BLOG Izrael i Hamas dogovorili primirje u zamjenu za puštanje dijela talaca; Hamas objavio uslove primirja

Postignut sporazum o četvorodnevnom prekidu vatre u Gazi

44622 pregleda 2 komentar(a)
Dim iznad Gaze nakon izraelskih vazdužnih napada, Foto: Reuters
Dim iznad Gaze nakon izraelskih vazdužnih napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2023. 22:16h
Završeno
16:05h

Sirijska vojska tvrdi da je Izrael nizom vazdušnih napada pogodio područje oko glavnog grada Damaska, bez navođenja podataka o eventualnim ljudskim žrtvama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu komenarisale ove navode, ali jesu saopštile da su gađale ciljeve u Libanu.

"Tenk IDF-a pogodio je vojnu stanicu koja pripada terorističkoj organizaciji Hezbolah", stoji u objavi IDF-a.

16:05h

Mark Regev, savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, izjavio je za BBC da će vlada učiniti "sve što može da se oslobode svi taoci", prenosi Radio Slobodna Evropa.

On kaže da su oni koji će biti pušteni na slobodu prema sporazumu sklopljenom s Hamasom preko noći izabrani "prema kategorijama" - i da su žene i djeca prioritet.

"Iako saosjećam sa ljudima koji imaju muške rođake koji su taoci u Gazi, odluke su morale biti donesene", dodaje on.

16:04h

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejesus pozdravio je primirje, ali i dodao da to "nije dovoljno da se okonča patnja civila". Pozvao je na nastavak napora za oslobađanje preostalih talaca i na prekid vatre u Gazi.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je da je to "važan korak u pravom smjeru, ali još mnogo toga treba učiniti".

Ministarstvo vanjskih poslova Turske objavilo je da se nada da bi sporazum mogao pomoći u potpunom okončanju rata i "pokretanju procesa ka pravednom i trajnom miru na osnovu rješenja dvije države".

Istovremeno jordanski kralj Abdullah kreće na razgovore s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisijem o tome kako okončati "agresiju Izraela na Palestince", navodi se u saopštenju palate jordanskog kralja.

16:02h

BBC je objavio da je prema informacijama te medijske kuće dogovor da pauza u borbama počne u četvrtak u 10:00 po lokalnom vremenu (9:00 po srednjeevropskom), s tim da će se prvo puštanje talaca održati oko podneva po lokalnom vremenu (11:00 po srednjeevropskom), prenosi Radio Slobodna Evropa.

Egipatska državna televizija Qahera izvijestila je da takođe primirje između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo oslobađanje nekih talaca početi u četvrtak u 10 sati po lokalnom vremenu.

Istu informaciju prenose i izraelski mediji, nakon što je i izraelski ministar vanjskih poslova rekao za Vojni radio da očekuje da će proces izvlačenja talaca iz Gaze početi u četvrtak.

Pedeset talaca trebalo bi da bude oslobođeno tokom četvorodnevnog prekida vatre prema dogovoru koji su Hamas i Izrael dogovorili u ranim jutarnjim satima danas.

15:59h

Tijela stotina Palestinaca ubijenih u izraelskim vazdušnim napadima odvezena su iz bolnice Al-Šifa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odatle su odvedeni u Kan Junis na jugu i sahranjeni u masovnoj grobnici:

15:58h

Sjedinjene Države su protiv raseljavanja Palestinaca iz oštećenog Pojasa Gaze u drugu zemlju, rekao je danas libanskom emiteru Al-Jadeed njihov specijalni izaslanik za humanitarna pitanja na Bliskom istoku Dejvid Saterfild, prenosi Rojters.

Saterfild je rekao da stanovnicima Gaze, raseljenim na jug pojasa zbog izraelskih vojnih operacija, „mora biti dozvoljeno da se vrate svojim kućama na sjeveru što je prije moguće“.

On je kazao da SAD „žele da Izrael uspije u svojoj kampanji“ i upozorio libanski Hezbolah da zaustavi raketnu vatru na Izrael ako želi da izbjegne eskalaciju.

15:57h

Više od 50 članova iste porodice ubijeno je u izbjegličkom kampu Džabalija u sjevernoj Gazi tokom izraelske vojne kampanje tamo, rekao je palestinski ministar spoljnih poslova, prenosi Rojters.

„Samo jutros, iz porodice Kadura u Džabaliji, 52 osobe su potpuno zbrisane, ubijene“, rekao je palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki na marginama brifinga arapskih i muslimanskih ministara inostranih poslova u Londonu.

„Imam spisak imena, njih 52, potpuno su zbrisana od djede do unuka.

15:19h

Švajcarska vlada saopštila je danas da je odlučila da predloži zabranu militantne grupe Hamas, prenosi Rojters.

Zabrana Hamasa je "najprikladniji odgovor na situaciju koja preovladava na Bliskom istoku od 7. oktobra", kada je militantna grupa pokrenula napad na Izrael iz Pojasa Gaze, navodi se u saopštenju vlade.

14:30h

Izraelske odbrambene snage su saopštile da su pronašle i uništile oko 400 ulaza u tunele u Pojasu Gaze od početka kopnene ofanzive na tu palestinsku teritoriju 27. oktobra.

Pripadnici elitne borbene inženjerijske jedinice Jahalom imali su značajnu ulogu u uništenju tunela Hamasa, islamske ekstremističke organizacije, vladajuće u Gazi.

Ulazi u tunele su pronađeni duboko unutar civilne infrastrukture, uključujući stambene zgrade, škole, bolnice i druga mjesta, prenijeli su izraelski mediji.

IDF su optužile Hamas da koristi palestinsko stanovništvo kao ljudske štitove namjerno stavljajući svoju infrastrukturu u civilno okruženje.

Vojnici su u utorak probili vrata koja vode u tunel Hamasa ispod bolnice Al-Šifa, najveće u Gazi.

Tunel je otkriven prošle nedjelje, a Izrael tvrdi da je ispod bolnice ključni komandni centar Hamasa, što su ta organizacija i zaposleni u bolnici porekli.

IDF je objavila dvije fotografije, jednu koja pokazuje otvorena vrata i drugu unutrašnjost tunela.

(BETA)

14:26h

Hamas je upravo objavio izjavu o sporazumu o primirju s Izraelom.

Nakon višednevnih pregovora, naveli su, postignut je "humanitarni sporazum o prekidu vatre (privremeni prekid vatre) u trajanju od četiri dana, uz uporne i hvale vrijedne napore Katara i Egipta", prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju navode da je dogovoreno:

Primirje širom Gaze koje su usvojile obje strane;

Intenzivirani ulazak kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć, humanitarnu pomoć, medicinsku pomoć i gorivo u sve regije pojasa Gaze;

Oslobađanje 50 talaca, izraelskih žena i djece mlađe od 19 godina, u zamjenu za oslobađanje 150 palestinskih žena i djece u izraelskim zatvorima;

Bez izraelskog vazdušnog saobraćaja na jugu Gaze četiri dana;

Nema izraelskog vazdušnog saobraćaja na sjeveru Gaze šest sati dnevno, od 10 do 16 sati;

Sloboda kretanja civila, posebno duž puta Salah al Din.

13:03h

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je za vojni radio da očekuje da će prvi taoci biti oslobođeni u četvrtak u skladu sa sporazumom, prenosi Rojters.

12:47h

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je danas da je počela evakuacija preostalih pacijenata iz bolnice Al-Šifa u glavnom gradu Pojasa Gaze.

Spasilačka služba je navela da je 14 vozila hitne pomoći stiglo u bolnicu i da se evakuacija koordiniše s UN i organizacijom Ljekari bez granica, prenijele su agencije.

Izrael je apalevao na evakuaciju bolnice nedjeljama otkako je vojska preuzela kontrolu nad medicinskim centrom u kojem, kako tvrdi, Hamas ima komandni centar i koristi ga kao bazu za svoje vojne operacije. Hamas i osoblje bolnice su to porekli.

Portparol palestinskog ministrstva zdravlja Ašraf al-Kidra rekao je da je u bolnici nešto više od 250 pacijenata i još oko 400 raseljenih ljudi koji su se tu sklonili.

Tokom vikenda Izrael i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) su koordinisali evakuaciju 31 prijevremeno rođene bebe iz Al-Šife na jug Gaze.

Potom je 28 beba prebačeno u Egipat, prenijeli su izraelski mediji.

(BETA)

12:12h

Papa Franjo danas se odvojeno sastao sa rodbinom otetih izraelskih talaca i Palestincima čije su porodice u Pojasu Gaze i istakao je da se sukob Izraela i Hamasa udaljio od rata kako bi postao "terorizam", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Papa je u svom govoru pred publikom na Trgu Svetog Petra neposredno nakon susreta u svojoj rezidenciji naglasio da je direktno čuo patnje obje strane u sukobu.

"To je ono što ratovi čine, ali ovo je otišlo dalje. To nije sukob, to je terorizam", smatra papa.

On je zatražio da se svi pomjenu u molitvi kako učesnici ne bi "reagovali strastveno, što, na kraju, dovodi do stradanja svih".

Obje grupe održaće kasnije tokom dana odvojene konferencije za medije.

11:56h

Arapski ministri spoljnih poslova pozdravili su danas sporazum o privremenom primirju između Izraela i militantne grupe Hamas u Gazi, ali su rekli da bi trebalo da bude produžen i da postane prvi korak ka potpunom prekidu neprijateljstava, prenosi Rojters.

Ministri spoljnih poslova Saudijske Arabije, Egipta i Jordana rekli su na okruglom stolu sa novinarima u Londonu da bi sporazum, koji uključuje oslobađanje talaca i pojačanu pomoć razorenom Pojasu Gaze, takođe na kraju trebalo da dovede do nastavka pregovora za dvodržavno rješenje.

Arapski ministri spoljnih poslova predvode takozvanu kontakt grupu uglavnom muslimanskih zemalja koje lobiraju kod glavnih saveznika Izraela da okončaju rat u Gazi, koji je izbio 7. oktobra kada su Hamasovi naoružani napadači izveli napad na Izrael, ubivši 1.200 civila. i izraelskih vojnika

09:51h

Jordan je naveo da se nada da će primirje u Gazi biti korak koji će okončati rat u Gazi i spriječiti gađanje Palestinaca i njihovo raseljavanje sa njihove zemlje, prenosi Rojters.

 U saopštenju za državne medije, ministarstvo spoljnih poslova je reklo da se nada da će četvorodnevna pauza u borbama dogovorena između izraelske vlade i Hamasa omogućiti prijeko potrebnu humanitarnu pomoć za opkoljenu enklavu.

09:50h

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron pozdravio je sporazum između izraelske vlade i Hamasa, nazivajući to ključnim korakom i pozivajući strane da u potpunosti ispune dogovor.

„Ovaj sporazum je ključni korak ka pružanju pomoći porodicama talaca i rješavanju humanitarne krize u Gazi“, rekao je Kameron. „Pozivam sve strane da osiguraju da se sporazum u potpunosti ispuni", naveo je on, kako prenosi Rojters.

09:49h

Sedam Palestinaca ubijeno je jutros na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja, kako prenosi Rojters.

Šest osoba bile su meta izraelskog udara dronom, javila je ranije danas zvanična palestinska novinska agencija Vafa.

Kako dodaje agencija, izraelske snage su ubile još jednog Palestinca u blizini grada Kalkilije.

08:33h

Francuska se nada da će njenih osam državljana, za koje se vjeruje da su držani kao taoci, biti oslobođeni kao rezultat sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa, izjavila je ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona.

„Nadamo se da će biti Francuza među prvom grupom talaca koji će biti oslobođeni“, rekla je Kolona radiju Frans Inter, kako je prenio Rojters.

Izmjena: 11:24h
08:32h

Kina pozdravlja privremeno primirje u Gazi i nada se da će pomoći u ublažavanju humanitarne krize, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, kako je prenio Rojters.

08:32h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozdravio je postizanje humanitarnog sporazuma između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, i pozvao na postizanje šireg rješenja koje će imati "međunarodni legitimitet“, prenosi Rojters.

Bonus video: