BLOG Hamas odlučio da odgodi drugu rundu oslobađanja talaca dok kamioni pomoći ne uđu u Sjevernu Gazu

Rat između Izraela i Hamasa - 50. dan

24673 pregleda 7 komentar(a)
Palestinci čekaju u redu za gorivo i vodu drugog dana primirja: Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Palestinci čekaju u redu za gorivo i vodu drugog dana primirja: Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2023. 21:43h
Završeno
17:34h

Naoružano krilo palestinske militantne grupe Hamas saopštilo je u subotu da je odlučilo da odloži drugu rundu oslobađanja talaca dok se Izrael ne obaveže da će pustiti kamionima s humanitarnom pomoći da uđu na sjever Pojasa Gaze, prenio je Rojters.

Brigade al-Kasam, naoružano krilo Hamasa, dodale su da će oslobađanje talaca biti odgođeno ako se Izrael ne bude pridržao dogovorenih uslova za oslobađanje Palestinaca iz zatvora.

Prethodno je izvor iz Hamasa rekao je za AFP da je počela primopredaja druge grupe talaca koji će biti pušteni na osnovu sporazuma o primirju sa Izraelom.

"Brigade Ezedine al-Kasam počele su da predaju drugu grupu izraelskih zarobljenika Crvenom krstu u Kan Junis. Ima ih 14", rekao je izvor.

(Radio Slobodna Evropa)

Izmjena: 17:44h
16:39h

Katarska delegacija posjetila je Izrael danas kako bi razgovarala o mogućem produženju četvorodnevnog primirja između Hamasa i Izraela koje je počelo u petak, rekao je zvaničnik upućen u posjetu, prenosi Rojters.

Katarski operativni tim je takođe koordinirao sa izraelskim zvaničnicima kako bi osigurao nesmetano nastavak primirja i oslobađanja talaca, rekao je zvaničnik.

16:02h

Palestinska militantna grupa Hamas trebalo bi da oslobodi 13 izraelskih talaca danas u zamjenu za 39 Palestinaca, rekao je portparol izraelske vojske Olivije Rafović za francuski BFMTV, prenosi Rojters.

Egipatski bezbjednosni izvori rekli su ranije da su od Hamasa dobili spisak 14 talaca koji će biti oslobođeni u subotu.

16:01h

Egipat je saopštio da je dobio pozitivne signale od svih strana u vezi s mogućim produženjem primirja u Pojasu Gaze za jedan ili dva dana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šef egipatske Državne informativne službe (SIS) Dija Rašvan naveo je u saopštenju da zemlja vodi opsežne razgovore sa svim stranama kako bi se postigao sporazum o produženju četvorodnevnog primirja, što "znači oslobađanje još zatvorenika u Gazi i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora".

13:21h

Militantna palestinska organizacija Hamas oslobodiće danas 14 izraelskih talaca, a Izrael 42 zatvorenika, kao dio razmjene tokom četvorodnevnog prekida vatre.

To je saopštio jedan visoki egipatski zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman i koji je dodao da su Egipat i Katar, koji su posrednici u pregovorima, dali Izraelu spisak talaca koje će osloboditi Hamas.

Ranije je najavljeno da se očekuje da će palestinski Hamas danas, drugog dana dogovorenog primirja, razmijeniti nekoliko talaca u zamjenu za zatvorenike koje drži Izrael.

Prvog dana primirja Hamas je pustio 24 taoca, dok je Izrael pustio 39 Palestinaca, a tokom četiri dana, koliko bi trebalo da traje primirje, Hamas bi trebalo da oslobodi najmanje 50 talaca, a Izrael 150 palestinskih zatvorenika.

(BETA)

10:53h

Očekuje se da će palestinska militantna organizacija Hamas danas, drugog dana dogovorenog primirja, razmijeniti nekoliko talaca u zamjenu za zatvorenike koje drži Izrael.

Prvog dana primirja Hamas je pustio 24 talaca, dok je Izrael pustio 39 Palestinaca, a tokom četiri dana, koliko bi trebalo da traje primirje, Hamas bi trebalo da oslobodi najmanje 50 talaca, a Izrael 150 palestinskih zatvorenika.

Hamas je tokom napada na Izrael 7. oktobra oteo 240 talaca, dok prema podacima Kluba palestinskih zatvorenika, Izrael trenutno drži 7.200 Palestinaca, uključujući oko 2.000 uhapšenih od početka rata.

Izrael je saopštio da se primirje može produžiti dodatni dan za svakih dodatnih 10 oslobođenih talaca.

UN su saopštile da im je primirje omogućilo da povećaju isporuku hrane i vode u pojas Gaze.

Izrael je najavio da će nastaviti vojnu ofanzivu kada se primirje okonča.

U prvobitnom napadu Hamasa poginulo je 1.200 izraelaca, uglavnom civila, a u izraelskoj ofanzivi je do ubijeno više od 13.300 Palestinaca, od čega dvije trećine žena i djece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

(BETA)

10:47h

Rat između Izraela i Hamasa ušao je u 50. dan

Bonus video: