Učesnici marša za taoce protestuju ispred Netanjahuovog kabineta: "Dovedite ih kući sada!"

Porodice nisu dobile odgovor na svoj zahtjev da se sastanu sa premijeron Netanjahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom

6557 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici marša, Foto: Reuters
Učesnici marša, Foto: Reuters

Članovi porodica nestalih i talaca koje palestinski pokret Hamas drži u Pojasu Gaze, u pratnji hiljada drugih Izraelaca, stigli su danas, petog dana marša od Tel Aviva do Jerusalima ispred kabineta premijera Izraela Benjamina Netanjahua da protestuju.

Cilj im je da izvrše pritisak na Vladu Izraela da oslobađanje otetih izdejstvuje poslije šest nedjelja smrtonosnih napada Hamasa na jug Izraela.

"Dovedite ih kući sada!", nedjeljama su uzvikivale hiljade demonstranata, a sada su se s istim zahtjevom okupili u Jerusalimu noseći izraelske zastave i fotografije talaca.

Oni su u utorak krenuli iz Tel Aviva udaljenog od Jerusalima šezdesetak kilometara.

Porodice talaca kritikuju Vladu je ih nije obavijestila o svojim nastojanjima da se taoci oslobode, navodi agencija Frans pres.

Obećan im je sastanak sa dva člana Ratnog kabineta, Benijem Gancom i Gadijem Ajzenkotom, kada se večeras vrate u Tel Aviv, u štabu Foruma porodica talaca i nestalih, organizacije osnovane da pruži logističku pomoć rođacima oko 240 talaca koje su identifikovale izraelske vlasti.

Poslije sastanka održaće se demonstracije ispred Muzeja umjetnosti koji se sad nazava Trg talaca, prenose izraelski mediji.

Porodice nisu dobile odgovor na svoj zahtjev da se sastanu sa premijeron Netanjahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom.

Nekoliko izvora potvrdilo je protekle nedjelje da se posredstvom Katara vode pregovori za oslobađanje talaca u zamjenu za prekid vatre u ratu.

Vlada Izraela za sada odbija svaki poziv na prekid vatre u ratu protiv Hamasa kojeg ona, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

U napadu palestinskog islamističkog Hamasa poginulo je više od 1.200 ljudi na jugu Izraela, većinom civila uglavnom prvog dana napada. Tada su zarobljeni i odvedeni taoci u Gazu.

Po najnovijim informacijama vlade Hamasa u izraelskom bombardovanju i kasnijim kopnenim operacijama poginulo je 12.000 Palestinaca u Pojasu Gaze od početka rata, uključujući 5.000 djece i 3.300 žena.

U četvrtak je izraelska vojska pronašla kraj bolnice Al -Šifa u Gazi tijelo otete Jehudit Vajs (65). Vojska je rekla da su je "ubili teroristi".

U petak su izraelski vojnici u zgradi pored te bolnice našli i tijelo 19-godišnje Nee Marsijano - vojnika koja je takođe bila talac Hamasa.

Hamas je u ponedjeljak saopštio da je ona poginula u izraelskom bombardovanju.

Ranije je Hamas u dva navrata oslobodio četiri žene, dvije Izraelke i dvije Amerikanke, a jednu djevojku na odsluženju vojnog roka su oslobdili izraelski vojnici na početku kopnenih operacija u Gazi krajem oktobra.

Bonus video: