Mediji: Lavrov i Blinken dolaze u Skoplje

Lavrov bi u Sjevernu Makedoniju došao letom preko Bugarske ili Grčke, članica Evropske unije (EU) i NATO, koje bi, kao i Sjeverna Makedonija privremeno ukinuli zabranu preleta ruskim avionima preko njihove teritorije

15662 pregleda 9 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Šefovi diplomatija SAD i Rusije, Entoni Blinken i Sergej Lavrov, doputovaće naredne srijede u Skoplje, gdje će učestvovati na Savjetu ministara Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), objavila je danas Televizija Telma pozivajući se na izvore iz makedonske vlade.

Kako se navodi, Lavrov bi u Sjevernu Makedoniju došao letom preko Bugarske ili Grčke, članica Evropske unije (EU) i NATO, koje bi, kao i Sjeverna Makedonija privremeno ukinuli zabranu preleta ruskim avionima preko njihove teritorije u vrijeme predstojećeg sastanka OEBS, u periodu od 29. novembra do 1. decembra.

Sergej Lavrov
foto: Reuters

Prema nezvaničnim informacijama, Lavrov u Sjevernu Makedoniju dolazi sa delegacijom od više od 80 ljudi, u kojoj će biti i više od 20 novinara.

Očekuje se da će jednako brojna biti i delegacija američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Dolazak Lavrova, ističe se, može se smatrati istorijskim, jer će to biti njegova prva posjeta nekoj evropskoj zemlji otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Lavrov je svojevremeno otkazao posjetu Beogradu, u junu 2022. pošto su susjedne zemlje Srbije odbile da dozvole prelet preko njihove teritorije. Tada je Sjeverna Makedonija zatvorila svoj vazdušni prostor za Lavrova, zajedno sa Bugarskom i Crnom Gorom.

Na 30. Ministarskom savetu OEBS, prema najavi orgnizatora, Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije, učestvovaće 76 delegacija iz zemalja članica i partnera te organizacije, a u delegacijama se očekuje ukupno oko 1.000 gostiju.

Bonus video: