego što mu je „pukao“ glas u razgovoru za Asošiejted pres.

Hendu i njegovoj ćerki, oboje dvojnim irsko-izraelskim državljanima, ovo nije prva tragedija. Kada je Emili imala dvije i po godine, njena majka, Liat Korenberg, umrla je od raka dojke. Korenberg i Hend se nikada nisu vjenčali i živjeli su odvojeno, ona u Haifi, a on u Beriju.

Prije nego što je Liat umrla, ona i Emili su se uselile kod Henda u Beri kako bi se Emili lakše prilagodila. Liat se borila sa rakom nešto više od dvije godine.

U kibucu, Emili se brzo sprijateljila i skrasila u školi. Ima različita interesovanja: brazilski ples, džudo, odbojku, tenis i klavir. Ona voli gimnastiku. Odlična je u akademskim studijama. "Ove godine je željela da nauči gitaru. Nadam se da će se to desiti", rekao je njen otac.

Emili je, kako je rekao, bila liderka među svojim prijateljima. "Ona nije zahtijevala da bude vođa. Ljudi su je samo pratili", rekao je on.

Tomas Hend bio je ranije oženjen Narkis Hend, sa kojom ima dvoje djece.

Emili je bliska sa Narkis i njenom sada odraslom polubraćom i sestrama, među kojima je i 26-godišnja Natali. Oni takođe žive u Beriju, tjesno povezanoj zajednici koju je Hend otkrio kao volonter prije nego što je odlučio da ostane prije 30 godina.

„Emili je voljela da kuva, radila je to zajedno sa Natali“, rekao je Hend, rodom iz Dablina. "Narkis je zaista postala Emilina druga majka".

U poruci sestri, Natali je rekla za Tajms of Izrael: „Želim da ti kažem da činimo sve da te vratimo kući. Znamo da si talac. Toliko te volimo i nedostaješ nam“.

Hend je bio u Njujorku radi intervjua za medije, a onda je u petak na Tajms skveru otkrio bilbord sa likom Emili.

To je prvi od stotina koji će se pojaviti širom Sjedinjenih Država sa slikama talaca. Istovremeno, neki demonstranti nastavljaju da cijepaju postere sa likovima talaca.

Bilbord se, rekao je Hend, ne može pocijepati.

„Možete li da zamislite kroz šta to jadno dijete prolazi svaki dan, uplašeno za svoj život?“, rekao je. "Smrt. Smrt u mojoj glavi je lakša opcija."

Bonus video: