Vlada Australije: Ratna mornarica Kine upotrebom brodskog sonarnog sistema povrijedila ronioce

Australijska vlada je izrazila duboku zabrinutost kineskoj vladi zbog, kako je navedeno "nebezbjednog i neprofesionalnog" ponašanja posade kineskog vojnog broda ove nedjelje, rekao je ministar odbrane Ričard Marles u saopštenju

5046 pregleda 2 komentar(a)
Zastave Australije i Kine (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zastave Australije i Kine (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Vlada Australije je danas optužila Ratnu mornaricu Kine da je upotrebom brodskog sonarnog sistema povrijedila ronioce australijske Ratne mornarice dok su uklanjali ribarsku mrežu s propelera svog broda.

Sonarni sistem pomoću zvučnih talasa pravi sliku predmeta u vodi i dna. Kada su jaki, ti zvučni talasi mogu da izazovu nesvjesticu, oštećenje sluha i drugih organa.

Australijska vlada je izrazila duboku zabrinutost kineskoj vladi zbog, kako je navedeno "nebezbjednog i neprofesionalnog" ponašanja posade kineskog vojnog broda ove nedjelje, rekao je ministar odbrane Ričard Marles u saopštenju.

Sa kineske strane za sada nema komentara.

Američka, kanadska i australijska vojska više puta su se žalile na, kako su navodile, opasno postupanje kineske Ratne moranrice i Ratnog vazduhoplovstva u zapadnom dijelu Tihog okeana.

Analitičari strahuju da bi sudar ili neka druga nesreća mogli da pretastu u sukob.

Australijska fregata "Tuvumba" se u utorak, tokom nadzora sprovođenja sankcija UN, zaustavila u međunarodnim vodama u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Japana kada se ribarska mreža zaplela oko propelera tog broda, navodi se u saopštenju ministra odbrane Australije.

Dok su ronioci radili, prišao je kineski razarač koristio je sonarni sistem "na takav način da je to bio rizik za ronioce" i primorao ih je da izađu iz vode, piše u saopštenju.

Ronioci imaju manje povrede vjerovatno od zvučnih udara sonara kineskog razarača, navodi se dalje.

Australijski senator Džejms Paterson, član opozicione Liberalne stranke, ukazao je da se taj slučaj dogodio ubrzo poslije posjete australijskog premijera Entonija Albanezea Pekingu radi popravljanja veza sa Kinom.

"S jedne strane Kina kaže da hoće bolje odnose sa Australijom, a s druge sprovodi opasne aktivnosti koje ugrožavaju bezbjednost australijskog osoblja", rekao je on novinarima.

Bonus video: