Zelenski i Ostin u Kijevu: Vašington najavio novu vojnu pomoć Ukrajini od oko 90 miliona eura

Nova pomoć dolazi iz sredstava koja je već odobrio američki kongres ali koja se sve više smanjuju dok se čeka da kongres izglasa novi paket pomoći za Ukrajinu koji je tražio predsjednik Džo Bajden ali koji još nije izglasan zbog protivljenja republikanskih predstavnika

4037 pregleda 2 komentar(a)
Zelenski i Ostin, Foto: Reuters
Zelenski i Ostin, Foto: Reuters

SAD su objavile danas, na dan kada je ministar odbrane SAD Lojd Ostin u poseti Kijevu, novu vojnu pomoć Ukrajini od 100 miliona dolara (oko 91 milion eura), koja uključuje sredstva za protivvazduhoplovnu odbranu.

Pomoć uključuje sisteme Himars, artiljerijsku municiju i protivtenkovsko oružje, kao i malokalibarsko oružje, prema saopštenjima Pentagona i Stejt departmenta.

Nova pomoć dolazi iz sredstava koja je već odobrio američki kongres ali koja se sve više smanjuju dok se čeka da kongres izglasa novi paket pomoći za Ukrajinu koji je tražio predsjednik Džo Bajden ali koji još nije izglasan zbog protivljenja republikanskih predstavnika.

"Od presudne je važnosti da kongres preduzme mjere da podrži Ukrajinu usvajanjem dodatne budžetske pomoći", rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken u saopštenju.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin je danas u Kijevu dao uvjeravanja ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Vašington nastaviti sa svojom podrškom Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

SAD su daleko najveći donator vojne pomoći Ukrajini sa ukupno 44 milijardi dolara (oko 40 milijardi eura) datih od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

Bonus video: