BLOG Netanjahu traži od vlade da podrži sporazum o taocima

Sukob izraelske vojske i Hamasa - 45. dan

51223 pregleda 6 komentar(a)
Dim nakon izraelskih udara u Gazi, Foto: Reuters
Dim nakon izraelskih udara u Gazi, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2023. 22:38h
Završeno
21:48h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zatražio je od svoje vlade da podrži sporazum kojim bi se stvorio put za oslobađanje nekih od talaca koje su palestinski militanti Hamasa odveli u pojas Gaze tokom napada na Izrael 7. oktobra, prenosi Rojters.

U snimljenoj poruci na početku sastanka vlade, Netanjahu je obećao da će se rat nastaviti sve dok Izrael ne postigne sve svoje ciljeve.

Američki zvaničnik je rekao da će sporazum uključivati četvorodnevni ili petodnevni prekid vatre, prvu pauzu u šest nedjelja izraelskog bombardovanja Gaze, piše Rojters.

Govoreći nakon što je svom ratnom kabinetu i široj vladi za nacionalnu bezbjednost predstavio još uvijek neotkrivene detalje sporazuma, Netanjahu je rekao vladi da je to teška, ali ispravna odluka i da će Izraelu omogućiti da nastavi borbu protiv Hamasa.

On je rekao da je intervencija američkog predsjednika Džoa Bajdena pomogla da se sporazum poboljša tako da uključuje više talaca uz manje ustupaka.

21:42h

Naoružano krilo palestinske militantne grupe Islamski džihad objavilo je smrt jednog od izraelskih talaca koje drži od napada na Izrael 7. oktobra, prenosi Rojters. 

„Ranije smo izrazili spremnost da je oslobodimo iz humanitarnih razloga, ali je neprijatelj odugovlačio i to je dovelo do njene smrti“, saopštile su brigade Al Kuds na svom Telegram kanalu.

21:40h

Petnaest osoba je poginulo, a 22 su povrijeđene u izraelskom napadu na stambenu zgradu u Kan Junisu u južnoj Gazi, javljaju mediji povezani sa Hamasom, prenosi Rojters. Žrtve i povrijeđeni stigli su u bolnicu Naser, objavila je novinska agencija Šehab, kanal blizak Hamasu, prenosi Telegram.

19:56h

Sporazum o taocima sa Hamasom je blizu, ali ne i konačan, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler, dodajući da isporuka humanitarne pomoći palestinskom narodu nije uslovljena dogovorom o taocima, prenosi Rojters.

Miler je rekao novinarima da je već neko vrijeme jasno da bi oslobađanje talaca otvorilo potencijal za isporuku više humanitarne pomoći.

19:55h

Države članice BRIKS-a su danas pozvale na "trenutno humanitarno primirje" koje bi dovelo do prekida vatre, zaštite civila i pružanja humanitarne pomoći u Pojasu Gaze, gdje ratuju Izrael i palestinski pokret Hamas.

Na virtuelnom vanrednom samitu lidera BRIKS-a, organizacije koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, predsjednik Rusije Vladimir Putin je međunarodnu zajednicu pozvao da "ujedini svoje napore za smirivanje situacije" i dodao da BRIKS može da ima ulogu u tome.

Predsjednik Kine Si Đinping je rekao da "sve strane u sukobu moraju odmah prekinuti vatru i neprijateljstva, prekinuti svako nasilje i napade na civile i pustiti civile zatočenike".

Si je pozvao i na "međunarodnu mirovnu konferenciju" da bi se "pravedno riješilo palestinsko pitanje".

Južnoafrički predsjednik Siril Ramafoza, domaćin samita, osudio je "kolektivno kažnjavanje palestinskih civila izraelskom nezakonitom upotrebom sile" što je "ratni zločin".

"Namjerno odbijanje da se daju lekovi, gorivo, hrana i voda ljudima u Gazi predstavlja genocid", upozorio je Ramafoza.

Ramafoza je pozvao i na raspoređivanje snaga UN da bi "pratile prekid neprijateljstava" i "zaštitile civile".

Predsjednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva je rekao da ništa ne opravdava "upotrebu neselektivne i nesrazmjerne sile protiv civila" koji "nevini plaćaju cijenu za ludilo rata".

(BETA)

19:54h

Vlada Hamasa je danas saopštila da je 14.128 Palestinaca poginulo u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze od početka rata 7. oktobra.

Među do sada zabilježenim smrtnim slučajevima je 5.840 djece i 3.920 žena, navela je Vlada palestinskog pokreta Hamas.

Izraelskim napadima su ranjene 33 hiljade ljudi.

Ministarstvo zdravlja Hamasa je saopštilo da je na desetine tijela i dalje zatrpano na ulicama sjevernog dijela Pojasa Gaze i da ih je nemoguće prebrojati zbog intenziteta napada.

(BETA)

19:30h

Sjedinjene Države se nadaju da će postići dogovor o taocima u sukobu između Izraela i Hamasa i vjeruju da su strane sve bliže sporazumu, rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi u utorak.

„Bliži smo nego što smo bili. Vjerujemo da smo sve bliže“, rekao je Kirbi na brifingu za novinare. „Nećemo reći i ne želimo da kažemo ništa u ovim delikatnim satima što bi moglo dovesti do većeg rizika za dogovor", dodao je on, kako prenosi Rojters.

19:28h

Šef Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da je jedna od zaposlenih u toj organizaciji ubijena u Gazi zajedno sa svojom šestomjesečnom bebom, mužem i dva brata.

"Moje kolege i ja smo shrvani: danas smo izgubili jednu od nas u Gazi", rekao je Tedros Adhanom Ghebrejesus na platformi Iks, pokazujući fotografiju žrtve, Dime Alhaj.

„Navodno je ubijeno i više drugih članova porodice koji su se sklonili u istoj kući“, dodao je on, ne dajući više detalja o tome kako je porodica umrla i ko je odgovoran, prenosi Rojters.

17:20h

Velika Britanija je rasporedila dodatnih 1.000 vojnika širom Bliskog istoka, nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, izjavio je visoki zvaničnik britanskog ministarstva odbrane Džejms Hepi, prenosi Gardijan.

Broj raspoređenih britanskih vojnika na Bliskom istoku, znatno je veći od 600 koliko je u obraćanju britanskim poslanicima spomenuo britanski ministar odbrane Grant Šaps.

Šaps je, vjeruje se, pogrešno iznio stariji podatak kojim nije u potpunosti obuhvaćeno britansko mornaričko prisustvo u regionu Bliskog istoka, prenosi Gardijan.

17:19h

Predsjednik SAD Džo Bajden rekao je da su "veoma blizu" da obezbijede oslobađanje potencijalno desetina talaca koje drži Hamas, prenosi Rojters.

Hamas i Izrael blizu su dogovora o sporazumu koji bi uključio oslobađanje militantne grupe 50 talaca, uglavnom žena i djece, u zamjenu za 150 palestinskih zatvorenika i pauzu od četiri ili pet dana, rekao je drugi američki zvaničnik, prenosi Rojters.

Postoji okvirni dogovor, ali on nije konačan, rekao je zvaničnik.

„Vjerujemo da smo veoma, veoma blizu postizanja dogovora“, rekao je zvaničnik Rojtersu.

„Ima još mnogo posla koji treba da se uradi, još treba da se postigne odobrenje. Ali vjerujemo da smo veoma blizu“, dodao je on.

17:18h

Jordan je rekao da je Izrael naredio evakuaciju jordanske poljske bolnice u Gazi, ali je dodao da neće poslušati naređenje, prenosi Rojters.

Premijer Bisher al Khasavneh je takođe rekao da jordanska vojska pojačava svoje prisustvo duž granice s obzirom na razvoj događaja u Gazi, u komentarima prenošenim državnim medijima.

17:17h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da njegov ministar spoljnih poslova i šef obavještajne službe rade u koordinaciji sa katarskim vlastima na oslobađanju talaca koje drži Hamas, prenosi Rojters.

„I moj ministar spoljnih poslova i moj šef obavještajne službe, oni nastavljaju proces zajedničkim naporima sa Katarom“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare sa svojim alžirskim kolegom u Alžiru.

"Nadamo se da ćemo što prije postići ishod o razmjeni zarobljenika. U stalnoj smo komunikaciji i nadamo se da ćemo iz toga dobiti pozitivne rezultate", dodao je on.

17:16h

Evropska komisija je saopštila da pregledom njene razvojne pomoći Palestincima nisu pronađeni dokazi da sredstva idu Hamasu i da će se njen program nastaviti bez odlaganja, prenosi Rojters.

„Pregled nije otkrio nikakve naznake da je novac EU direktno ili indirektno koristio terorističkoj organizaciji Hamas“, rekao je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

15:22h

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je danas sve strane u sukobu u Gazi da odmah prekinu vatru, prekinu sve napade na civile i oslobode civile zatočenike kako bi izbjegli veći gubitak života i patnje, prenose kineski državni mediji, prenosi Rojters.

Takođe je važno obezbijediti bezbjedan i nesmetan prolaz humanitarne pomoći, proširiti humanitarnu pomoć ljudima u Gazi i zaustaviti prisilno preseljenje i isključenje vode, struje i nafte koji ciljaju na ljude u Gazi, rekao je Si na virtuelnom Samitu lidera BRIKS-a.

15:22h

Saudijska Arabija zahtijeva početak ozbiljnog i sveobuhvatnog mirovnog procesa za uspostavljanje palestinske države duž granica iz 1967. godine, rekao je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman na virtuelnom samitu grupe BRIKS, prenosi Rojters.

„Pozicija Kraljevine je stalna i čvrsta; nema načina da se postigne bezbjednost i stabilnost u Palestini osim kroz sprovođenje međunarodnih odluka u vezi sa rješenjem o dvije države“, rekao je princ Mohamed.

Rijad je ranije ove godine pozvan da se pridruži bloku BRIKS-a.

14:56h

Rusija poziva na političko rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, a blok BRIKS bi mogao da učestvuje u tome, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na virtuelnom samitu grupe danas, prenosi Rojters.

Putin je rekao da su humanitarne pauze pravi korak ka miru i da je važno ne uvlačiti druge zemlje u sukob.

14:55h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je postignut napredak u oslobađanju talaca koje drže militanti Hamasa u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

"Napredujemo. Mislim da ne vrijedi previše govoriti, čak ni u ovom trenutku, ali se nadam da će uskoro biti dobrih vijesti", rekao je on rezervistima u saopštenju iz njegovog kabineta

14:55h

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bombardovanje raseljenih lica u južnoj Gazi ima „jasan cilj“, a to je da se stanovnici enklave natjeraju da napuste, prenosi Rojters.

„Egipat je jasno izjavio da potpuno odbija bilo kakav pokušaj prisilnog raseljavanja Palestinaca“, objavio je portparol ministarstva na platformi za razmenu poruka na društvenim mrežama Iks (X).

14:28h

Portparol Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je da su tri bolnice u Gazi zatražile pomoć u evakuaciji pacijenata i da je planiranje u toku, prenosi Rojters.

Bolnice su bombardovane u sukobu između Izraela i Hamasa i sve bolnice u sjevernom dijelu enklave su prestale normalno funkcionisati, iako i dalje primaju neke pacijente koji nisu mogli pobjeći.

Glasnogovornik WHO-a Kristijan Lindmajer rekao je da je evakuacija posljednje sredstvo.

"To je cijelom stanovništvu sjevera oduzima sredstva kojim mogu tražiti njegu", rekao je Lindmajer. Radi se o bolnicama Al Šifa, iz koje je već spašena grupa beba, zatim indonežanska bolnica i bolnica Al Ahli, rekao je predstavnik WHO-a.

12:51h

Dvoje novinara i još dva civila ubijena su danas u izraelskim napadima na pogranično područje u južnom Libanu, javila je zvanična libanska novinska agencija i kanal Al Majadin za koji su novinari radili.

Kako je navedeno, novinari i još jedan civil su ubijeni u bombardovanju regiona Tajr Harfa.

Osamdesetogodišnja žena je poginula, a njena unuka ranjena u Libanu u izraelskom napadu na selo Kfar Kila na jugu te zemlje.

"Neprijateljski avion je napao naseljene kuće u selu Kfar Kila", javili su libanski mediji.

Proiranski libanski kanal Al Majadin objavio je da su dopisnica Farah Omar i njen kamerman Rabih Mamari poginuli u izraelskom napadu dok su izvještavali o bombardovanju juga zemlje.

"Al Majadin je namjerno ciljan, to nije koincidencija", saopštio je direktor Al Majadina Gasan Ban Džedo.

On je nagovijestio da je civil koji je ubijen kada i novinari takođe radio za taj kanal.

Uz to je naglasio da se taj incident dogodio poslije odluke Vlade Izraela da se blokiraju internet stranice kanala.

Od početka rata između Izraela i palestinskog Hamasa 7. oktobra sukobi imeđu izraelske vojske i moćnog proiranskog Hezbolaha su svakodnevni, ali se uglavnom dešavaju u pograničnom području.

U njima je poginulo 92 ljudi u Libanu, većinom boraca Hezbolaha, ali i 14 civila po podacima Frans presa. U Izraelu je poginulo devet ljudi, ujključujući šest vojnika.

(BETA)

Izmjena: 13:36h

Bonus video: