Mala nada za trajni mir

I Izrael i Hamas su poručili da pauza u borbama neće zaustaviti njihove šire misije

14132 pregleda 0 komentar(a)
Masovna grobnica u Kan Junisu za Palestince ubijene u izraelskim napadima, Foto: Rojters
Masovna grobnica u Kan Junisu za Palestince ubijene u izraelskim napadima, Foto: Rojters

Izrael i Hamas su juče postigli sporazum o obustavi vatre u Gazi najmanje četiri dana, za ulazak pomoći i oslobađanje najmanje 50 talaca koje je zarobio Hamas u zamjenu za najmanje 150 palestinskih žena i djece zatvorenih u Izraelu.

Prvo primirje u brutalnom ratu postignuto nakon posredovanja Katara, pozdravljeno je širom svijeta kao znak napretka koji bi mogao ublažiti patnju civila u Gazi i vratiti kući još izraelskih talaca. Izrael je poručio da bi obustava vatre mogla biti dodatno produžena sve dok se oslobađaju taoci.

Hamas i sa njim povezane grupe oteli su oko 240 talaca kada su napadači harali južnim izraelskim zajednicama 7. oktobra. Hamas je do sada oslobodio samo četiri osobe.

Izrael je podvrgao Gazu opsadi i intenzivnom bombardovanju od napada Hamasa, u kojem je poginulo 1.200 ljudi, mahom civila, prema izraelskim podacima. Od tada je ubijeno više od 14.000 građana Gaze, od kojih oko 40 odsto djece, prema podacima zdravstvenih zvaničnika na teritoriji kojom vlada Hamas.

Glavni katarski pregovarač, državni ministar u ministarstvu spoljnih poslova, Muhamed al-Kulaifi, rekao je za Rojters da se nada da će dogovor o primirju “biti sjeme većeg sporazuma i trajne obustave vatre. A to je naša namjera”.

Sahrana izraelskog vojnika koji je poginuo na sjeveru Gaze
Sahrana izraelskog vojnika koji je poginuo na sjeveru Gazefoto: Reuters

I Izrael i Hamas su saopštili da primirje neće zaustaviti njihove šire misije.

“U ratu smo i nastavićemo rat dok ne ostvarimo sve naše ciljeve. Da uništimo Hamas, vratimo sve naše taoce i osiguramo da nijedan entitet u Gazi ne može prijetiti Izraelu”, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Hamas je u saopštenju naveo: “Dok objavljujemo postizanje sporazuma o primirju, potvrđujemo da su naši prsti i dalje na okidaču i da će naši pobjednički borci ostati na oprezu da brane naš narod i poraze okupaciju”.

“Gardijan” ocjenjuje da pivremena priroda pauze u izraelskoj ofanzivi, u kombinaciji sa brojem zarobljenika koje drži Hamas, znači da su bilo kakve nade o konačnom okončanju neprijateljstava i dalje jako slabe.

U većem dijelu sjevera Gaze, nemoguće je živjeti nakon izraelskog bombardovanja, a raseljeno je 1,7 miliona ljudi. Oni su sada zbijeni na jugu enklave, bez adekvatne hrane, goriva, čiste vode, skloništa i još mnogo toga.

Bilo kakav prekid neprijateljstava i obećanja o povećanju pomoći donijeće samo djelimično olakšanje unesrećenim žiteljima enklave, ocjenjuje Rojters.

“Kakvog primirja može biti nakon ovoga što nam se desilo? Svi smo mrtvi ljudi”, rekla je Mona, žiteljka Gaze, čije su nećake i nećaci među žrtvama izraelskog vazdušnog napada na kuću porodice Sejam. “To neće vratiti ono što smo izgubili, neće izliječiti naša srca, niti nadoknaditi suze koje smo prolili”.

Zvaničnik Ujedinjenih nacija koji je šest nedjelja živio sa porodicom u jednom kompleksu blizu Kan Junisa, izjavio je juče za “Gardijan”: “Volio bih da primirje otvori put za političko rješenje, ali to još nije jasno... Šta ćemo da radimo kada se rat završi? Gdje ići kada je većina ljudi, a ja sam jedan od njih, izgubila svoj dom? Gdje živjeti, kada nema infrastrukture, nema škola, nema bolnica? Biće potrebne godine samo da se uklone ruševine”.

Posljedice izraelskog napada na kuću u Kan Junisu
Posljedice izraelskog napada na kuću u Kan Junisufoto: Reuters

Ipak, postoji neka nada da je sporazum korak ka širem miru.

“Nadamo se da će doći do primirja i da će biti dobrih rješenja, i nadamo se da će ljudi živjeti mirno, vratiti se u svoje domove i radna mjesta u stabilnom okruženju”, rekao je Abu Džihad Šameha, koji je sa sjevera Gaze potražio utočište u Kan Junisu na jugu.

Sporazum će takođe donijeti samo djelimično olakšanje porodicama talaca. Čak i za one čiji rođaci ne budu odmah oslobođeni, dogovor nudi nadu. Ali za porodice i prijatelje zarobljenog vojnog osoblja, kojih moguće imao oko 100, duboko je uznemirujuće saznanje da su oni najvredniji za Hamas i da će posljednji biti oslobođeni, piše “Gardijan”.

Kamelija Hoter Ishaj, čija je 13-godišnja unuka Gali Tarašanski, kako se vjeruje, zatočena u Gazi, rekla je da ne vjeruje u izvještaje o dogovoru dok ne dobije vijest da je djevojčica oslobođena.

“I tada ću znati da je stvarno gotovo i moći ću da odahnem”, izjavila je za Rojters.

Ofri Bibas Levi, čiji su brat, snaha i dva nećaka - starosti četiri godine, odnosno 10 mjeseci - među zarobljenicima, rekla je da sporazum stavlja porodice u “nehumanu” situaciju. Ne očekuje se da će njen brat (34) biti među prvim oslobođenim grupama.

Rodbina otetih Izraelaca
Rodbina otetih Izraelacafoto: Reuters

“Ko će biti pušten, ko neće? Da li će djeca biti oslobođena? Hoće li biti oslobođeni sa majkama ili ne?”, izjavila je za “Gardijan” neposredno prije nego što je dogovor objavljen. “Bez obzira na koji način se to desi, i dalje će postojati porodice koje će ostati zabrinute, tužne i ljute”.

Gorka pilula za Izrael

Iako su desničarske stranke uveliko podržale dogovor, sprečavajući trenutnu političku krizu, mnogi u Izraelu se protive prekidu vatre. Izraelske vojne i obavještajne službe su navodno podržale sporazum sa Hamasom iako je to propagandni uspjeh za njihovog neprijatelja, ali su riješene, kao i većina javnosti, da nastave sa naporima da "zgaze" Hamas, navodi "Gardijan".

Jedan vojni zvaničnik izjavio je za taj list prošlog mjeseca da su on i njegove kolege uvijek znali da će Izrael morati da plati "bolnu cijenu" za povratak talaca, ali je herojski status koji će Hamas osvojiti primoravanjem na oslobađanje mladih i žena iz izraelskih zatvora ipak gorka pilula.

Izrael tvrdi da je Hamas ubio hiljade boraca Hamasa, iako nije predočio dokaze, te da je uništio djelove sistema tunela te grupe. On takođe kontroliše velike djelove bivših uporišta Hamasa na sjeveru Gaze, ali veliki dio infrastrukture te grupe ostao netaknut i primirje će joj omogućiti da se pregrupiše.

Bonus video: