Netanjahuov sin ostao u Majamiju uprkos ratu: Za napad Hamasa krivi sud i bezbjednosne službe

Netanjahu je nedavno odgovarajući na pitanje novinara rekao da Jair Netanjahu dobrovoljno radi u SAD i nabavlja opremu za vojsku i hitnu službu

22909 pregleda 10 komentar(a)
Jair Netanjahu u posjeti Njujorku, Foto: Instagram
Jair Netanjahu u posjeti Njujorku, Foto: Instagram

Sin premijera Izraela Benjamina Netanjahua, Jair Netanjahu izjavio je danas da su propusti izraelske vojske, bezbjednosne službe i Visokog suda doveli do smrtonosnih napada Hamasa 7. oktobra.

Jair, koji je ove godine otputovao u Majami i tamo ostao uprkos ratu u Izraelu, objavio je na Telegramu video u kojem navodi da je "Visoki sud promijenio bezbjednosne mere i instrukcije za otvaranje vatre na granici Pojasa Gaze".

On je takođe podsjetio da je javni servis Kan 2. oktobra objavio vijest, nepoznatog izvora, da poruka koju su Šin Bet (izraelska bezbjednosna služba) i IDF (Izraelske odbrambene snage) poslali političkom ešalonu glasi "zarad očuvanja mira u Pojasu Gaze ekonomske operacije za Gazu moraju da se nastave".

To je u skladu sa navodnim procjenama u Izraelu da opasnosti iz Gaze nema već da su stanovnici te palestinske teritorije zainteresovani samo za ekonomski razvoj.

Sin izraelskog premijera je objavio i naslov izvještaja TV Kanala 12 o izviđačkim vojnim jedinicama koje su upozorile na aktivnost Hamasa na granici Gaze mjesecima pre napada, ali su ih komandanti ignorisali.

On je takođe kritikovao novinare što postavljaju politička pitanja i ispituju javno mnjenje, što je aluzija na rezultate nedavnih anketa koji pokazuju nagli pad podrške premijeru i njegovoj konzervativnoj partiji Likud.

Premijerov sin je otišao na Floridu navodno poslije zahteva Netanjahua i njegove supruge Sare da prestane da objavljuje poruke na društvenim mrežama i da ne govori direktno sa poslanicima i ministrima jer ga optužuju da podstiče napetost u Izraelu i pojačava diplomatski jaz sa SAD.

Jair Netanjahu se suočio sa kritikama što je ostao u SAD iako je izbio rat i desetine hiljada Izraelaca se vratilo kući da se pridruži stotinama hiljada rezervista koje su mobilisane na početku.

Netanjahu je nedavno odgovarajući na pitanje novinara rekao da Jair Netanjahu dobrovoljno radi u SAD i nabavlja opremu za vojsku i hitnu službu.

Sam Netanjahu je više puta odbio da javno preuzme odgovornost za propuste koji su doveli do masakra koji je počinio Hamas i umjesto toga najavljivao istragu poslije rata, prenose izraelski mediji.

Početkom ovog mjeseca Netanjahu je, kako se čini, nagovijestio da je protest rezervnih vojnika protiv reforme pravosuđa, koju je pokrenula vladajuća koalicija, možda bio jedan od faktora koji je uticao na odluku Hamasa da napadne Izreael.

U tim napadima je ubijeno više od 1.200 ljudi i odvedeno 240 talaca. Netanjahu je kasnije porekao da je to ikada rekao.

Bonus video: