Guvernerka Njujorka: Eksplozija na graničnom prelazu SAD i Kanade nije povezana sa terorizmom

Prema pročetnoj procjeni pogranične službe, kako je ranije prenio Rojters, incident je vjerovatno izazvao nemarni vozač

9116 pregleda 0 komentar(a)
Keti Hokul, Foto: Reuters
Keti Hokul, Foto: Reuters

Eksplozija u kojoj su poginule dvije osobe na graničnom prelazu između Sjedinjenih Država i Kanade nije povezana sa terorizmom, izjavila je guvernerka države Njujorka Keti Hokul.

„Želim da budem veoma jasna - u ovom trenutku nema naznaka da se radilo o terorističkom napadu“, rekla je guvernerka u izjavi novinarima.

U eksploziji su poginule dvije osobe, vozač i suvozač, prenose agencije pozivajući se na neimenovane izvore.

Incident se dogodio juče popodne, kada je eksplodiralo vozilo na mostu koji povezuje Kanadu sa američkom državom Njujork.

Kancelarija FBI-a iz Bafala je saopštila da je na terenu i da istražuje uzrok eksplozije. Prema preliminarnoj istrazi, eksploziju nije izazvala bomba, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema pročetnoj procjeni pogranične službe, kako je ranije prenio Rojters, incident je vjerovatno izazvao nemarni vozač. Nadležni u Kanadi "aktivno učestvuju u proceni situacije", naveo je premijer Ontarija Dag Ford na mreži X.

Eksplozija se dogodila na američkoj strani prelaza Rejnbou bridž, koji povezuje dvije zemlje preko reke Nijagare. Tri ostala mosta između Njujorka i Ontarija su zatvorena iz predostrožnosti. Takođe su obustavljeni međunarodni letovi na aerodromu u Bafalu.

Fotografije i video snimci sa društvenih mreža prikazuju gusti dim, vatru i stražarsku kućicu koja se zapalila.

Na snimcima se vidi da je vatra bila sa strane američke graničke službe, nedaleko od glavnog punkta za provjeru vozila.

Majk Gunter, jedan od očevidaca, rekao je za lokalnu televiziju WGRZ da je vidio vozilo kako ubrzava na američkoj strani granice, da je skrenulo kako bi izbeglo drugo vozilo, te udarilo u ogradu i eksplodiralo.

"Odjednom je odletjelo u vazduh i stvorila se vatrena lopta visoka i do 10 metara. Nikada ništa slično nisam vidio".

Kanadski premijer Džastin Trudo i guvernerka države Njujork Keti Hokul obaviješteni su o situaciji.

Bonus video: