Bajden proslavio 81. rođendan uz šalu i tradicionalno pomilovanje ćurki pred Dan zahvalnosti

Bajden je najstariji predsjednik u američkoj istoriji, i ako osvoji drugi mandat kao što namjerava, imaće 86 godina kada napusti Bijelu kuću

5523 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bijela kuća hvali "iskustvo" koje dolazi sa godinama a njen šef Džo Bajden koji je proslavio juče 81. rođendan pokušao je da se našali oko toga, ali zna da su godine njegov glavni hendikep godinu dana pred predsjedničke izbore, piše danas Frans pres.

"Danas je moj rođendan... znajte da nije lako napuniti 60 godina", šalio se juče američki predsjednik kada je po tradiciji pomilovao dvije ćurke uoči Dana zahvalnosti koji se obilježava u četvrtak i kada je ćurka glavno jelo na porodičnim trpezama.

Ali Bajden je tokom ovog događaja dao jednu od svojih zbunjujučih izjava kada je umjesto pjevačice Tejlor Svift, rekao Britani Spirs.

Svjestan efekta koji takve njegove izjave izazivaju, kao i nedavni padovi koji su prošli bez povreda a čiji snimci su obišli svijet, Bajden je pokušao da šaljivo odgovori.

Kada je jedna osoba pala tokom nekog njegovog nedavnog govora on je prvo pitao da li je sve u redu a onda poručio: "Hoću da novinari znaju da to nisam bio ja".

Juče je povodom lansiranja svog naloga za izbornu kampanju na društvenoj mreži Treds (Threads) Bajden objavio sliku svoje rođendanske torte našalivši se zbog broja upaljenih svećica.

Potpredsjednica Kamala Haris koja bi ga zamijenila u slučaju smrti ili nesposobnosti mu je čestitala na mreži X pozdravljajući "hrabrog vođu punog saosjećanja, snažnog i sposobnog lidera".

Njegova supruga Džil Bajden čestitala mu je na mreži X: "Srećan rođendan Džo. Volim te" uz obavezne emodžije sa malim srcima i njihovom zajedničkom slikom.

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da će predsjednik proslaviti rođendan okružen porodicom i da će zajedno zatim slaviti Dan zahvalnosti na ostrvu Nantaket.

Bajden je najstariji predsjednik u američkoj istoriji, i ako osvoji drugi mandat kao što namjerava, imaće 86 godina kada napusti Bijelu kuću.

Bajden je dobrog zdravlja, prema detaljnom ljekarskom nalazu iz februara, ali to ne uvjerava Amerikance, navodi Frans pres.

Nedavno istraživanje koje je sproveo institut Sijena u šest ključnih američkih država a objavio ga je Njujork tajms, pokazuje da 71 odsto birača smatra da je Bajden suviše star da bude predsjednik.

Samo njih 39 odsto kaže to i za bivšeg predsjednika Donalda Trampa, koji ima 77 godina i namjerava da mu bude konkurent na predsjedničkim izborima iduće godine.

Sigurno nije slučajnost da je Tramp baš juče objavio kratko pismo svog ljekara u kome se navodi da je "izvanrednog" zdravlja, da je oslabio, ne navodeći koliko, i da su rezultati njegovih kognitivnih testova "izuzetni".

"Sa našeg stanovišta nije pitanje godina, pitanje je iskustva", rekla je portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer i navela da je "iskustsvo Džoa Bajdena" od kada je izabran za senatora 1972, omogućilo da sprovede ambiciozne reforme i da se suoči sa međunarodnim krizama.

Ona je ukazala da je on bi prvi predsjednik koji je otišao u ratnu zonu koja nije bila pod američkom kontrolom, misleći na posjetu Ukrajini u februaru, i hvalila je njegovu energiju i mudrost.

Pred izbore 2020, Bajden je u kampanji smanjio kretanje zbog pandemije kovida-19. Ali ovog puta, za izbore 2024, on će morati da obilazi cijelu Ameriku i istovremeno da obavlja predsjedničke dužnosti.

Iako njegov ljekar kaže da je "energičan" nepobitno je da se na Džou Bajdenu uočavaju godine, navodi Frans pres. Predsjednik hoda vrlo kruto a čovjek koji je ranije mucao i čiji govor je uvijek bio otežan, često govori tako da se jedva može čuti.

Bonus video: